bugün

BisiDestek, üç ayrı bisiklet oluşumunun bir araya gelerek kurduğu gönüllü bir girişim. Bunlar: Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Derneği (BUGEP), Bisikletliler Kooperatifi (BiSiKOOP) ve Bisikletli Ulaşım Derneği (BiSUDER).

Girişim, salgın, deprem, sel, yangın gibi afetlerde dezavantajlı grupların (yaralı, yaşlı, engelli vd.) acil ihtiyaçlarını (ilaç, battaniye, alışveriş, tamir, çarşı vb.) bisikletli gönüllülerle karşılamayı ve yardımcı olmayı amaçlıyor. Kuruluşu da Mart 2020'de, yani pandemi döneminde. pandemide sokağa çıkma yasakları vardı. Bu yasaklar 65 yaş üstü insanlar için çok daha uzun sürdü. O dönem yaklaşık altmış bisikletçi, dışarı çıkamayan üç yüzden fazla kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için pedal çevirmiş.

Aynı günlerde bir de "0 800" ile başlayan bir çağrı hattı kurulmuş.

BisiDestek bu hizmetleriyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı UNDP tarafından "Korona sürecinde dünya çapında tamamlanan projeler" arasında ilk 3 sırada yer almış.

Ekibin ilk deprem deneyimi 20 Ekim 2020'de izmir'de. depremin ilk saatlerinde trafik tamamen felç oldunca Tunç Soyer: "Lütfen araçlarınızı kullanmayın" diye çağrı bile yapmış. O tür durumlarda bisikletin ne kadar çok işe yaradığı bir kez daha anlaşıldı. ilaçtan jeneratöre birçok şeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmış.

ekip hatay depreminde de son derece faal çalışmış.

Bisikletin en büyük avantajı sürücüsünün kas gücünden başka bir "yakıt" gerektirmemesi. Elektrikli bisiklette bile, şarjınız tükense de kas gücüyle devam etmeniz mümkün.

Diğer büyük avantajı ise yıkılmış binaların arasından geçip gidebilmesi, yol olmayan yerlerde bile sürülebilmesi... Hatay'da yeri geldi enkazların üstünden, vinç ayaklarının altından bile geçmişler.

Ortalama bisikletçi, işin doğası gereği bazı kabiliyetlerle donanmış oluyor. Oryantasyon yeteneği gelişkin oluyor mesela. Bir kez geçtiği yeri bir daha unutmuyor. Bu da sahada büyük avantaj sağlıyor. Adaptasyon hızı da çok yüksek. Normal sürüşlerde bile tamir-bakımdan tut da koordine olmaya kadar çok sayıda beceriniz otomatik olarak gelişmiş oluyor.

(bkz: https://t24.com.tr/yazarl...-iki-tekerin-islevi,39109)