bugün

m.ö. 735 ve 718 yılları arasında tahta oturmuş olan lidya kralıdır.
Herodotos'un Tarih (Historiai) adlı kitabında aktardığı hikayeye göre; kral Candaules karısının bütün kadınlar içinde en güzel kadın olduğunu düşünüyordu.

candaules hem koruması (aynı zamanda devlet işlerinde yardımcı) hem de yakın arkadaşı olan gyges'e karısının mükemmel güzelliğinden sık bahseder ve böbürlenirdi. bir gün bu iddiasını ona kanıtlamak ister.
ve gyges'e şöyle der: ''Seni uyuduğumuz odada saklayacağım, kraliçe bu odada Elbiselerini çıkarıp oda kapısının yanındaki sandalyenin üzerine koyar, ve eşim bunu her gece tekrarlamakta... böylece sen de onun güzelliğine şahit olacak ve bana inanacaksın; çünkü kraliçeme bakan nerede olursa olsun gözlerini ondan alamaz... ''

Ve o gece her şey kralın söylediği gibi oldu. güzel kraliçe Sandalyeye gitti. Teker teker elbiselerini çıkarttı. Ta ki Gyges'in önünde çırılçıplak kalıncaya dek. Gerçekten de düşündüğünden daha da güzeldi.
Fakat birden kraliçe başını kaldırdı ve gölgelerin arasında gizlenen Gyges'ı gördü. Hiçbir şey söylememesine rağmen ürperdi. Ve ertesi gün Gyges'ı yanına çağırttı ve ona meydan okudu.

gyges'in Hikayesini dinleyince ona şöyle söyledi: "Yapmaman gerektiği halde beni izlediğin için ya ölmeye ya da beni bu duruma düşüren kocamı öldürmeye razı olacaksın. Ve de öldürünce onun yerine sen kral olacaksın."

bunun üzerine Gyges da kralı öldürür, Kraliçe ile evlenir ve Lidya'da 28 yıl boyunca hüküm sürer...
© copyright 2005 - 2026