bugün

at binmek.

dikkat: "ata binmek" değil "at binmek"

ne var lan bunda diyebilirsiniz. demeyin!
(bkz: capital country club)
başka bir canlı ile birlikte yapılan nadir sporlardan biridir. dünyada müsabaka sevyesinde esasen ingiliz ve amerikan disiplinleri altinda binicilik sporu icra edilmektedir. avrupa ve onun etkisinde olan türkiyede ingiliz disiplini uygulanmaktadır.

genellikle ülkemizde müsabakalar, show jumping, cross country veya dressage alanlarinda yapilir. bunun yanında her 3unu de ihtiva eden konkur komple musabakaları az da olsa yapılmaktadır.

bunun dışında yöresel olarak rahvan yarışları veya cirit hala yaygın yöresel sporlar olarak karşımıza çıkar.

show jumping, diğer adıyla konkurhipik , engel atlamaya dayalıdır. manej de belirli bir parkur tasarlanır. bu parkurda , zorluk derecesine göre değişik türlerde engeller konur. bu engeller, dik mani , oxer , duble , triple , bardispa , havuz manisi gibi isimlerle anılırlar. her maninin bir numarası vardır. sirayla bu maniler binici ve at tarafından geçilir. mani 2 dik direğin desteğinde yerle paralel bir parçadan oluşur. bu direklerden birinde kırmızı diğerinde ise beyaz bayrak vardir. maniye gelirken sağ taraftaki direkte kırmızı bayrak olacak şekilde gelmeniz gerekir. yoksa maniyi ters atlamış olursunuz ve diskalifiye olursunuz. zaten musabakada parkur ve iz de bu sekilde cizilir. siz eğer parkurun izini sasirmazsaniz zaten doğru şekilde atlarsınız. amaç minimum zamanda minimum hata ile parkuru tamamalaktır. bşnicilikte uluslararasi otorite olan fei nin kuralları uygulanır. bu kurallara göre atın maniyi geçerken düşürmesi 4 ceza puanı, maninin önüne geldiğinde atlamayarak red yapması 4 ceza puanı, musabaka boyunca belirenen izin dışına çıkmak (kısa dönüşler hariç) 4 ceza puanı , su manisinde atin suya basmasi 4 ceza puani gibi hatalar mevcuttur. 2 kere bir maniyi red yapmak veya attan düşmek diskalifiye sebebidir. ama bazı teşvik müsabakalarında bu kurallar esnek uygulanabilir.

cross country, adı uzerinde doğada yapılan bir tür binicilik sporudur. burada da maniler mevcuttur ancak bu maniler ağaç kütükleri veya benzeri doğal araçlar kullanılarak oluşturulur. show jumpingde binici atıyla maninin icine girse bile engeli yıkarak geçebileceği düşünüldüğünde cross counrty engeller sabit ve ağır parçalar olduğundan de boyle bir ihtimal yoktur. o yüzden hem bicini hem at için üst düzey kondusyon ve konsantrasyon gerektirir. cross country parkurları uzundur.

dressage, yani dresaj, at terbiyesi olarak da adlandırılabilir. Dresajdaki amaç atın hem zihinsel hem de zihinsel eğitimini sağlamaktır.Böylelikle at ve binici binicilikte uzun dönem hedeflerine ulaşabilirler. Dresaj bütün binicilik aktivitelerinin hatta engel atlamanın bile temelidir. çoğu binici bu spora dresajla başlar. basketbolda fundamental ne kadar onemliyse, biniciligin fundamentalini de dresajda ogrenirsiniz. dresaj musabakaları muzik esliginde ata belirli hareketleri senkronize bicimde yaptirarak gerceklestirilir. show jumping gibi olimpiyat dallarından biridir.

bu sporda kulanılan atlara bakıldığında , koşo,u yarışlarındaki ingiliz veya arap atlarını genelde burada göremezsiniz. sebebi açıktır. binicilik soguk kanlı, kontrollu, sakin atlarla yapılmalıdır. kosu atlarinda gerekli olan kondusyondan cok farklı olan bir kondusyon yapisina sahip atlara ihtiyac vardir. bu sebeple alman, rus , hollanda orijinli koşu atlarından boyca ve fizik olarak daha iri atlar kullanılır. koşu yarışlarında at için 2-4 yaş idealken, binicilik ve engel atlamada 5-15 yaş arası atlar kullanılır. genellikle atın en olgun ve formunun zivesinde olacağı yaş 10 civarıdır.

binicilikte kullanılan kıyafetler ise şu şekilde özetlenebilir. dar ve elastik binici pantolonu, altına binici çizmesi, eğer yoksa altı düz bir bot ve üzerine giyilmiş yarım chaps idealdir. güvenlik için tog yani başlık takmanız şarttır. Yardımcı malzemeler olarak mahmuz, kamçı ve eldiven kullanılır. uzerinize de rahat hareket edebileceğiniz bir gömlek veya sweatshirt /kazak giyebilirsiniz.

at malzemeleri olarak da şunları sayabiliriz. üzerine oturduğunuz Eyer, atın başına takılan ve kayışlardan oluşan başlık, sağından ve solundan dizgine bağlı ve atın ağzına yani dişlerinin arkasına kadar geçen çoğu zaman metal veya sert plastikten yapılan kantarma, atı kontrol ettiğiniz dizgin, göğüslük, eyerin altına konan keçe, at binerken ayaginizi icine gecirdiginiz, dengenize yardımcı olan ve atin saginda ve solunda eyerden sarkan üzengi, eyeri atin gogsune sabitlemek icin atin karnindan boylu boyunca eyere her iki tarafina baglanan ve sıkılan kolan, atın ayak bileklerine takılan koruyucu getr , martingal, pinço, dörtnal koşarken arka ve ön ayakarın çarpışması olursa atın kendini sakatlamaması için ön ayaklara takılan tirnak lastigi .

görüldüğü üzere pek çok malzeme var. eğer bir at sahibi olursanız, bu malzemelerin hepsini satın almanız gerektiği gibi at için de ayda en az 1500 YTL seyis, yem, bakım, ahır vb paraları ödemeyi gözden çıkarmalısınız.

ancak bunu yapmadan da hobi amaçlı belirli bir düşük ücret karşılığı at binebilirsiniz. bunun için istanbulda ziyaret edebileceğiniz pek çok kulup mevcut. ama en eskilerinden olan istanbul atli spor kulubunu tavsiye ederim.
dünyanın en heyecanlı sporudur. ya da benin beynim şeftali olmaya yüz tutmuş bilemedim şimdi.
ata binme sanatı. Atlı sporların temelidir.Başlıca dört bölüme ayrılır: Manej çalışmaları (kapalı biniş yerlerinde): At yarışlarına hazırlık (engel atlamalar), av ve arazi binişleri (sağlam oturuş çalışmaları), yüksek binicilik (ata istenilen anda istenilen hareketi yaptırma ustalığı.) Spor amacıyla yapılan atlı yarışmalara “Konkurhipik” denir.

Kaynak: http://www.yeniansikloped.../binicilik/#ixzz2ORnTCjyJ
atlara dokunmak bile nefesinizi keser.hayran kalırsınız,korkarsınız,ürkersiniz,ama bir süre sonra onları görmeden duramaz ,sabırsızlanırsınız.
biniş sırasında, atla aynı ritmi yakalamanız gereken ve ilk denemeden sonra bir hafta bacaklarınızı kapatamayacak kadar zor olan spor dalı.
https://www.youtube.com/watch?v=uhZPcKYpwkI

bir atlara fısıldayan adam değil ama bir kaç numarası olduğu kesin.
distopik bir geleceğe evrildiğimiz bu zamanlarda herkesin öğrenmesi gerektiğini düşündüğüm uğraş.

(bkz: the 100)
eğitmeni iki kız sporcuya cinsel tacizde bulunduğu şikayeti üzerine, 8 yıl hapse mahkum edilmiştir.

görsel

http://www.sozcu.com.tr/2...e&utm_campaign=gundem
Daha çok erkeklerin uğraştığı bilimsel uğraş. Evet.
Türkiye jokey kulübü için önem arz eden konu.
demet akalin' in Ibrahim Tatlises' in ucagini kiralayip "les gibi" ifadesini kullaninca cevap olarak Ibrahim Tatlises'in" o benim nasil binici oldugumu iyi bilir" demesiyle Turk binicilik sporuna golge dusuren muhabbettir.
Yapmayı çok istediğim spor.
Ama gelgelelim dersleri biraz tuzlu. Eğer düzenli bir işim olursa bir gün mutlaka öğreneceğim.