bugün

çeşitli diş bozukluğu olan kişilerin,dişlerini düzgünleştirmek,dişlerini sağlığa kavuşturmak için uzun süreli kullanmaları gereken tellerdir.kişide komplekslere sebep olabilir.
ortadonti tedavisi yuzunden kullanılan baş belası.ayda bir doktora gidilerek sıkıştırılır bu teller. sıkıştırılmadan sonra ilk üç gün ölümcül acılar yaşanır.ve bu azap dolu tedavi yaklaşık 3-4 yıl sürer.
bazen tedavi bittigi halde doktorun nedensiz olarak cikarmak istemedigi alet.
yaklaşık bir buçuk sene kullandığım, sonra doktorun şefkatsiz tavrına daha fazla dayanamayarak tedavi bitmeden çıkarttığım tedavi aleti. tofita, kremini gibi şekerlemeler yerseniz, boncuk denilen kısmı şekerle beraber yutulur. mısır yediğinizde fırçalasanız dahi çıkmaz o mısırlar arasında 24 saat. lastiklerin koyu seçilmemesi gerekir. zira telin arasında birşey kalmış izlenimi veriyor.
ciktiktan sonra agizda buyuk bir bosluk hissettiren sey. ozlenir mi bilinmez..
çok lanet bişeydir. ne doğru düzgün pide yersinizi ne de dondurma. ***
lisede 2 sene taktigim, ancak gecen sene 20'liklerimin cikmasi ile bosa giden ortodontik tedavim vesilesiyle tekrar kavustugum dostlarim.. bakimlari zordur, acitmasi ayri bi zorluktur, lastiklerini takmak ve isirip koparamamak sornunlarini saymiyorum bile.. 'ulen universite de takilir mi' diye cok dusunmeme ragmen sagligimin onemini kavrayip karar degistirip taktigim hede.. tabi takmamda kiz arkadasimla birlikte takmamin ayri bir rahatlatici etkisi de yok degildi..

son soz: dogru cigneme cene sagligi icin olmazsa olmazdir..bunun icinse tek yol maalesef dis telinden gecer.. lutfen dislerinizi ihmal etmeyiniz..
sonuç düşünüldükçe ve tedavide yol aldıkça çekilen tüm acılar unutulur. bence bu konu hakkında buraya yazarken daha itinalı olunması gerekli diye düşünüyorum. tedavi süreci herkesin sandığı gibi 3-4 yıl değildir. bunu tedavinizi yapacak olan doktorunuz belirler. 8 ay da sürebilir 12 ay da. tabi ki ortodondik açıdan oldukça kötü vakalar da vardır. bu insanlar ise istisnadır.hatta bu kadar uzun bir tedaviye başlamak yerine cerrahi operasyona tabi kılınır ki bu ortodondik tedaviden daha acılı bir dönemdir. kim nederse desin herkes güzel bir gülümsemeye sahip olmak için bu süreçten geçmelidir. artık yaş faktörü de aşılmıştır. 45 yaşında bir genel müdür de bile diş teli görebilirsiniz. ancak bir ergenden daha geç iyileşme gösterir. ek olarak (bkz: diş teli takan kızlar)
burdan tedaviye başlama öncesinde acaba ne yapsam diye düşünen kumrulara sesleniyorum.bir haftadır kullanıyorum. ilk 3 gün resmen süründüm ağrıdan. kas gevşetici ağrı kesici bulduğumu affetmedim içtim. şuan ağrı çok hafiflemiş durumda. ama mesela kolayı özledim.. sonra ısırarak birşeyler yemeyi özledim. çikolatayı bile minik dilimlere bölüp yemek zorunda kalıyorum. ama sonucu düşünerek yaşamaya çalışıyorum.
ayrıca tedavi süreci kişiden kişiye dişlerin ve çenenin durumuna göre değişirmiş. doktorum bana 10 ay içinde dişlerimin istediğim gibi görüneceğini söyledi. ama önemli olan diş köklerinin de ideal bir şekilde dizilmesi gerektiği için tedavi 1 yıl daha devam etmeliymiş.
bu süreçte size yardımcı olan bir aile ve de varsa size destek olan bir sevgiliye çok ihtiyaç duyuluyor. insan biraz değişik hissediyor zaten kendini. neyse herşeye rağmen iyi ki taktım. yaşasın inci
dişler....
genellikle tedavi bittikten sonra geriye donmemesi icin dislerin arka tarafina, disardan gorunmeyen ve rahatsiz etmeyen bir tel takilir.
(bkz: diş ipi)
ilk zamanlar zordur efendim ağrı kesici ile durursunuz ama öyle her ağrı kesici de kullanılmaz. çünkü bazılarının yan etkisi var. köklerin hareketini engelliyorlarmış. kola da içiyorum, turşu da yiyiyorum, en asitli şeyleri de tüketiyorum... yalan vallahi billahi canınız istiyorsa yiyin gitsin. bir şey olduğu yok. bırakın düşsün doktorun işi ne yapıştırır yine, ki ben yediğime içtiğime dikkat etmesem de sağlamlar hala. ne kadar özen gösterirsen o kadar başına gelmedik kalır. en fazla özlem duyulan şey ise güzel bir ekmek arasını ısıra ısıra yemekten başka bir şey değiil. ama zamanla onu da becerebiliyorsunuz. ahhh 6 ay sonrasında dişlerin inanılmaz düzeldiğini görmek müthiş duygu. yaşı büyük olanlara ısrarla porselen braketleri tavsiye ediyorum.
En azından opusmek ıcın cıkarılması gerektıgını dusunen bunyelerın kolay kolay cıkarılmayacagını bılmesı gereken ortodontık apareylerdır.
cok zaman gerektırır ama ulasılan sonuc eger hekım ısını gercekten onemsıyorsa mukemmele en yakındır.
ayrıca yaygın bır dusunce olarak ınsanlarımız genc ınsanlarda ortodontık tedavı olabılır dıye dusunurler ama kac yasında olursanız olun tel kullanabılırsınız.
insanın rızası ile kendi kendine yaptığı en büyük işkence, yıllarımı bu işe vermiş olarak derim ki bugün mükkemmel dişlerim olsa da değmedi. Ya şu turuncu gofretlerden yiyemiyordum, briketler kopuyor, tel değişiyor, hele bi de köprü vardı ki işkence dediğin böyle olur diyordu, günlük hayattaki zorluklardan bahsetmiyorum bile, son olarak da dişçiden azar işitmek var tabi...
avantajları:
-metalik bir gülüşe sahip olursunuz.
-şahsınıza şarkı armağanları olur. 'telli turna' gibi. *
-her yiyeceği yiyemediğiniz için özlenenler listesi oluşturabilirsiniz.
-mükemmel bir gülüşe sahip olursunuz tedavi bitince.

dezavantajları:
-her ay inanılmaz bir acıyla telleriniz değişir. teller değiştikten sonraki 2 gün yiyip içmek azap haline gelir.
-kabuklu yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durmak zorundasınızdır.
-yanınızda sürekli diş fırçası ve diş macunu bulundurmalısınız. yemeklerden sonra hoş bir görüntü oluşmaz çünkü.
-teller çıkarken resmen kazınır braketler ,ağrı fazladır.
-'ee ne zaman çıkıyor bu demirler?', 'senin dişlerin çok düzgündü niye taktın ki?' gibi saçma salak sorulara maruz kalırsınız.
ing.brace
bazı hatun kişilere inanılmaz yakışan, seksapel arttırıcı aparat...
sanilanin aksine kola ve diger sekerli mamuller braketlerin dusmesine, kopmasina, kirilmasina yol acmaz.
dis teli ve braketler yuzunden disleri fircalarken bazi bolumlere fircanizla zor ulastiginizdan iyi temizlenmez ve sekerler yuzunden disler sararir ve daha kotusu curuyebilir. bu yuzden kola ve diger sekerlemeler tavsiye edilmez.
dişlerim bayağı bir yamuktu, ben de tel takmaya başladım. tedavinin başında bana bir yılda çıkarırız dedi doktorum, eyvallah dedim, sevindim; ama yedi yıl takacaksın deseydi de eyvallah derdim, dişlerim düzelince tipi toplarım manita bile yaparım diye düşünüyordum. bir yıl geçtikten sonra gittiğim her randevuda çıkacaktı o teller, ilk yılın üstüne bir yıl daha geçti ancak çıktılar. doktorum baştan delikanlı gibi çıkıp "en az iki yıl" deseydi ben bu entry'yi girmiyor olacaktım. duygularımla oynadı şerefsiz.
Takıyorum ve problem yapmıyorum. istediğim gibi gülüyorum, kahkahamı da atıyorum. Teller ayda bir değiştirilirken birkaç gün ağrı yapıyor; fakat 3 günden fazla sürmüyor bu durum. Teller çıkınca tapılası bir gülüştür ödül. Yeterli bence.
ileride hep hatırlanmanı sağlayacak özellik.ÖRN:

X: bak Y geçiyor

Z: Y ?? haaaa şu dişinde tel olan çocuk...
yaklaşık 1saat sonra ağzıma takılacak olan aparat.göreceğim bakalım ağrı yapıyormuymuş yapmıyormuymuş,heycanla bekliyorum.
Küçüklükte özenilen, sahip olanlara burjuva muamelesi yapılan bıdıdır, fakat takma zorunluluğu getirildiğinde bir ölüm biçimi olduğu da alenidir.
artık beyaz porseleni bulunan, dişlerinizi düzelten, acı çektiren ve zayıflatan aygıt.
hayattan artık zevk alamıyorum, hayat hiç zevk vermiyor bana diyen insanlar için tek çözümdür. taktırcan bunlardan o insana. yemek yiyemesin, gülemesin, konuşamasın, çirkin gözüksün, doktorunda sürünsün sürekli. 2 yıl sonra da çıkart. bak o insan hayattan nasıl zevk alıyor, nasıl sürekli gülüyor.
benim de bir geçmişim oldu bununla, allah takanlara sabır versin. yeni doğacaklara güzel diş versin.