bugün

anadoluda 3 osmanlı eseri say desen sayamayacak insanların osmanlı torunu tripleri atması gibi atılabilecek bir başlık ama karakter kısıtlaması nedeniyle bu şekilde yazılabildi.
birkaç cami, birkaç köprü (asker geçebilsin diye) dışında çok da birşeyi olmadığını kabul etmek lazım. osmanlı bir balkan devletidir. anadoluyu zorunda olması zaten almazdı ve aldığında da önemsemediği bir coğrafya olarak da kaldı. balkanlar kaybedilince de zorunlu göç bölgesi oldu. dolayısıyla anadolunun bağrında yetişen insanı birey yapanın cumhuriyet olduğunu unutup osmanlı sevdalısı olmanın da bir anlamı yok.
Sorsan ulu camiden başka bir şey bilmez. Osmanlının gerçek torunlarıyla yaşam tarzı olarak zerre alakası olmayan, tipik yoksul bir anadolu köylüsü torunudur.
Sayamam zaten osmanlı anadoluya bir çivi çakmadı ben karamanoğlu torunuyum arkadaş. Osmanlı ağırlıklı olarak marmara çevresi ve rumelide eserler bıraktı anadoluda ise eserler selçuklu ağırlıktadır.

Anadolu selçuklu eserlerine; sivas divriği cami, çifte minareli cami, gökbey medresesi, alanya kalesi örnek verilebilir.
selimiye camii edirne, sultanahmet camii ve yavuz sultan selim camii istanbul.
saymayı bırak sivastan öteye gidin, göremezsiniz bile. ama edirneden romanya ya kadar doludur...

bu nedenle hep dediğimiz gibi "osmanlı bir balkan devletidir."
Aya sofya
Kapadokya
Mevlana türbesi.
osmanlı, sefer yapmadığı yere eser yapmazdı..
paşalar da, kendi köyüne bir iki bir şey yaptırırdı, kabul, ama maalesef paşaların da yüzde 90'ı boşnak'tı, arnavut'tu.. gariban anadolu oradan da gülemedi..

bir de, tabii samsun-ladik'in gururu, şehit sadrazam tayyar mehmet paşa ve babası şehit paşa tayyar mustafa paşa gibi azınlıktaki anadolu türkü bürokratlar var.. bunlar bir şeyler yapmışlar ama bu tarz eserleri de, biz hayırsız torunları 1950'lerde yerle bir etmişiz.. arasan binanın fotoğrafı duruyor, kendisi nerede? kendisi yok, allah'ı var.

bu arada bu, tayyar mehmet paşa figürü enteresandır.. şahsi, naçizane bir teorim var kendisiyle ilgili..

tayyar mehmet paşa, 4. murat'ın bağdat seferi sırasındaki sadrazamı ve ordusu, kalenin fethinde bir miktar gecikiyor, sultan murat sinirleniyor, paşa askerin başında süvari olarak hücuma kalkıyor, şehit düşüyor, ordu bağdat'ı alıyor ama hem asker, hem padişah tarafından ittifak ile çok sevilen sadrazam gitmiş, ordu perişan, padişah sadrazamın ardından üzüntülü şiirler yazıyor, yetinmeyip cenazesini imam-ı azam türbesi mezarlığına defnediyorlar ve ne hikmetse tam bu arada, genç osman diye bir yeniçerinin vefatına ittifakla ağlayıp zırlayan bir ordu türküsü peyda oluyor, hem de marş formunda.. özel olarak bandonun çalabileceği şekilde bestelenmiş..

türkünün yarısı zaten of'la, aman'la geçiyor, o bir kenara; bazı sözleri şöyle:
"Askerin içinde birinci uşak",
"Bağdat’ın kapısın Genç Osman açtı",
"Bağdat’ın içine girilmez yastan"...

kul kısmının birincisi, seferin fatihi olarak görülüyor ve yeniçeri işi gücü koymuş, yağma etmeyip yas tutuyor... bu bariz ordu cenazesi, bana göre de sadrazamı genç osman şeklinde simgeleştirmiş bir marş..

sözleri de, kayıkçı kul mustafa'ya ait; şair nef'i ile birlikte padişahın en yakın iki musahibinden biri.. musahip, bizdeki kanka gibi bir şey..
O osmanoğullarinin soruni ben osmanoğlu değilim.
Efes artık kenti.

Aspendos tiyatrosu.

Bodrum antik tiyatro.

Swh.
Kevaşedir onların üst soyu.
gerçek şark (doğu) sınırı bursa olan bir medeniyetin anadolu da eser bırakması mümkün mü ?
yok ki nereden sayacak.
Osmanlı bütün yatırımını istanbul’a kısmen de Balkanlara yapmıştır zaten.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar