bugün

(bkz: chief executive officer)
bir şirkette en yüksek dereceli yönetici...
bildigin genel mudur iste.
icra kurulu baskani yerinede kullanilmaktadir.
turkce bir adi varken sekil yapmak isteyen aklıevvellerin kullandığı ecnebi uyruklu kelime.
(bkz: genel mudur yerine ceo kullanmakta direnen zihniyet)
kimilerinin ceo, kimilerinin seo diye telavfuz ettiği, açılımı(!!!) daha turkçe olarak tanımlanamamış ust duzey yonetici..
sirketin hissedarlarini temsil eden yonetim kurulu tarafindan atanan, yuksek maas ve ozellikle de performansa bagli ikramiye ile verimli olmaya tesvik edilen, bir sirketin en ust duzey yoneticisidir. sirketin hissedarlari ve yonetim kurulu ile sirketin calisanlari arasindaki koprudur. dogrudan yonetim kuruluna hesap verir.

bazi durumlarda ceo'nun cikari sirketin cikarlarinin onune gecebilecegi icin hissedarlari zarara ugratacak kararlar almasi mumkundur. genellikle ceo'larin menfaatleri kisa vadeli, hissedarlarinki ise uzun vadelidir. sirketin sahibinin farkli (hissedarlar), yonetiicisinin farkli (ceo) olmasi durumuna temsil sorunu (agency problem) denir. en cok gorulen temsil sorunu, sirketi oldugundan daha karli gosterecek muhasebe hileleridir (ornegin gelecek yil satilacak mallari bu yil satmis gibi gostermek). boylelikle ceo yuksek bir ikramiye alacaktir. dusuk kar elde edilecek onumuzdeki yillar ise ceo icin cok da onemli degildir. yuksek kar eden bir sirketin ceo'su olarak baska bir sirkete gecmesi mumkundur. amerikada yasanan enron we worldcom skandallari bu turden skandallardir.

ceo'ya bagli calisan diger ust duzey yoneticiler:
mali isler icin (bkz: cfo)
bilgi sistemleri icin (bkz: cio)
operasyon (bkz: coo)
"genel müdür" sıfatını yeterince karizmatik(!) bulmayanlarca kullanılan sıfat.
(bkz: bölüm canavarı)
eski dilde "murahhas aza"dır.
rise of nations thrones and patriotsta democracy'de president, monarchy'de monarch, despotism'de despot olan ülke lideri capitalism'de yerini CEO'ya bırakır.
şirketin stratejilerini belirleyen en yüksek rütbeli yöneticisi. şirkette bieşeyler kötüye gittiğinde ilk kovulacak kişidir. sorumlulukları çok olduğundan haliyle tonla para kazanırlar.
(bkz: ah bir ceo olsam)
Şirket yönetim kurulu başkanlığı görevi yürüten, tüm operasyonların onayından geçmesi gereken, ingilizce ceo (chief executive officer) ,türkçe " üst yönetici" olarak sıfatlandırılan kişi.
uludag sozluk icin (bkz: zall)
eksi sozluk icin (bkz: ssg)
microsoft icin (bkz: bill gates)
hangi sahsin o mevkide oldugunu sirkete girdiginiz ilk gun ogrenmeniz siddetle tavsiye edilir yoksa adamin basinizda dikilmesi sonucu yarak mi var bakiyorsun bakisi firlatmadan once iki kere dusunur bir merhabayi esirgemezsiniz..
şirkette patrondan sonra en yetkili adam. ama sonuçta son sözü hep patron söylediğinden normal bir çalışandan pek de farkı yoktur.
(bkz: murphy kanunları)
birçok işletme bölümü öğrencisinin ilk zamanlar; okulu bitirdikten hemen sonra işe başlayacağını düşündüğü mevkiidir. kim istemez ki; çok para kazanıyorlar, ensesi kalın adam oluyorlar, saygınlık var vs vs. ancak zamanla ceo olmanın kolay bir şey olmadığının ve hatta okulu bitiren herkesin ceo olarak işe başlamadığının farkına varılınca; uzak bir hayal olarak geliyor bu mevkii. *

+ okulu bitirince ne olacaksın yavrum?
- ceo olacam ben. para kazanacam para para para para hepsi benim hihihi.
+ nah! önce adam ol sonra gel yanıma.
gezerken üç buçuk attıran zat.
özellikle üç tanesinin* sayesinde krizin büyük kanyonuna dünya yuvarlanmıstır. bunların haketmediği bir ünvandır.


--spoiler--
Ekonomik krizin nedeni eleştrilere sağır, alternatiflere kör, güçlüye secde edip zayıfı ezen, etrafları evet'çi adamlarla dolu şekilde gerçeklikten izole yaşayan bu CEO'lar...
--spoiler--
genelde kuruşlar hariç 5 - 6 haneli maaşlar alan, eğer olurda şirket içinde dolaşırsa herzaman sigara molasında olan elemanların bile masası başında bulunmasını sağlayan bulundukları kurumun en üst düzey yöneticisidir. gel görki yönetim kuruluna bağlıdırlar. organizasyon yapısı genişçene bir şirkette yer alıyorsa kurmaylarınada koordinatör denir. yelpaze dahada genişlerse genel müdürler bu koordinatörlere bağlı olur.
(bkz: taşak sahibi adam)
türkçesi ne "genel müdür"dür, ne de "yönetim kurulu başkanı". ha türkiye'de kıç kadar şirketin sahibi bile gidip alakasız şekilde kartvizitine ceo yazdırıyor diye "ehe niye türkçesini kullanmıyoruz kiii" diye atlamak hoş değildir...
(bkz: sonradan ceo)
"müdürler müdürü" denebilir.