öncelikle az buçuk bilim teknik işlerinden anlaması gerekir bu işe kalkışacak kişinin. sadece bu yetmez, edebi açıdan da kuvvetli ve bilgili olmalıdır ki metne hakim olabilsin. ancak bunlardan öte bilimkurgu öykü yazmak için en gerekli şeylerin merak, ilgi ve heyecan olduğunu düşünüyorum.
kolay bir iş olmadığını söylemeliyim. fakat heves ve azimle herşeyin üstünden gelinir. Isaac Asimov'un "Ahmaklar" öyküsü zamanının ötesinde bir öyküdür mesela.
Hikaye ve senaryolarımı oluşturmaya ilk başladığım zamanlarda kolay olacağını sandığım. Ancak yeni bir Evren kurmaya çalışırken ne kadar hayal gücüne sahip olmak gerekse de bunun tek başına yetmediğini, bilime ve tutarlılığa dayandırılarak kaliteli işler çıkarabileceğimi bana öğreten eylem.
Dikkat edilmesi gereken şey bilim kurgu diye masal yazmamak. Bilimsel background sahibi olmanız gerekir. Ben bir kaç tane yazdım. Zordur. En zor tarafı insanla bağlamaktır.
Hayvan gibi hayal gücü, zeka, bilgi ve bu zekayı besleyecek verimli bir kültür çevresi gereklidir. Yani sizin hayal gücümüzü tetikleyip besleyecek sizden önce yazılmış ve hayal edilmiş hikayelere maruz kalmalısınız. Türkiye`den bilim kurgu çıkmaz. Çünkü elin adamın babası bile star trek ile büyük büyük dedesi de jules verne'nin kitapları ile büyüdü. Sen ben ise zengin kız fakir oğlan hikayeleri ile büyüdük. Çok uzattım hatta belki de saçmaladım ama kitap okuyan insanın aşağılandığı bir toplumdan bilim kurgu çıkmaz çıkamaz.
ne kadar çok yazar varmış eminiyüm.
Biz hem yazarız hem de acaip çizeriz.
bir kere heves ettim sonra sıkıldım.
çok yazmak isterim.
Bilimi temel seviyede bile olsa bilmeden bilim kurgu kitabı yazılamaz.