bugün

sınav günü sabaha karşı saatlerdedeyken,sonu ''saat 05:00 olsun, bu sefer çalışmaya başlıycam valla'' cümlesiyle de bitebilecek kötü alışkanlıktır *
bu olay özellikle toplu yaşam alanları olan yurtlarda sürü psikolojisiyle uygulanmaya çalışılır.
-kızlar saat 3te çs ye giriyorum.*
+tamam nescafe yapalım hep beraber girelim.*
-ohoo sizi beklersem 3ü kaçırırım.*
+bekle işte bee
nihayet saat 3 olmuştur. nescafe yapılamamış, kitaplar toplanamamış, oda sakinlerinden biri sevgilisiyle kavga etmeye başlamıştır.
-bak saat 4te giricez tamam mı!?
+ya moralim bozuk ben girmicem siz girin
-ben boşuna mı bekledim sizi kızım!

her sınav zamanı tekrarlanırdı bu diyaloglar. en sonunda odanın en ineği sürüden ayrılarak kafasına göre seçtiği tam saatlerde çs ye girer sınavlarından AA almanın verdiği iç huzuruyla yazı ailesinin yanında tatil beldelerinde geçirirdi. ben mi? haha tabii ki hep yaz okulunda.*
(bkz: Pavlov Şartlanması)
sadece beklemeyle sonuc bulacak şirin eylemdir.
takıntıdır.
(bkz: tam saati solla buçuktan şaşma)
Küsüratlı zamanlarda derse başlamak ne kadar zaman çalışıldığını konusunda bayağı kesirli sayılarla uğraşılacağından ders çalışılacak zamandan çalınmasına neden olur.

Bu nedenle küsüratsız zamanlarda başlanır.
(bkz: hayatı ertelemek)
hatunların rejime başlamak için pazartesileri beklemesine benzeyen durum.
en büyük sorunsallardandır. sırf kaç saat çalıştığının hesabını tutan insan için idealdir saat başları.
ders çalışmaya üşenen tembel öğrencinin vazgeçilmez eylemi.zaten sınavdan sınava zorla ders çalıştığından birden olaya konsantre olmakta zorlanır ve bazı hazırlıklar yapar.önce kitap, ders notları, kalem vs çıkartır koyar masa üstüne ve yarım saat boş boş bakar onlara sanki ortada bir şey varmış gibi.daha sonra notları eline alır kurcalar biraz tekrar yerine koyar çünkü keyfi gelmemiştir henüz öğrencinin.bir on beş dakika daha bekler godotyu beklercesine.tam ders çalışmaya karar verir, kitabı eline alır ki saate bir bakar ve o da ne? saat 9.20dir ve hemen kitabı yerine bırakır çünkü derse saat başında başlanır.saat ortasında başlanmaz; allah çarpar yoksa kendisini.işin kötüsü tüm konsantrasyon dağılır ve internet, tv, dergi vs. gibi daha ilgi çekici kaynaklara yönelir ki saat tam 10 olsun da derse başlasın.ama saat 10u geçer öğrenci bu sefer de 11i beklemeye başlar bahaneci-üşengeç yaşam formu...bu kısır döngü böyle devam eder taa ki sınavdan bir önceki geceye kadar.
motivasyonu artıran çalışma tekniğidir. yararları görülmüştür.
kendini avutmaktır. saat henüz 12 yi 5 geçerken takıntılı bir insan illa saat başlarında çalışacam diyorsa kendini kandırıyordur.
ders çalışmayı ertelemek için bahane yaratmaktır.
- evladım dersini çalışsana.
- dur anne saat tam beşte başlıycam, şimdi pencereden bakıyorum. *
gibi bir diyalog yaratmaktır.
-anne saat 8:00 'da başlıcam hee
+saat kaç
-7:59 geçiyo
+tamam
ben bu satırları yazmaya başlarken saat 21.06 ve yanlış hatırlamıyorsam ilk "ders çalışacağım." dememden bu yana yaklaşık dört saat geçti. kader dalga geçiyor adeta benimle. iki kez saate baktım saat başına kaç dakika kaldı diye, ikisi de tam saat başıydı.
yaşasın bir tek ben değilmişim, dedirten başlık, olay. ne varsa saat başlarında.
"ulan gene kaçırdık" deyip bir sonrakini beklemektir.
kompülsif bir durumdur.
sonra çeyrek geçe olmasını daha sonra da buçuk olmasını beklersiniz bu böyle gider bir bakarsınız saat baya geç olmuş bunun üzerine sabah erken kalkıp çalışırım dersiniz şansa o gün uykunuz çok tatlıdır kurduğunuz saati kapatıp tekrar yatarsınız neyse sonunda bir bakmışsınız sınav gelip geçmiş böyle bir şeyler işte çalışacaksan saatin önemi yoktur oturur çalışırsın zaten,gönlün yoksa da çalışmayı baştan bırakırsın .
Hergün saat 7'yi beklerim fakat 7.12 gibi aklıma gelir 8de başlarım bu sebeple...
nasıl olursa o saat başı bir şekilde kaçırılır. bir daha ki saat başı beklenir. hep aynı terane. en iyisi şimdi yatıp sabah çalışayım diyerek gün kapatılır.
Pazartesi diyete başlanmasıyla eş değerdir.
ara vermişsem eğer , müzik de dinliyorsam kuvvetle muhtemel tam saate denk getiririm dakikam şaşmaz sözlük bak .
toplu yaşam alanlarında yaşayan varlıkların yaptıkları klasik ve geleneksel uygulamalardan biridir. şöyleki;

1) derse başlamak için kesinlikle saat başı olması lazımdır.
2) eğer hazırlanılamassa belirtilen saat başına kadar, diğer saat başı beklenir.
3) dışarıdan bir etken saat başı kuralına engel oluyorsa, o etken yok edilir. (ne pahasına olursa olsun)
eğer vizeler yaklaşmaya başlamışsa ve ikiden fazla derse çalışılacaksa yapılması uygun denemedir. çalışma planı yapar, çalışırsınız.