bugün

incir ve zeytinin meşhur olduğu ilçe.
"izmir'in doğusunda yer alır. il merkezine uzaklığı 142 km'dir. Kuzeyinde Kiraz; doğusunda Nazilli; batısında Ödemiş; güneyinde Sultanhisar ile çevrelenir. yüzölçümü 162 km2'dir. 21 köyü bulunmaktadır. "
küçük menderes ovasinin doğusunda, sirtini aydin dağlarina vermiş izmirin yeşil ilçesi. ismini yaslandiği dağlardan alir. aydin dağlarinin uzantisi olan beydağlari, aydin dağlarinin kuzey tarafinda yer alir. bu yüzden hava her daim serindir. geceleri üşüme ihtimali yüksektir.

ilçe sırasıyla palaiapolis, balyambolu ve nihayet beydağ isimlerini kullanmıştır. palaiapolis ismi osmanlı dönemine kadar kullanılmıştır. osmanlı döneminde balyambolu ismi verilmiştir. evliya çelebi seyahatnamesinde beydağ'da çokça bulunan biyankökü bitkisinin çok bulunmasından dolayı biyanbol isminden balyambolu'ya dönüştüğünü belirtmiştir. cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında beydağ ismi verilmiştir.

beyköy, adaküre, tabaklar, yeniyurt köyleri vardır. beyköy biraz daha merkezi bi köydür. ilçenin gencerleri beyköyde kurulurmuş. beyköyde gencerler 500 yıllık olduğunu tahmin edilen koca kavak'ın altında yapılırmış. bu kavak şu an okulun bahçesinde yer alır. gencerler bayramlarda kurulur ve 2 şekilde olur. bayramın 3.gününde kurulan gencer eğlence amaçlıdır. 4.gününde kurulan kız genceri ise evlenme çağına gelen kızların ve erkeklerin kendini beğendirme-başkasını beğenme törenidir. bu gencerde koca kavaka salıncak kurulur. nişanlı kızlar bu salıncağa bindirilir ve sallanmaya başlanır. bu sallanma ovaya karşı olur. salıncağı sallayanlar lokum, rakı, tavuk gibi bahşişleri almadan salıncağı durdurmazlarmış. annem bebamla nişanlanınca bu gencere katılmış. ve sallanmış. babmda tavuk vererek indirmiş annemi salıncaktan. hayatının en eğlenceli bayramıymış, gencere katıldığı o bayram.

tabaklar köyünde isminden anlaşılacağı üzere tabakhaneler vardır. tabaklar köyüne gelin gidecek olan kızlar önce bu tabakhanelere getirilirmiş. kokuya dayanırsa kız gelin olarak alınırmış. şu anda 12 tane tabakhane kalmıştır.

beydağ her ne kadar izmir'e bağlı bir ilçe de olsa ödemiş'in bucağı gibidir hala. ödemiş yörenin merkez ilçesi durumundadır. beydağ da zaten evvelden ödemişin bucağıymış. 1988 yılında ilçe olmuştur tekrar. beydağ izmir'e 142 , ödemiş'e 28 km'dir.

beydağ'da zeytin, kestane, üzüm ve incir yetişir. inciri kurutulup arasına ceviz konup yenir ki tadına doyum olmaz. sadece beydağ'da yapılan simit dürüm ise sabah kahvaltısının vazgeçilmezidir. simit bilinen açmadır. dürüm ise incecik, baklava yufkası gibi lavaşın yağda pişirilmesi sonucu elde edilir. simit dürüm çay ile beraber sabahleyin ödemiş tulum eşliğinde yutulur. fazla yenilmesi midede bazı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
güncel Önemli Başlıklar