bugün

arap alfabesinin türkçeye uygun olmaması bilinen en mantıklı nedendir. bende buna inanıyorum art niyet aranmamalı .
Araplar için oldukları bizim türk araplar gitsin.
islam medeniyetini hatırlattığı içindir.
arapperest olmayın biz Türküz ve türk alfabesi kullanırız eğer kurani kerimi daha iyi okumak ve anlamak için arapça öğrenmek istiyorsanız sizi engelleyen yok.
Türkçede 8 sesli harf olmasına rağmen Arap Alfabesinde daha fazla sesli harf olduğu içindir.Bununla birlikte Arap alfabesiyle Türkçe'nin tam olarak uyuşmadığı içindir.
yeni bir devlet kuruldugu icin insanlarin eskiye dair neyi varsa atıp yeni devleti benimsemeleri, yeni devletin kolaylıklar iyilikler getirdiğini halka düşündürtmektir. Yoksa arap harfleriyle türkçe yazılmazmış, okunması daha kolaymış falan hikaye. Hadi arap harfleri araplarinda suan kullandigimiz harfler türklerin mi peki?
tek bir sebebi var kuranın okunmasını engelleyerek islamı ortadan kaldırmak. ama becerememiştir. hala kemalistler uğraşıyor ama nafile.
ekonominin, gelişimin merkezi batı dünyasının latin alfabesini kullanması. dolayısıyla onlarla kaynaşabilmek için latin alfabesine dönülmesi. ki amacın bu olduğu diğer inkılaplardan da belli oluyor. amaç modernleşmek. o dönemde de modern ve gelişmiş olan batı olduğu için onlara uymaya çalışılmış.
ayrıca arap harflerinin gerçekten de türkçe'ye uygun olmaması. bilen bilir, bazı isimler bile arapça tam olarak yazılamaz. ama latin harfleriyle ismini tam yazamayan görmedim.
kuran okunmasının engellenmesi diyenlere ise gülüyorum. okur-yazar oranı en fazla %25-30 olan bi toplumdan bahsediyoruz. zaten bu oranın da büyük bir kısmı şehirliler.
aslında tüm bu tartışmaların ekseninde din olduğunu hepimiz biliyoruz. yoksa bir türk'ün arap alfabesini savunmasını normal bir kafaya bağlayamıyorum. adı üstünde kardeşim arap alfabesi.
eğer zamanında çin alfabesi kullanıyor olsaydık ve devir değişince herkesin kullandığı bir alfabeye dönseydik bunu da tartışacak mıydın? sanki müslümanlığın şartları arasında arap alfabesi kullanmak var.
Anadolu'nun islamsızlaştırılmasına zemin hazırlamak...
buranın arabistan olmamasının yeterli bir sebep olması. kaldı ki arap alfabesi arapça için bile uygun değildir çünkü ezberde değilse fonetik olarak sıkıntı çıkaran bir alfabedir ki bu da öğrenme zorluğu yaratır. ha çöldeki develer kullanımı sevebilir , onlar okumasın zaten geri kalmaları dünyanın hayrına.
Alimlerin toplum üzerindeki etkilerini azaltmak, islam devletleri ile ilişkiyi azaltmak olabilir.
belki de (bkz: bizim de kendi alfabemiz olsun) diye.
haklı.
Dünya üzerindeki çoğu ülkenin latin alfabe kullanması, bizim de dış ülkelere ihracat yapabilmemizi sağlamak amacıyla yapmıştır. iyi de yapmıştır.
okuyup, ilim irfan öğren diye, latin alfabesini getirmiştir.

bazıları da okuyup da adam olamaz. nato kafa nato mermer.

(bkz: idrak yolları enfeksiyonu)
okuma yazma oranındaki azlık...

(bkz: ne mutlu türk üm diyene)
Arastırılması gereken konudur. Unutulmamalıdır ki bu tur inkilaplar kısa zamanda geeceklestirilmistir. Eksik yanları olması dogaldır. Onemli olan sucluyu aramak degil eksigi kapatmaktır. Uzerimize vazife olan budur.
Bunu yapabilmesi büyük başarıdır. Türkiye bugün çağdaşsa bu sayededir. Çoğu kişi dedesinin mezar taşını okuyamiyor ama orası ayrı.
sebebi devrimlerin kesin ve sert olmasından dolayıdır. şunu değiştirelim ama şu eskisi gibi kalsın olayı devrimlerde işe yaramıyor malesef. halkın bir gecede cahil kaldı muhabbeti baymadı mı artık? bilmesek osmanlı'da okur yazar oranı tavan yapmış ama halk devrimi ile çağlar boyu karanlığa sürüklenmişiz sanacağız. kimi kaynaklara göre osmanlı'daki %10, kimine göre ise %30, okur yazar oranı ile halkın zaten olayın içinde olmadığı anlaşılabilir. işin komik yanı atatürk'e giydirmek için osmanlıcılık yapan arkadaşların harf devrimi çalışmalarının osmanlı zamanında başlamış olduğunu bilmemeleri.
2014 yılında bile bunun önemini anlayamamış olan salak halkı arap dünyasından koparmak. zira halka bıraksan yüz yıl bile geçse aklının ucundan geçmez amk.

suriye'de iç savaş var, ırak'ta ışidciler terör estiriyor. iran'da daha yirmi yıl önce teröristler devlet kurdular. uzunca bir süre dokunamadı iran. o coğrafyadan bu kadar ucuz kurtulabildiysek bu biraz da arap dünyasından koptuğumuz için.
pek çok sebebi vardır bunun. yalnız maalesef ki bu konu hakkında yapılmış o kadar araştırma-çalışma var ve biz hala klasik iddiaları sayıklayıp duruyoruz. buna karşı çıkanlar da, bunu savunanlar da konuya çok hakim değiller. ben de değilim ama en azından her iki yönde de çok iddialı konuşmuyorum, konuşamıyorum. çünkü her iki tarafında aklından geçirdiği önemli şeyler var.

öncelikle şunu söylemek lazım. arap alfabesini kaldırma ve latin alfabesine geçme fikri sırf atatürkün aklından çıkmış değildir. http://turkoloji.cu.edu.t...unyasi_latin_alfabesi.pdf bakın şuradaki ikinci sayfayı bile okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

türkçe arap alfabesi kullanılarak yazılabilecek, okunabilecek bir değildir pek. kaldı ki zaten biz, arap alfabesini olduğu gibi kullanmıyorduk. onda bir takım değişiklikler yapmıştık (pe harfini eklemek gibi). öte yandan arap alfabesinin kaldırılmasına tepki gösterenlerin çoğunun osmanlıca bilmemesi de tesadüf değildir. ben şimdiye kadar osmanlıca bilip de latin alfabesine geçmemeliydik diyen birine rastlamadım. latin alfabesi, türkçeyi yazmak ve okumak açısından arap alfabesine göre çok çok daha kullanışlı.

ama bu reform sanki sırf türkçeyi daha iyi okuyabilelim, yazabilelim diye yapılmışmış gibi sunmak da yanlış. mesela kiril alfabesi, ya da yeryüzündeki başka bir alfabe (veya kendimiz icat edeceğimiz bir alfabe) latin alfabesinden daha kullanışlı olamaz mıydı? belki. ancak atatürkün kafasında bir batılılaşma projesi vardı ve alfabe de bunlardan birisiydi.

elbette buna karşı çıkanlar olacaktır. çünkü atatürk batılılaşmak için bazı gelenekleri yıkmak zorunda kalmıştır. birisi de diyebilir ki, atatürk o gelenekleri yıkmasaydı, o gelenekler türk devletini yıkabilirdi. işte bu kısım tamamiyle normatif bir tartışma konusu. bunun içinden çıkmanın mümkünatı yok.

ancak baktığınız zaman tartışmanın su götürmeyen tarafı şudur: latin alfabesi türkler açısından arap alfabesine göre daha kullanışlıdır.

edit: ayrıca bakın bakalım dünyada latin alfabesinin kullanım oranına. şu harita yardımcı olur belki: http://www.globa-lingua.o...rld_distribution_svg1.png
latin alfabesinin kökeninin islamiyet öncesi orta asya türk tamgalarına dayandığının ispat edildiğini bilmeyen kişi söylemi. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın,araştırın.
Yazmaya sağdan başlandığı için.

Türk solunun kalesiydi rahmetli ya ne sandınız. Onun hayatında tesadüf yoktur.
arap alfabesi diye ağlayanlar araplar ve ortadoğunun halini görüyordur günümüzde. buradaki dinci yobazların alayı şekilci olduğu için böyle detaylara takılı kalıyorlar. arapların harflerine bu kadar hayransanız türk demeyin kendinize, arap olduğunuzu ilan edin. arap alfabesi kaldırıp yerine ne getirilmiş ? türkçe. arapca konuşmak isteyen arapca konuşsun, türkün dili türkçedir. arap hayranı arkadaşlar veya içlerinde araplık yatan ortadoğulu, kendini türk gibi hissetmeyen vatandaşlara verilecek tek tavsiye de dil kursuna yazıl. kendi habitatında arapca konuş. burada arap arapca propagandası yapma.
GECIMISIMIZDEN GELEN ALISKANLIKLARIMIZDAN KURTARIP SILKELENMEMIZ ICIN YAPMISTIR, HALKIN BIR KISMI SILKELNIRKEN ARAP ALFABESINI KUTSAL ZANNEDEN DALLAMALAR YUZUNDEN ELESTIRILMSITIR, OSMANLI ARSIVI OKUMASI MERAKLI AMA OSMANLIYI SADECE FETIHLERINI BILEN DALLAMALAR BUNLAR.
sadece atatürk ün aldığı karar değildir. öncesinde türk önderlerin tebriz de türkçeye en uygun harf olarak latince kullanma kararı alınmıştır.