bugün

Türkiye'nin 4. büyük, sanayi haricinde(o zaten ileri) özellikle son 10 yılda önemli ilerlemeler kaydetmiş ildir.
son yıllarda;
Tarihi yerleri restore edilmekte,kültür ve sanat merkezleri açılmakta,Alisveris merkezlerinin sayisi bir hayli artmakta;yollari, parklari yenilenmekte,yeni oteller insa edilmektedir.
Uludag'i da daha iyi bir turizm merkezi yapmak icin kollan sivanmaktadir su aralar.
Trafik acisindan,araci olanlarin cok rahat ettiği fakat aracsiz, özellikle öğrenci kesimin zorlandigi; rayli sistemin ileride yeterli olacagi lakin su an yetersiz oldugu kent.
Zeki Müren gibi önemli bir sanatçıya etiketlenmiş bir sıfattan ötürü erkeklerine sürekli laf atılan bir şehirdir ayrıca.Bunu diyenler Bülen Ersoy'un da Fatih Ürek'in de Bursali olduğunu iddia ederler.Lakin ki Bülent Ersoy istanbullu,Fatih Ürek ise Erzurumludur.Zeki Müren,Bülent Ersoy gibi ameliyat ile dönmemiş,pembe nüfuz cüzdanı almamıştır.Bu yüzden Bursalı erkekler yerine istanbullu erkeklere bu ithamı uygun görmek daha doğru olacaktır.Zeki Müren Fatih Ürek gibi "ayol,mayol" da dememiştir.Yine bu nedenledir ki Erzurumlu gürbüz erkeklerin bu sıfata uygunluğu Bursalılardan daha fazladır.
Bursa'dan Cemal Nadir gibi Türk Karikatürünün en ünlü isimlerinden biri de çıkmıştır.Bursa'ya karikatüristler şehri denmekte de bizim mi haberimiz yoktur?
Erdal Özyağcılar gibi Türk Tiyatro'sunun önemli bir ismi Bursalıdır.Acaba Bursa'lı erkeklere tiyatrocu denmekte de biz mi işitmemekteyiz?Onlarca örneğin içinden verdiğim bu 2 örnek bile insanımızın ne kadar "çamur at izi kalsın" felsefesini gütmekte olduğunu,ne kadar cahil olduğunu göstermektedir..
Akademik olarak ise Uludağ üniversitesinin haricinde daha fazla üniversiteye ihtiyaç duyulan bir şehirdir.Üniversite kampüsü en güzel 10 kampüsten biri ancak daha da güzel olabilecek potansiyele sahipken ne yazık ki gereken önem hiç verilmemektedir. Mimariye önem veren öğrencilerin "bu kampüsün düzenlemesini bana verecekler,neler yaparım be!" dedikleri duyulur.Kampüs mimari açıdan kötüdür.Üniversitenin sosyo kültürel alanda birçok eksiği bulunmakta kısacası yetmemektedir.Rekabet başarı getirir sözünden de anlaşılacağı üzre,Bursaya ivedilikle başka üniversiteler açılmalıdır.
karın en yakıştığı memleket, memleketim. uludağ'ın eteğinde, şu an deli gibi kar yağsa da sıcacık bir yer. içinde kafkas gibi mükemmel bir dükkanı barındıran şehir. iyi ki var.*
an itibariyle şehir derin dondurucu tribine girmiştir.
bir zamanlar osmanlı'ya başkentlik yapmış şehirdir. hey gidin.
türkiyenin en kozmopolitik,en çok millet barındıran şehirlerinden biridir.türkiyenin her tarafından insan bulamk mümkün ama diğer büyük şehirledeki gibi molotofçular yoktur.çünkü bursamın yerlisi farklıdır.efendiliği ve misafirperver tavrıyla göçmenleride bursayı sevdirmiştir ve zarar verditmemiştir.hem yaz hemde kış turizmi için marmaranın en güzel ilçelerinden biridir.hala sanayi şehri olmasına rağmen aşayan doğasıyla,kışları bursayı bursa yapan uludağıyla,mudanyasıyla,heykeliyle,altıparmakıyla ülkemin güzide şehirlerindendir.
not:bursalı olduğum için kendi memleketimi övmemde doğaldır.
osmaniye il olduktan sonra türkiye nin dördüncü büyük ili ünvanını kazanan ilimizdir. bu gidişle üçüncülüğü ele geçirecektir.
en işlek ve ana caddelerinde trafik lambası olmayan şehir. yayaların hayatı pamuk ipliğine bağlıdır neredeyse. ya kendilerini son sürat gelen arabaların arasına atacaklardır ya da yerel dilde batçık denilen alt geçitlerden geçeceklerdir. yaşlıların ve engellilerin ne yapacakları ise düşünülmemiştir. güzel yönleri ise pek yakında bu sinemada...
an itibariyle bahar havası hakim olan memleketim.
dün gece itibarı ile çamur yağan memleketim.
memleketim. mezarımın şehri.
pideli köftesi enfes olan şehir.
memleketimdir. yeşildir. güzeldir.
bir kisinin facebook a intihar notu yazdiktan sonra intihar ettigi sehir.
http://www.haberturk.com/...cat=200&dt=2010/02/24
dört yıllık üniversite hayatımı geçirdiğim, güzel ülkemin güzel şehirlerinden biri. öyle bir şehirdir ki bursa aradığınız bir çok şeyi bulabilirsiniz. ne istanbul gibi karmakarışık bir metropol, ne de tek bir caddeye mahkum olmuş küçük bir şehir. denizimi özlediniz? gidersiniz mudanyaya. kayak mı yapmak istediniz? çıkarsınız uludağa. yeşile doyamıyor musunuz? gidin cumalıkızık' a yeterince doyarsınız. mistik bir hava mı arıyorsunuz, gidin efendim ulu çınarda bir çay için, ya da hüdavendigar dan bir bakın bursa manzarasına. eminim ki bursayı anlatacak bir çok şey daha bulunabilir. işte öyle bir şehirdir bursa, gidilesi, görülesi, yaşanılası şehirdir.
misket yerine cilli, çay demlemek yerine çay dökmek denilen şehir.
memleket kokar o, can kokar... yakında ayrılacak olmak koysa da her yeri ayrı bir anıyla dolu güzel şehrim...
bünyesinde değişik insanlar barındıran bol yeşilliği olan şehirdir. halkı öğrencinin sırtından para kazanır ama öğrenciye pek hoş davranmaz. taraftarı fanatiktir. trafiği çekilmezdir. kışı dondurucu soğuktur. yazı bunaltıcı sıcaktır. suyu türkiye nin her yerinde satılır ama bursada yaşayan çeşmesinden akan suyu içemez.
yinede güzeldir... öyle güzeldir ki bırakıp gitmek düşünülemez.
Bursa,2009 resmi nüfus sayımına göre Türkiye'nin 4.büyük ili ve 4.Büyükşehir nüfusuna sahip şehridir. Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara bölümünde yer almaktadır.Ekonomik açıdan Türkiye'nin en gelişmiş illerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Bursa, tarihin, doğal güzelliklerin ve gelişmişliğin bir harmanı niteliği taşır.Ayrıca Türkiye'nin en önemli sanayi kenti olduğu söylenebilir.Yüzölçümü 10.891 km² olan Bursa ili kuzeyde Marmara Denizi ve Yalova ili, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve Balıkesir illeri, batıda yine Balıkesir iliyle çevrilidir.Bursa'da en çok Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise,Bursa'nın Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olmasıdır.
çok sevdiğim şehrim. oturdum tek tek bütün entryleri okudum açıklamak istediklerim olduğuna karar verdim böyle bir giri yazıyorum.

1)sağcılığın kalesi olduğu için enteresan karşılanan şehir. sağcı olduğu için "muhafazakar" olunmuyor bu birincisi. burası bir sanayi şehri, sanayicilerin %kaçı solculuk anlayışını taşıyabilir ki? kendi içeriside çelişkiler yaşar. ve kabul edelim ki bir şehrin bu tarz anlayışlarını genellikle o şehrin kodaman amcaları belirler. kaldı ki sanayide çalışanların pek çoğu nilüfer'de yaşamaktadır ki bilindiği üzere bu bölgede hiç bir dönem sağ bir belediye kazanamamıştır.

2) izmirli arkadaşlar sıklıkla burasının oldukça muhafazakar ve içki içilmeyen bir şehir olduğundan bahsetmiş, ancak nevizade'den sonra en tanınan meyhaneler sokağı bursa'da bulunmaktadır: (bkz: arap şükrü) ** ramazanda içki içilmiyor falan denilmiş ama ben böyle birşey ne duydum ne de gördüm kaldı ki ramazanda çatır çatır içtimde kız arkadaşlarımla beraber. * içki içilecek mekan sayısının azlığında bahsedilebilir ancak bu yerlerin tıka basa olduğu da gözden kaçırılmış sanırım. ha ayrıca bursa bildiğin öğrenci şehri olduğundan da genelde millet dışarda içkiye 2 katı para vereceğine çatır çatır evde içiyor.

ayrıca belirtmeden edemeyeceğim sevgili izmirliler (bu arada yanlış anlaşılma olmasın izmir benim bu ülkede sevdiğim iki şehirden biri (bkz: bursa) (bkz: izmir)yılımın yarısı da izmir'de geçer) siz zaten türkiye'nin 3. büyük şehrisiniz niye 4. şehirle sidik yarıştırıyorsunuz anlamadım gidin ankara'yla yarışın. aaa pardon ya ekonomik olarak biz sizden büyüktük değil mi? hemde ikinciydik *
türkiye'nin en büyük ve ilk düzenli organize sanayi bölgesi için: (bkz: bursa organize sanayi bölgesi)

3) bursa halkının muhafazakar ve dinci olduğundan bahsedilmiş bursa istanbul'dan sonra en çok göç alan şehir, hiç bir yerlisinde aşırı dincilik göremezsiniz aksine yerlileri yıllarca ermeni, yunan ve yahudilerle yaşamış olmanın getirdiği bir rahatlığa ve geniş düşünme bakış açısına sahiptir. bununla beraber gelenek e göreneklerine de sıkı sıkıya bağlı bir şehirdir. tabi insanların dinine bağlı olması onların yobaz oldukları manasını taşımaz. laiklik din ve devlet işelerinin birbirine karıştırılmamasıdır dinsizlik değil unutmayın ki Atatürk'te taarruza geçmeden önce namaz kılardı dini bağlılıkları yobazlıkla eş koşan arkadaşlara ithafen.

4) burada yazılanlardan en çok güldüğüm ama aynı zamanda en sinirlendiğim yorum ise bursa'lıların montros öncesi 'güle oynaya' silah bıraktığı zırvalığıdır aslının olmadığını biraz tarih bile herkes tarafından bilinmektedir. gavur izmir kavramı oldukça saçma ibne bursa kavramı bu kavramdan da saçmadır üstelik aşağılayıcıdır.

bursa' yı anlamak için önce burada yaşanmalıdır, ayrıca beşiktaşın bi sözü vardır fenerlilerin "bir gün herkes fenerbahçeli olacak" sözüne ithafen deriz ki "birgün herkes beşiktaşlı olmasın o ayrıcalık sadece bize kalsın" şimdi nası bağdaştırıcaksın diye düşünen arkadaşlara şunu demek istiyorum herkes bursa'yı sevmesin ya bırakın bursalı olmak ve bursayı sevmek ayrıcalığı yalnız bize kalsın.
(bkz: yirim)
altıparmak civarlarında beşiktaş atkısıyla gezilmemesi gereken güzel şehir.
en güzel zamanlarımın yani üniversite yıllarımın geçtiği yeşil memleket. her şey müthiş bir dengededir bu şehirde. gezmek istersen her yer yemyeşil, orman, dere gez istersen. yok istemiyorsun, o zaman her yer cafe, bar. dinlenmek mi istiyorsun, huzur mu istiyorsun, o zaman sessiz sedasız otur bir parkta, bahçede. trafikten ve insan kalabalığından çok gına geldiğinde, her zaman böyle güzel, huzurlu köşeleri vardır bu şehrin. uludağ'da kar, gemlik ve mudanya'da deniz keyfi. uludağ kebapçısında iskender kebap yemeden de bu şehri terketmeyin derim.
yeşil bursa adını tabiatından değil dini varlığından aldığını daha yeni öğrendiğim şehir.ayrıca islam mabetleri arasında en önemli 4. mabet bursa ulucami imiş.

(merak edenler için 1.kabe 2.kudüs'deki mescidi aksa camii 3.şam'daki emevi camii'miş..
bulunmaktan mutluluk duymadığım, çok yeşil şehir.
bursaspor'un bu sezon gösterdiği başarıyla birlikte her yerin yeşil beyaz olduğu memleketim. umarız bursaspor da beklentileri karşılayacaktır.