bugün

atlantik okyanusunun iki kıyısında etkin olan hukuk sistemi. Yargı sürecinde yargıçların sadece kanunu uygulamakla değil hukuk yaratmakla görevli olması en karakteristik özelliğidir.
roma hukuku, 12. yüzyıldan itibaren italya da başlayıp, almanya, fransa ve ispanya gibi kara avrupası ülkelerinde temel kabul edilip, yavaş yavaş yürürlükteki hukuk olarak işlev görmeye başlarken, ingiltere de hukuk oldukça farklı bir yolda gelişmiştir. ingilizler, roma hukuku nun bazı deyimlerini benimsemiş olmakla birlikte, hukuklarını roma hukuku nun temel kavramlarına dayandırmamışlardır. bunun sonucunda da ortaya common law(ortak hukuk) adı verilen ve kıta avrupası'ndakinden çok farklı bir hukuk sistemi çıkmıştır.
common law, geçmiş uygulamalardan gelen, eski örf adet kurallarına ve önlerine gelen davalarda bu kuralları yorumlayan mahkeme kararlarına dayanır. common law un en önemli özelliklerinden biri, yasama organınca yapılmış yasalara dayanarak değil de, eskiden beri uygulanagelen örf adet kurallarının mahkemelerce uygulanması sonucunda gelişen içtihatlardan oluşmasıdır. bu yüzden, common law a bazen ''yazılı olmayan hukuk'' denildiği görülmektedir. ancak, common law un yazılı olmadığını söylemek sadece, yasama organınca yapılmış yasalara dayanmaması anlamında doğrudur. yoksa, common law un gelişmesinin başlıca aracı olan mahkeme kararları, elbette yazılıdır.
ingiltere de 12. yüzyılda, merkezi otoritenin güçlenmesi amacıyla kral ülkenin çeşitli yörelerinde davaları görmek üzere geçici yargıçlar görevlendirmişti. common law, ingiliz kralı adına hüküm veren mahkemelerin içtihatlarının, çeşitli yerel gelenek(örf adet) kurallarını yavaş yavaş silip, onların yerine geçmesiyle oluşmuştur. bu yüzden common law a içtihat hukuku(case law) da denilmektedir. adındaki ''common'' ortak sözcüğü, yerek ve yöresel nitelikteki örf adet kurallarının bırakılıp, bütün ingiltere de geçerli tek bir hukuk sisteminde birleşmesini göstermektedir.

kaynak: hukuka giriş yazar: aydın aybay ve rona aybay
özellikle tarihinde Birlesik Krallik sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temellerini olusturur. Emsal kararlar yansitan, kapsamli yasallasmamis kanunlari dikkat çeken özellikleri arasinda yer alir. Bu emsal kararlar yüzyillarca yargiçlar tarafindan gerçek davalarda verilen hükümlerden elde edilmistir. *
(bkz: sözlü anayasa)
(bkz: anglo sakson hukuk sistemi)
4 senemi içinde öğrenci olarak geçirdiğim hukuk sistemi. Diplomamı alırken alayına... diyeceğim günü beklemekteyim.
ilk sahnelerinde bir an için kendimi gta içinde sandığım dizi.
ingiltere'de krallık mahkemeleri hakimleri tarafından oluşturulan örf ve adet hukukuna dayanan bir hukuk sistemidir.
(bkz: ingiltere de yazılı anayasa olmaması)
Alayım soruları.
ingiliz hukuku olarak da bilinir. Bizim de tabi olduğumuz Civil Law yani Kıta Avrupası Hukuku'ndan en büyük farkı önceki mahkeme kararlarının adeta kanun gibi kullanılmasıdır. Bununla beraber Common Law'da hakimin takdir yetkisi çok fazla olup hakim kanun koyucuya yakın bir yetkiye sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri, ingiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi anadili ingilizce olan ülkelerde kullanılır. Bazen ilgili konuda o ülkede içtihat veya kanun maddesi yok ise başka bir Common Law ülkesi başka bir Common Law ülkesinin içtihadını uygulayabilir.