bugün

evet. küçükken defterimizin daha düzenli olması için yaptığımız eylem. o çizgiyi çeken, sınıfta daha çalışkan daha dersi öğrenmeye hevesli çocuklardı.

kısaca anıları depreştiren eylem.
(bkz: harita metod)
velilerin her dönem başında zevkle icra ettiği bu zor görev, hazır çizgili defterlerin piyasaya çıkmasıyla maalesef ki kendiliğinden bitti.
iç kısmına sıralı çizgilerle de şekil yapmayan bizden değildir.
nostalji yaşamak istemektir.
Kirmizi cizgi olmasina ragmen satir baslarini ayarlayabilmemiz icin (orta okula giden koca kaziklar olmamiza ragmen) ogretmenin ikinciye cekmemizi istedigi cizgidir. 3 ortali defterde ciz babam ciz cm bile vermisti uyuz kadin. Neyse simdi arkasindan konusmak gibi olmasin.
90lı yıllar da çocuk olan nerdeyse her insanın yaptığı türklere özgü davranış.
Tabletlerde denenmemesi gereken iştir.
fatih marka kırmızı kalemle yapılanı daha makbuldür.
ilkokuldayken bütün bi gece oturulur defterlere çizgi çekilirdi. *
bir de kenar süsü yapardık.

I I I
X X
I I I

tarzı şeyler. kızlar çicek yapardı genelde.
temiz, titiz öğrenci davranışı. (yıl 1960 falan tabi o zamanlar)
bunların yazısı da çok iyidir mesela, deftere bakınca böyle bi için açılır o biçim. dış görünüşleri de ayna gibidir, her daim temiz önlükler, cilalı saçlar, inci dişler falan. gelgelelim bu öğrenci kısmısına özenip "ay bende şöle bi çizgi çizeyim düzenli olayım" deseniz dahi bu sonradan oluşturabileceğiniz bir durum değildir. çizersin kırmızı çizgiyi defterin kenarları kıvrım kıvrım simsiyah olur yazmaktan sıkılırsın yazılar bir avuç karınca gibi görünür. yazık canım ya. çabam var çünkü bu konuyla ilgili. "tembel tembel tavuklara yem ver" meselesine ise hiç girmiyorum, "çilli bibi çamaşır ipi" falan... (bkz: şu an ağlıyorum biliyor musun)
Bazi ogretmenlerin israrla istemesi sonucunda cetvelle cekilen cizgidir. Cizilen tarafa tarih atilmasi istenirdi. 2 ortali, kucuk cizgili tarih defterine ya da 4 ortali cizgili buyuk turkce/edebiyat defterine yapilirdi. *
bir de cümleyi o kırmızı çizginin tam dibinden başlayarak yazmak vardır. sayfa sonunda çizgiden hizaya bakılır ve gurur duyulur. benim gibi simetri hastasıysanız ve ip gibi olmamışsa sayfayı yırtıp tekrar yazarsınız.
disiplinin yan etkisidir.
yıllarca yaptığımız aktivite. ne halta yaradı bilemedim. ne zaman ki kendinden yandan kırmızı çizgili defterleri gördüm, ah ulan dedim ah.
Ben yaptığımda hep amacından sapardı çünkü bir türlü düz çizemezdim o lanet olası çizgiyi.
isim şehir oynarken pratik olan çizim şekli.
zaten kendinden kenarı çizgili olanlar üç kuruş daha pahalıdır. almaz baba, ya da alamaz. belki de farkında bile değildir. o sebepten çizilir, örtmen kızmasın diye.
defterde sol frame yapmaktır. *
///
!!!
///
!!!
bu tarz bi olay vardı bi de. defterin yanına şekiller çizerdik. hatta abartıp defterin alt kısmında kalan boşluğua börtü böcek, tırtıl kelebek çizen kızlarda vardı.
teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, kendinden kırmızı çizgili defterler çıkmıştır ve böylece bu gelenek unutulmaya yüz tutmuştur.
hiç düzgün çizemezdim o soktuğumun çizgisini, örtmenimiz de nasıl azarlardı nasıl azarlardı, evde her gece ertesi günkü derslerin defterlerini çıkarır, babama çizdirirdim.