bugün

görsel
Hemde en sertinden atmak istediklerim mevcut.
Şaka şaka.
görsel
Birine füze atmaya yarar.
görsel

Denizaltı eşliğinde dgm' de yargılananlara acıyoruz , yazık be.
ilk başta almanlar kullanmıştır.
"inglitere, türkiye ile ortak denizaltı üretmek istiyor"; gibi bir haberler dolaşıyor.
tabii basit bir haber ama ben bunu biraz farklı yorumladım..
- neden yapsın, zaten kendisi nükleer denizaltı yapmıyor mu? yapıyor da, sorunlarını mükemmelen çözemedi diye biliyorum, uçak gemisinde de bu böyle oldu..
- kendisi dışında rolls royce motor kullanan pek ülke yok.. kendisine pazar yaratmak istiyor olabilir.
- nükleer denizaltı olacağı hususunda net bir açıklama gelmedi..
- denizaltı nükleer olmayabilir, fakat türkiye'ye nükleer teknoloji aktarmak için paravan olarak kullanmak istiyor olabilir.
- ingiliz milletler topluluğu dışında pazarı olmayan bir devlet.. ama türkiye ile başka coğrafyalarda, çeşitli ürünlerle var olmak istiyor olabilir.
- almanlar'la r sınıfı denizaltıların tesliminde çok hızlı gitmiyor gibiyiz. pazar kapmak istiyor olabilir.
- denizaltının boyu ve amacı da belli değil. r sınıfı denizaltılardan tamamen daha küçük ya da daha büyük denizaltı yapılmak isteniyor olabilir.
- türkiye'nin insansız kabiliyetleri düşünüldüğünde, belki de yarı otonom-tam otonoma giden bir süreç öngörülüyordur.
icadı, hem askeri hem de bilimsel alanda büyük ve tehlike oluşturmuştur. çünkü birçok savaş ve ticaret gemisi denizaltılar ile batırılmıştır. çünkü denizaltının amacı da düşman hedefine gizlice yaklaşıp torpil ya da füzeyle saldırmaktır. birinci dünya savaşı'nda gemilerin hemen hepsini denizaltılar batırmıştır. o zamanlarda da denizaltının yerini tespit edecek herhangi bir elektronik cihaz da olmadığından çok tehlike arz ediyordu.
sonunda bombastik bir yerli romana da konu olmuştur.

(bkz: tiamat)
ismi yanıltmasın,Sadece denizde değil okyanusda da kullanılabilen su altı aracıdır.evet.
Osmanlı Devleti zamanında tersane Başmimarı olan ibrahim Efendi’nin 1719 yılında ilk denizaltıyı bulduğu ve timsah şekliyle tasarladığı söylenmektedir. Ancak bu iddia tam olarak doğru değildir.
Aslında ilk denizaltı, ibrahim Efendi’nin 1719 yılında tasarladığından yıllar önce bulunmuştur. Orta Çağda denizaltı için yapılan tasvirler ve yarım kalan çalışmalar olsa da, ilk denizaltı prototipi ingiliz William Bourne tarafından 1578’de tasarlanmıştır.
1578 yılında yayınlanan William Bourne’nın önemli eserlerinden biri olan Inventures or Devises (Buluşlar ve Cihazlar) kitabında denizciler ve gemiler için kılavuz bilgiler vardır. Kitapta bahsi geçen tasarım, sualtı yolculuk için ilk kaydedilen projelerden biriydi ve genel deniz seviyesini azaltarak su altına dalan bir tekne görünümlü ilkel bir denizaltıydı.
eski ismiyle ; tahtelbahir.
personellerinin bir çoğunun emeklilikte psikolojik sorun yaşadığı savaş aracı.
su altında aylarca kalabilen, mazotla veya nükleer enerji ile çalışan, 100 ila 140 arasında personel bulunduran, mürettabatının 6 saat çalışıp 6 saat uyuduğu geri kalan sürede ise her denizci için bir hamak, müzik için kulaklık, okuma lambası ve bir dolaplarının olduğu rahat mı rahat bir hayat olanağı sunan stratejik savaş aracıdır. denizaltılarda dört öğün yemek sunulur. mürettabatın su sorunu olmaz, deniz suyundan tatlı su üretilir.

abd 72 denizaltı ile dünyada en fazla denizaltısı olan ülkedir. abd'yi rusya, ingiltere, fransa ve çin izlemektedir. dünyada yaklaşık 600 denizaltının olduğu tahmin ediliyor.
(bkz: tahtelbahir)
(bkz: ay sınıfı denizaltılar)

4 tanesinin de ismini ataturk vermis, revizyonlar gecirerek hala kullanilmaktadirlar. genel esaslari gizliliktir. nitekim rusya bu yuzden nukleer fuzelerini denizaltilardan firlatiyor.
evet tehlikeliler ama cozumu yok mu, var. (bkz: fırfır) yada (bkz: fırkateyn).
dho'da gonulluluk esasina gore personel secilir ve donanmanin kaymagi dersek bence pek yanilmayiz... arasira goruruz gecerler omurga altindan..
aklıma direk das boot filmini getirir.
ilk defa 1.dünya savaşı'nda kullanılmıştır.
Ilk tasarimi 2. Adulhamit zamaninda gerceklestirilip basarisiz olunmustur.
ilk gerçek denizaltı 1776 yılında inşa edilmiştir.
olduğun yerden bir an önce uzaklaşma isteği uyandıran yüksek sadakat parçası.
En iyilerinden biri Cumhuriyet donanmasındadır.

(bkz: gür sınıfı denizaltı)
şat bardağını tekila ile doldurup bira bardağının içine tersine duracak şekilde koyarak, bira bardağının kalan kısmını da bira ile doldurularak oluşturulan bir çeşit içkinin adıdır. birayı içtikçe o şat bardağı ters durduğu yerde oynar ve tekila biraya karışır ortaya değişik bir tat çıkar. biranın tadını çok fazla bozmuyor. standart biradan farkı daha çabuk kafayı bulmanızı sağlar ama benim gibi biracıysanız 1-2 içimden sonra canınız istemeyecektir.

görsel
tip 214 son teknoloji bir tanesinin 330 milyon usd olduğu oldukça pahalı alet. öyle ki aynı paraya 17,5 f-16 alınabilir. toplamda 10'dan fazla denizaltısı olan ülke sayısı azdır, biz 14 tane ile 9. sıradayız. kısa zaman sonra yükseleceğiz tabi. şu resim çok ülke tarafından kıskanılır açıkçası:

görsel
denizaltı ile ilgili birkaç terim; aktif sonar, periskop, esm (elektromanyetik dalgaları tespit cihazı), pasif sonar... sonarları aktif alıcı ve pasif alıcılar olarak ayırabiliriz. v. s. v. s sas ve sat komandolarının eğitimlerinin birer parçası. ayrıca klasik denizaltılarının en büyük özelliği gizliliktir. denizaltının tanımını genel olarak hem su üstünde hem de su altında hareket edebilen savaş gemileri olarak da yapabiliriz.
nükleer enerji kullananları muazzamdır. 4 kilo uranyum ile 20 yıl hiçbir yakıta ihtiyaç duymadan yol alabilir.
(bkz: abdulhamid)