Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör ve felsefe tarihçisi Prof. Dr. Ahmet Arslan, Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sunduğu 23 Mayıs'taki Teke Tek Bilim programındaki sözleri nedeniyle gündem oldular.

Harran Kazı Başkanı Mehmet Önal da yayındaydı. Din konusunun açıldığı bir bölümde Önal, Hz. ibrahim'in Harran'da yaşadığını belirterek, "Burası Hz. ibrahim'in yaşadığı yer. 75 yaşına kadar burada yaşıyor. Kutsal kitaplar Harran'ı işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Önal'ın sözünü keserek araya giren Şengör, şöyle konuştu:

"Ben bunun saptamasını yapayım, o masal. Hocam masal o. Bunların hepsi masal. ibrahim diye bir adamın yaşadığı malum değil.

Bütün bu söylenen kişiler tarihte yok. Bunların hepsi o 3 tane kutsal kitap denilen, Suriye din geleneği, Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır.

Musa peygambere bakıyorsun, adamı da tarih bilmiyor, yok öyle birisi. Musevilerin kitabındaki Mısır'dan çıkış olayı da yok. Hocamın söyledikleri tamamen menkıbevi. Belge yok."

Celal Şengör'den sonra söz hakkı alan Arslan ise, "Arkadaşlarımızdan birisi bu olaya menkıbe diyor, bir diğeri menkıbe ve değil arasında kalmış. Şimdi bakın isa'nın bile tarihi bakımdan yaşamış olduğuna dair elimizde hiçbir kanıt yok. Celal Hoca haklı. ibrahim, elimizde bulunan tarihi belgelere göre şu anda mevcut değil. isa da mevcut değildir. Musa bence efsaneden daha fazlasıdır" dedi.
Kim neye inanırsa inansın, önce insan olmayı becerebilelim o kadar kutsal kitap indirilmesi rağmen insanoğlu olarak medeni bir dünya yaratma uğruna bir adım yol katetememişiz, biz adam olamıyorsak ve bunun içinde dinlere ihtiyaç duyuyorsak, insanlar olarak henüz bazı şeyleri aşamamışız demektir 21 yüzyılda hala konvansiyonel tanklı, toplu, tüfekli savaşlar yapılıyor, birileri afrikada yiyecek ekmek, içecek temiz su bulamaz iken hemde. Dünyada toplam devletlerin savunmaya sanayi'ye ve silaha ayırdığı para ile tüm dünyadaki açlık ve sefalet bitirilebilinirdi.