bugün

kayseri'nin halıları ile ünlü bir ilçesi.
kayserinin halılarıyla ünlü, şehir merkezine uzak ama şirin mi şirin ilçesi. doğal güzellikleri, serin ve temiz havası, güzel insanlarıyla buram buram memleketim kokan yer. yazın geceleri yorganla yattığınız, gndz olunca bağa bahçeye pikniğe gidebildiğiniz şahane bir yer. eğer yolunuz kayseriye düşerse kesinlikle uğramanızı tavsiye ederim.
yapı, bina.
biricik memleketim.
ilçe girişindeki elma bahçelerinde yetişen elmalara doyum olmaz.
bünyamin'lere kestirmeden seslenme sözü.
eski malatya yolu üzerinde, malatyalıların bünyam dedikleri şirin, cennetten bir köşe, yemyeşil bir ilçedir. halısı, battaniyesi, girebolusu ile ünlüdür. elektirigini, küçücük bir tirübün ile kendisi üreten bir ilçedir.
biricik memleketimin halısıyla ünlü , yeşilmi yeşil ilçesidir.
(bkz: bünyamin)
şirin mi şirin yeşil mi yeşil memleket.
bülbülü altın kafese koymuşlar, yinede vatanım demiş. ilginç biyer. tanıdığın kimse yoksa sıkıntıdan patlarsın.
36-37 Boylam ve 38-39 Enlem dereceleri arasında bulunan ilçe,
doğuda Pınarbaşı, güneyde Tomarza ve Talas, batıda Kocasinan ve Melikgazi, kuzeyde Sarıoğlan, Akkışla ilçeleri ile komşudur.

Erciyes Dağı'nın 40 km. kuzeydoğusunda yer almaktadır.
Kayseri iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent. ilçenin nüfusu 43.460, yalnız kentin nüfusu 13.653 (1990). Kent Kayseri- Malatya yolu üzerinde, Kayabaşı denilen bir yamaçtadır. Halıcılığı ile ünlüdür

Kaynak: http://www.yeniansikloped...an-kayseri/#ixzz2ORSG946n
gerçek ismi "bünyan-ı hamid" yani "hamid'in bina ettiği yer" olan fakat, devrin abdulhamid düşmanları tarafından ismi değiştirilerek "bünyan" yani "bina edilen yer" gibi manasız bir anlama gelen ismiyle günümüze gelen kayseri'nin ilçelerinden biridir. bu sene itibarıyle ilçe, büyükşehire bağlanmış ve kayseri'nin en büyük hapihanesi pınarbaşı diye tabir edilen doğal güzelliğin 1 kilometre uzağına yapılarak mahvedilmeye başlanmıştır. sonu hayrolur inşallah.
Türkmen dolu şehir. Şimdi arap g.tü yalıyorlar orası ayrı.

Özellikle samağır, asmakaya köyleri ilk Türk soylarının gelip (Ermenileri iterek. ) yerleştiği, ve merkez olarak kullandığı yerlerdir.