bugün

joe satriani tarafından da mükemmel bi şekilde yorumlanmıştır
ilk 4 notası herkesçe bilinen allegro con brio bölümüyle başlar senfoni. andante con moto, scherzo - allegro ve allegro ile tamamlanır. eserin modern yorumcuları arasında california guitar trio, ekseption, electric light orchestra (e.l.o), trans siberian orchestra, jazz yorumuyla randy waldman trio, solo piyanoyla glenn gould, electro solo ve orkestrayla the great kat, marc pattison, steve vai ve orijine yakın en mükemmel yorumla at vance yer alır. parçanın synthesizer yorumu da mevcuttur.

nelson gülüşü adaptasyonlu the simpsons sekansı için http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=
''kader senfonisi'' olarak da bilinir.

ritm ve melodilerde fransız devriminin motifleri vardır.
do minör senfonisi.
(bkz: kader senfonisi)
(bkz: smoke on the water)
'metallica' nın 'trans siberian orchestra' yla beraber mükemmel coverladığı beethoven in başyapıtlarındandır.
ilk üç notası duyulduğu anda hemen tanınan nadir klasik eserlerden biri.
görsel veya yazılı sanata konu olmuş coşkunsal kahramanlık hikayelerinin hepsinin toplamından daha büyük bir çarpıcılığa sahiptir.
beraber bütünleşip, çılgın notalarını ruhunuzda gezdirip, sarhoşluğun ötesinde bir kendinden geçişi yaşadığınız vakit, işte o an, bütün ezikliğiniz, güvensizliğiniz, kıskançlık duygularınız, saçma sapan aşk acıları, arkadan hançerlenmeler, gelecek kaygısı, geçmişin hesabı vs. hepsi önemini yitirir. çünkü artık yükselmiş olduğunuz bu muhteşem boyutta kendinizi bütünüyle tam ve olmuş hissedersiniz. bunun dışında cereyan eden dünyevi saçmalıkların peşinden koşmaya gerek duymayacak kadar tatminkar haldesinizdir. sevgiliniz, patronunuz, ebeveynleriniz hepsinin götlükleri, guliveri cimdikleyen cüceler misali önemsizdir. beethoven özgürleştirir. dışarıdan alacak bir şeyinizin olmadığına inandırabilen bu kadar etkili başka bir illüzyon olabilir mi şüpheliyim.
ludwig van beethoven'in 1808'de yazdığı ve beşinci senfoni olarak sıraladığı op. 67, do minör senfonisidir.

gelmiş geçmiş en ünlü klasik müzik bestesidir.

açılışındaki temayı beethoven'in " işte kader kapıyı böyle çalar " diye adlandırdığı yolunda bir rivayet olduğu için " kader " senfonisi diye de anılır.

ikinci dünya savaşı sırasında bbc haberlerinin açılışında kullanıldığı ve senfoninin do majör' deki muzaffer bitişinin kadere karşı zaferi temsil ettiğini düşünüldüğü için " zafer " senfonisi diye de isimlendirilmektedir.
Koca senfonide HAngi bölümde olduğunu unuttuğum bir melodiyi aramak adına girdiğim bir video sitesinde, altında "jale" adlı bir kişi tarafından şu yorumun yazılmasına vesile olmuş beethoven eseri:
"bence çok güzel beethoven klasik müziğin ustasıdır muslum gurses ,ıbrahım tatlıses,kahtalı mıcı gıbı adamlardan 100 kat ıyı muzık yapıyor bu adam ınsanın ruhunu dınlendırıyor harıka mukemmel ben bu melodıler en ıyı anlatır askı,sevdayı....ve olumle yasam arasındakı o ınce cızgıyı..tesekkurler beethoveen..eserlerıne...ve sana...tesekkurler..."
sana da teşekkürler jale... sıçtım altıma sayende... teşekkürler...
nam-ı diğer kader senfonisi.
bir benzerinin ancak sostakoviç'in 5. senfonisi olduğunu düşündüğüm muazzam eser.
zannımca en iyi beethoven eseridir. zorlayıp en iyi klasik müzik eseridir diyesim var ama, ayıp olmasın diye susuyorum.

insanı hayata döndürür, hayatın ciddiyetini bir kez daha sert bir şekilde anımsatır.

"kader kapıyı böyle çalar."
https://www.youtube.com/watch?v=POVjeuef0RY

bundan iyisini bulamazsınız.
Beethovenin 9 senfonisi ile birlikte klasik müziğe olan armağanı, her beethoven eseri gibi muazzam..

Aynı zamanda beni duygulandırmayan, aksine keyfimi yerine getiren tek beethoven senfonisidir. Geri kalan tüm bestelerine duygulanıyor hatta ağlıyorum.
ilk 4 notası duyulduğunda herkes tarafından tanınabilecek ünlü beethoven şarkısı. beethoven'in en ünlü şarkısı demek mümkündür. tonu do minördür. "beethoven, op. 67" şeklinde de tanınır ve bazen "kader senfonisi" olarak da geçer. beethoven, bu şarkıya başladığı zamanda bu şarkı dışında birçok şarkıyla ilgilendiği için hızlı bir şekilde bitirememiştir. 6. senfoni ile paralel bir şekilde tamamlanıp 22 aralık 1808'deki galada tanıtılmıştır. bu şarkı bestelenirken napolyon savaşları, avusturya'daki siyasi kargaşalar, viyana'nın işgali gibi çeşitli önemli tarihsel olaylar yaşanmıştır. allegro con brio, andante con moto, scherzo - allegro ve allegro olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. yaklaşık yarım saattir. orkestrası pikolo, iki flüt, iki obua, iki klarnet, iki fagot, kontrafagot, iki korno, iki trompet, üç trombon, timpani ve yaylılardan oluşur. bu şarkının bestelenme hikayesi şöyle anlatılır: beethoven'in ev sahibine borcu vardır. bir gün, beethoven piyano başında ilham ararken ev sahibi, beethoven'in evinin kapısını "ta ta ta taa" şeklinde çalar. beethoven de bu tıklamanın vuruşunu piyano üzerinde yapar. sonra, beethoven'e gelen ilham, bu şarkının devamını getirir.

dinleyin: https://youtu.be/6z4KK7RWjmk
Kanımı coşturan, kelimelerin tarif etmekte aciz kaldığı nadide eser. Dinlerken kendimi kaybediyorum, adeta orkestra şefi gibi tribe giriyorum *
içerisindeki asiliği ve zaferi dibine kadar hissettiren șaheser.

5. senfoni, beethoven'ın giderek artan sağırlığına ve dolayısıyla kaderine karşı baş kaldırması ve sonunda zafere ulaşması olarak görülür. bir rivayete göre beethoven, eserin ilk dört notası için arkadaşı anton schindler’e şöyle söyler: kader, kapıyı böyle çalar!
Jazz versiyonu daha güzeldir.

https://youtu.be/2dKzIn9Vh3Y
az önce youtube dan açtım dinliyom orkestra çalıyor çin mi japon mu bilmiyom aşağıda biri yorum yazıp 8:47 anını da ekleyerek yorum atmış. translate den çevirdim diyor ki 8:47 anında klarnetin sesini duydunuz mu? hani orkestradaki hatadan söz ediyor. yuh amk nerden duydun birader? yani müziğe odaklanmak bu olsa gerek. ruhu ve bedeniyle dinliyor adamlar.

hatta aşağılarda daha çok hatayı belirten yorumlar var onlara girmedim daha...

https://youtu.be/POVjeuef0RY
Piano aranjmanı franz liszt tarafından yapılan orkestra eseri.