bugün

italyanca Citta (şehir) ve ingilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, ''yavaş şehir'' anlamına geliyor.1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, italya'nın Barolo kentinde ''Yavaş Yiyecek Birliği'' oluşturuldu. 1989'da Paris'te uluslararası boyut alan birliğin, bugün 100'den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor. Yavaş Yiyecek kavramından esinlenen ''Yavaş Şehir Hareketi''nin temeliyse 1999 yılında italya'nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek kentinin katılımıyla atıldı. ilk bildirgede, küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gittiği ve sonunda sıradanlığın hakim olacağı bir düzenin yaratılacağı konusunda endişeler bulunduğu dile getirildi. Bu muhtemel sonuçların engellenmesi, yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Yavaş Şehirler kavramı çerçevesinde bir ağ oluşturuldu.
Yavaş Şehir olabilmek için çevre politikaları, altyapı, kentin dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekiyor. Bu şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor.

Türkiye'nin ilk dünyanın 121.sakin kenti de seferihisar olmuştur.

alıntı : http://www.cittaslowseferihisar.org/index.php
simgesi bir salyangoz olan:

(bkz: seferihisar)
2009'dan beri gökçeada ile de anılmaya başlayan etiket.
Karadeniz'in incisi Ordu'nun ilçesi Perşembe'nin de almış olduğu etikettir. ilçeye büyük katkısı olacağı düşünülmektedir.
1989 yılında fast food ve hızlı yaşam tarzına karşı carlo petrini öncülüğünde başlamış "slow food" hareketi beraberinde slow city (citta slow) akımını getirmiştir.

slow food temelde, insanların kendi kültürlerinden uzak, standartlaştırılmış yiyecek kültürüne inat, organik ve kimliği (nerede ve ne şekilde üretildiği) belli yiyecekleri tüketmesi gerekliliğini savunur.

slow city (citta slow) ise, globalleşmenin ve endüstrileşmenin yok etmekte olduğu şehir kimliklerini korumak adına ortaya çıkmış bir akımdır. doğayla dost, mimarisini, yemek kültürünü, zanaatlerini koruyan kentler oluşturmayı amaç edinmiştir. bu bağlamda dokusu zarar görmemiş kentlere "cittaslow" ünvanı verilmektedir. ülkemizde başvuru yapan kasabalar arasında seferihisar cittaslow ünvanını alan ilk şehirdir.

cittaslow'un amblemindeki salyangoz, yavaş ve sakin şehirlerin sembolü olmuştur.
Bu entry'nin girildiği tarih itibarıyla cittaslow payesi almış olan Türk kentleri şunlardır:

Akyaka
Gökçeada
Halfeti
Perşembe
Seferihisar
Taraklı
Vize
Yalvaç
Yenipazar
yavaş şehirler hareketidir.
artık Eğirdir'in de kabul edilmesiyle ülkemizde sayısı 12'ye yükselmiş yavaş şehir hareketidir. ayrıca Isparta'nın Eğirdir dışında Yalvaç ilçesini de barındırır.
''yavaş şehir'' anlamına gelen ve yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanması gerektiğini savunan bir harekettir. cittaslow felsefesi; insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentler meydana getirmeyi amaçlamaktadır.

Cittaslow hareketi 1999 yılında toscana'nın bir kasabası olan Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini’nin vizyonu doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Paolo Saturnini yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrini ulusal boyuta taşımıştır. idealleri kısa zamanda Bra (Francesco Guida), Orvieto (Stefano Cimicchi) ve Positano (Domenico Marrone) belediye başkanları ve Slow Food başkanı Carlo Petrini tarafından benimsenmiştir. Günümüzde 28 ülkede 182 üyeye yayılan Cittaslow hareketinin amacı Slow Food felsefesini kentsel boyuta taşımaktır.

özellikle insan ömrünün kısalığı ile ülkemizdeki ve dünyadaki birçok kentin yaşam kalitesinin düşüklüğü göz önüne alındığında kesinlikle desteklenmesi gereken bir harekettir. hatta bu harekete uygun kentlerin sağladıkları bazı kriterleri yitirmeden acilen benimsemesi gerektiği bir kent modelidir. çünkü her geçen gün kentlerin daha kaotik bir hale geldiği bir dünyada insanların kaçabilecekleri ve yaşamanın tadına varabilecekleri, hayatın yavaş aktığı yerleşimlere ileride çok daha fazla ihtiyacımız olacaktır. şu anda ülkemizde cittaslow'a üye 12 kent bulunmaktadır. bunlar; akyaka, gökçeada, halfeti, eğirdir, perşembe, şavşat, seferihisar, taraklı, uzundere, vize, yalvaç ve yenipazar'dır. daha fazla bilgi için; http://cittaslowturkiye.org/
Sinop un gerze ilçesinin de içlerinde bulunduğu uluslararası birlik. Sakin ve yavaş şehirler birliği.
görsel
(bkz: gerze)