bugün
- akepeli değilim ama akp'ye oy atıyorum saçmalığı15
- g'i l d'e d l'i l y'nin dudakları7
- silver ile evlenecek erkek48
- sözlükteki bayan azlığı6
- sözlük sapığı kim4
- sarapci koala71
- siyaset yüzünden çoğu arkadaşlığın bozulması6
- fikir değiştirmek döneklik midir8
- sözlükte linç yiyen insana karışır mısın13
- annesine küfür edilmesinden hoşlanan yazar3
- büyük insan3
- arkadaşlar fasfakirim ya5
- şarapçının nick değişerek tepkilerden kurtulacanı4
- popeyes2
- şarapçının mal varlığı3
- carrefour3
- kfc2
- evgeny grinko3
- müdüre tamam aşkım diye mesaj atmak4
- islam sosyoloji ve psikolojiyi kabul ediyor mu2
- teomancalmasur8
- pazartesi diyete başlamak4
- uludağ sözlüğün müzikal yapısı4
- ellerim bos gonlum hos29
- cop316
- düşen insana gülmek3
- dünün en beğenilen entry leri3
- mesajla verilmiş en büyük ayarlar8
- uzay gemisini değnekçiye bırakan uzaylı2
- sözlükteki akepeliler2
- dut çayı2
- el chadaille bitshiabu9
- rica etsem beni linçler misiniz13
- sözlükteki bot yazarlar3
- sokakta dayak atılan kadın görsen karışır mısın7
- ben geldim naneler10
- aşk-ı memnu4
- ohooo biri gider biri gelir sayıları o kadar çokki12
- enayimiknatisi ile kavga etmek10
- sürü zekası8
- yüzüklerin efendisi6
- apartmanda ayakkabılarını kapı önüne bırakmak2
- bik bik nedir niye bu kadar sevilesidir9
- sabahları nefret edilen şeyler15
- fenerbahçe nin transferi kapaması18
- true giderse sözlükte yürüyen cinsellik kim olacak9
- 31 ağustos 2026 amedspor trabzonspor maçı30
- avukat sevgili8
- parayla saadet olması18
- 30 ağustos 2026 girne feribot faciası21
Yeni doğan bir bebeğin durumuna ilişkin bilgi edinmek amacıyla doğumdan hemen sonra bebeğe uygulanan bir test.
bir tür puanlama sistemi.
beş özellik doğumdan sonra bir dakikada ve tekrar beş dakikada değerlendirilmektedir.
kalp atışı, solunum gücü, refleks uyarılabilirliği, kas gücü, beden rengi.
her özellik 0-2 arası bir ölçekte puan alır. 2: iyi, 1:orta, 0:zayıf.
böylece en yüksek apgar puanı 10 olacaktır. yenidoğanların yüzzde 80 den fazlası 6 ya da daha iyi puan alır. 5 puan da gizil tehlikeyi gösterir. böyle bebekler yüksek riskli olarak nitelendirilir.
beş özellik doğumdan sonra bir dakikada ve tekrar beş dakikada değerlendirilmektedir.
kalp atışı, solunum gücü, refleks uyarılabilirliği, kas gücü, beden rengi.
her özellik 0-2 arası bir ölçekte puan alır. 2: iyi, 1:orta, 0:zayıf.
böylece en yüksek apgar puanı 10 olacaktır. yenidoğanların yüzzde 80 den fazlası 6 ya da daha iyi puan alır. 5 puan da gizil tehlikeyi gösterir. böyle bebekler yüksek riskli olarak nitelendirilir.
bulgu 0 1 2
----------------------------------------------------------------------------------------
kalp atımı yok <100/dk >100/dk
----------------------------------------------------------------------------------------
solunum çabası yok zayıf ağlama güçlü ağlama
----------------------------------------------------------------------------------------
kas tonusu gevşek hafif flexion aktif hareket
----------------------------------------------------------------------------------------
refleks cevap yok yüz buruşturma ağlama
----------------------------------------------------------------------------------------
renk soluk siyanotik gövde pembe, perifer mor pembe
8-10 arası oksijen yeterlidir, 5-7 arası skor; solunun yetersizdir, taktil uyarı ve/veya oksijen vermek gereklidir. 5 ve altındaysa resisütasyon yapılır. 5.dakikada apgar'ı 3'un altındaysa bebeğin; nörolojik sekel gelişme ihtimali yüksektir.
----------------------------------------------------------------------------------------
kalp atımı yok <100/dk >100/dk
----------------------------------------------------------------------------------------
solunum çabası yok zayıf ağlama güçlü ağlama
----------------------------------------------------------------------------------------
kas tonusu gevşek hafif flexion aktif hareket
----------------------------------------------------------------------------------------
refleks cevap yok yüz buruşturma ağlama
----------------------------------------------------------------------------------------
renk soluk siyanotik gövde pembe, perifer mor pembe
8-10 arası oksijen yeterlidir, 5-7 arası skor; solunun yetersizdir, taktil uyarı ve/veya oksijen vermek gereklidir. 5 ve altındaysa resisütasyon yapılır. 5.dakikada apgar'ı 3'un altındaysa bebeğin; nörolojik sekel gelişme ihtimali yüksektir.
ideali 1. ve 5. dakikada yapılan ve yenidoğanın yardıma ihtiyacı olup olmadığını anlamaya yardımcı olan test. 1952 yılında virginia apgar tarafından geliştirilmiştir.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar