bugün

türkiye cumhuriyeti'nin beşinci cumhurbaşkanı..

1899 yılında Trabzon'da doğdu. ilk ve orta öğrenimini Erzurum, Kerkük, Edirne ve Kuleli Askerî Lisesi'nde yaptı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917 yılında subay adayı olarak eğitim kampına katıldı. Aynı yıl Filistin cephesinde görev aldı.

1918 yılında Mısır'da ingilizlere esir düştü. Esaretten döndükten sonra, Kurtuluş Savaşı'na katılarak, Güney cephesinde görev aldı. Sonradan Batı cephesinde görevini sürdürdü.

1927 yılında Harp Okulu öğrenimini tamamladı. 1930 yılında Harp Akademisi'ni bitirdi. Silahlı Kuvvetlerde çeşitli görevler alarak 1949'dan sonra Generallik rütbelerinde hizmet verdi. 1960 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

1966 yılında, bu görevinden ayrılarak Cumhurbaşkanlığı kontenjan senatörlüğüne seçildi. Cemal Gürsel'in rahatsızlığı sebebiyle görevden ayrılması üzerine, 28 Mart 1966'da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin beşinci Cumhurbaşkanı seçildi. Yedi yıllık görev süresini tamamladıktan sonra 1973 yılında Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldı.

1929 yılında Atıfet Hanım'la evlenen ve üç çocuğu olan Cevdet Sunay 22 Mayıs 1982 gününde vefat etti.

http://www.cankaya.gov.tr/tr_html/sunay.htm
aslen trabzonun çaykara ilçesindendir. tabi o dönem çaykara of'a bağlı bir kasabadır. yani o bir oflu'dur. istanbulun gelmiş geçmiş en büyük kabadayısı oflu hasan'a silah armağan etmiştir. hatay'ın türkleştirilmesi için kendi ilçesinden vatansever insanları bu bölgeye taşımış ve yerleştirmiştir.
ihtilallerin baskısının varlığını hala siyasetin üzerinde hissedildiği dönemlerde süleyman demirel'in kıvrak zekası sonucunda, cumhurbaşkanlığına aday ettiği eski genelkurmay başkanı, ve türkiye cumhuriyeti 5. cumhurbaşkanıdır.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki karşısındaki tek rakip, ihtilalci albay alparslan türkeş olmuştur. Türkeş bu seçime büyük gaza gelerek girmiş ama süleyman demirel'in herşeyi ayarladığından habersiz girdiği seçimden 461 e karşı 11 oyla bozguna uğramıştır.

Cevdet Sunay'ın, Cemal gürsel'in komaya girmesinden sonra cumhurbaşkanı seçilmesi, yaklaşık 20 sene daha devam edecek olan, çankaya köşkünün genelkurmay başkanlığından bir sonraki durak olma kuralının miladı olarak sayılmaktadır.
Cevdet Sunay (1899 - 1982), Türk asker ve devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin beşinci cumhurbaşkanı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 12. Genelkurmay Başkanı.

Sunay, 1899 yılında Trabzon'da doğdu. ilk ve orta öğrenimini Erzurum, Kerkük, Edirne ve Kuleli Askerî Lisesi'nde yaptı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917 yılında subay adayı olarak eğitim kampına katıldı. Aynı yıl Filistin cephesinde görev aldı. 1918 yılında Mısır'da ingilizler'e esir düştü. Esaretten döndükten sonra, Kurtuluş Savaşı'na katılarak, Güney cephesinde görev aldı. Sonradan Batı cephesinde görevini sürdürdü.

1927 yılında Harp Okulu öğrenimini tamamladı. 1930 yılında Harp Akademisi'ni bitirdi. Silahlı Kuvvetler'de çeşitli görevler alarak 1949'dan sonra generallik rütbelerinde hizmet verdi. 1960 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

1966 yılında, bu görevinden ayrılarak Cumhurbaşkanlığı kontenjan senatörlüğüne seçildi. Cemal Gürsel'in rahatsızlığı sebebiyle görevden ayrılması üzerine, 28 Mart 1966'da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin beşinci Cumhurbaşkanı seçildi. Yedi yıllık görev süresini tamamladıktan sonra 28 Mart 1973'te Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldı.

1929 yılında Atıfet Hanım'la evlenen ve üç çocuğu olan Cevdet Sunay 22 Mayıs 1982'de vefat etti.
1960-1966 yıllarında genel kurmay başkalığı, 1966-1973 yıllarında cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

tarihe şu sözleriyle geçmiştir:

''bu laik okullarda yetişen gençlere memleket idaresi teslim edilemez. laik okullara karşı imam hatip okullarını bir alternatif olarak görüyoruz. devletin kilit noktalarına yerleştireceğimiz kişileri imam hatip okullarında yetiştireceğiz.
bundan tam bir hafta önce, rüyama teşrif eylemiş zat-ı muhterem...
kendisiyle bir alıp veremediğim yok, hayır, sevmemezliğim de yok.. nötrüm yani şahsına karşı...
ama neden rüyama girer, hiç anlamış değilim !
sabah uyandım, böyle tuhaf bir his... gece cevdet sunay' ı rüyamda görmüşüm lan, düşünsene !
milletin rüyasına paris hilton, adriana lima girer, bizimkine cevdet sunay giriyor.. bu da kaderin bir cilvesi...
ertesi sabah, hakkında pek fazla birşey bilmediğim bu eski reisicumhurumuzu biraz araştırdım, bir de ne göreyim !
meğer adamın ölüm tarihi 22 mayıs' mış...
bu zat, ölümünün 27. sene-i devriyesinde rüyama girivermiş !
hani, '' kalk ulan hatırlat benim adımı cümle beşere '' der gibi...
hatırlatıyorum cevdet'im...
neden beni tercih ettiğini bilmiyorum ama,
her ölüm yıldönümünde rüyama gireceksen,
işimiz var seninle...
yoldan çevrilen 10 kişiden 9 unun tanımadığı beşinci cumhurbaşkanımız.
milattan öncenin kısaltılmışı olan" m.ö. " yü, bir toplantıda eline verilmiş kağıttan okurken, " mö" diye okuduğu söylenen merhum asker kökenli cumhurbaşkanımız.
cumhurbaşkanı olması ülkemiz adına bir talihsizliktir.
11 cumhurbaşkanımızdan biri. buna rağmen türk siyasi hayatına etkisi neredeyse sıfırdır. fotoğrafını görsem tanımam o derece.
kim milyoner olmak ister yarışması vesilesiyle birinci dünya savaşı'nda ingilizler'e esir düştüğü bilgisi verilen eski cumhurbaşkanı.
en az tanınan cumhurbaşkanımız.
Hep 1 kişi eksik sayıyorsun ya, işte o eksik bu.
1. dünya savaşında ingiliz askerleri tarafından 1 yıl boyunca mısır'da esir tutulduğu ortaya çıkmıştır cemal gürsel ile birlikte:
http://imgim.com/capture-20121127-150644.png
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
1971'de Pamuk Prenses ve 7 Cüceler filminde cüce rolünde oynayanları makamında kabul ederek ''Okuyun büyük adam olun'' demiş devlet adamı.
ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi ziyareti esnasında ""buradaki öğrenciler mezun olunca ne oluyorlarlar?" demiş kişi.
42 yil once bugun; deniz, yusuf ve huseyin'in idam cezalarini onaylayan zat.
Unutursak kalbimiz kurusun.
turkiye cumhuriyetinin en karanlık dönemlerinde devletin başında bulunmuş ve gayet doğru kararlar vermiş bence gelmiş geçmiş en iyi cumhurbaşkanı.
(bkz: 6 mayıs 1972) nin yıldönümünde onun da ismini anmadan olmaz.

denizlerin idam kararını onaylamış eli kanlı cuntacı cumhurbaşkanı. *
Orhan Erkanlı'nın aktardığına göre, TSK içindeki Silahlı Kuvvetler Birliği adındaki cuntanın sözcüsüymüş. Peki "silahlı kuvvetler birliği" ne derseniz? Bir çeşit paralel yapı.
Siyasi kariyeri dışında hayatından bahsedecek olursak:
Cevdet SUNAY / Orgeneral - Top.1334(1918)-N-6

4 Ağustos 1960 - 16 Mart 1966

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12'nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Cevdet SUNAY, 1899 yılında Erzurum'da doğmuş, Kuleli Askerî Lisesinde öğrenci iken, 7 Temmuz 1917 tarihinde orduya katılmıştır.

73'üncü Topçu Taburu Bataryasında subay adayı iken 1917 yılında ingilizlere esir düşmüş, 1919 yılına kadar esaretini Mısır'da geçirmiştir. Esaret dönüşü, 2'nci Kolordu Topçu Yaveri iken 1 Ocak 1921'de Anadolu'ya geçerek, Millî Orduya katılmıştır. Çeşitli birliklerde Batarya Takım ve Batarya Komutanlığı yaptıktan sonra Yüzbaşı rütbesi ile 1 Kasım 1925 - 7 Ağustos 1926 tarihleri arasında Harp Okulunda, 11 Ağustos 1926 - 31 Ocak 1927 tarihleri arasında ise Topçu Okulunda tahsilini tamamlamıştır. 1930 yılında Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdikten sonra; 27'nci Topçu Alayında Batarya Komutanlığı, Genelkurmay Karargâhında Karargâh Subaylığı, 30'uncu Topçu Alayında Batarya Komutanlığı, 4'üncü Kolorduda Şube Müdürlüğü, 1'inci Süvari Tümeninde Şube Müdürlüğü ile Kurmay Başkanlığı, 5'inci Tümen Topçu Alayında Tabur Komutanlığı, Harp Akademilerinde Öğretim Üyeliği, 72'nci Topçu Alay Komutanlığı, 41'inci Topçu Alay Komutanlığı, 204'üncü Motorlu Topçu Alay Komutanlığı ve 3'üncü Zırhlı Tümen 6'ncı Tank Alay Komutanlığı görevlerini yürütmüştür.

1949 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile 3'üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Genelkurmay Harekât Daire Başkanlığı yapmış, 1952 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Harekât Daire Başkanlığı ve 33'üncü Tümen Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 1955 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir. Korgeneral rütbesi ile 9'uncu Kolordu Komutanlığı, Genelkurmay Harekât Başkanlığı ve Genelkurmay II'nci Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1958 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir. Orgeneral rütbesinde Genelkurmay II'nci Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 2 Ağustos 1960 yılında atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 15 Mart 1966 tarihinde kendi isteği ile emekli olmuştur.

1966-1973 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin 5'inci Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır.

1'inci Dünya ve Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır.

Orgeneral SUNAY; Harp Madalyası ve istiklal Madalyası sahibidir.

Bayan Atıfet SUNAY ile evlenmiş olan Orgeneral Cevdet SUNAY'ın üç çocuğu vardır. Fransızca bilmektedir.

22 Mayıs 1982'de istanbul'da vefat etmiş, Ankara'da Devlet Mezarlığında toprağa verilmiştir.
Kaynak: tsk.tr
5. cumhurbaşkanıdır.

not: kabri nur olsun.