bugün

kan testinin yanı sıra tükürükten de teşhis edilebileceği belirtilen hastalık.

(bkz: alzheimer ın tükürükten teşhis edilmesi)
türk insanında genetiktir. 1 gün önce haberlerde gördüğünü unutur...
ileride yakalanacağımı, belki tiyatro yüzünden yırtabileceğimi düşündüğüm hastalık..
erkenden sktr olup giderek kurtulmak istediğim hastalık.
türkiye'de her 3 kişiden altısında olan hastalık. altısında evet.
Artık durdurulabilen hastalık.
Yaşlandıkça beyinde biriken bir takım proteinler sebep oluyormuş, yeni geliştirilen bir aşı bu proteinleri inhibe ediyormuş.
gerçekten çok kötü bir durum ya, o halde biri karşısında olunca sabredebilmek ve diğer yandan ona sevgiyle yaklaşmak çok önemli. baktığım bir kadıncağız vardı aynı gece aynı gazetenin aynı sayfasında ki aynı haberi aynı ses tonuyla okuyup aynı tonla gülüp bana göstermişti defalarca ...
Büyük ihtimalle bende görülecek hastalıktır.

Umarım kimseyi yormadan ölürüm.
Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. demansın en sık görüdsf evet arkadaşlar uzun entrylerim okunuyor mu acebağına gibisinden bir sosyal deney yapıyorum. muhtemelen sikinizde değil alzaymır felan. uzun entryleri de okumuyorsunuz. hatta buraya kadar gelen bile olmayacak. o yüzden size etraflıca küfür etsem bile haberiniz olmaz aq. tabi karı kız capsi değil , kürt pkk tayyip erdoğan rusya ırkçılık konya yozgat falan da değil. niye okunsun ki zaten. yarın bi gün heves edip bilgi enrtysi girsem okunmayacak işte. hergeleler.neyse çaktırmadan devam.

Altta yatan patolojik sürecin yansıması olarak beyinde limbik sistem ile frontal ve temporal loblar arasındaki bağlantılarda kopmalar olur. Patolojik süreç temporoparietal korteksin yoğun bir şekilde tutulduğu fakat frontal lobu da etkileyen amiloid plak ve nörofibriler yumaklarla karakterize inflamatuvar cevabın birlikteliğinde nöron kaybı ve atrofisini içerir.
Babaannemin yatalak durumda ellerini havaya kaldırıp zeytin topladığını Sandığı hastalık.

Bulaşıcı olduğunu haberlerde izledim hastaneden bir şekilde bulaşma ihtimali varmış.
araştırmalara göre günde 3 fincan taze kahve içerek, bol bol kitap okuyarak ve yabancı dil öğrenerek geciktirilebilecek illet.
Bunu kanıtlayan test :
http://onamola.com/lists/...yurek-burkan-eserleri/219
Nöronlarda amiloid plaklar oluşması. Mikrotübüllerle birlikte, madde taşınmasında görev alan tau proteini, işlevini tam olarak yerine getiremez ve Madde taşınamaz.
acetylcholine eksikliğinden oluşan demans. Tanrı kimseye vermesin bu hastalığı.
stephen king'in tabiriyle her gün yeni insanlar tanımanızı sağlayan bir hastalık. allah kimseye vermesin..
zor bir hastalık. bakana da hastalığı yaşayana da. hasta olan kişi bedenen sağlıklı ve ne kadar çekeceği belli değil. evet.
beyinde anormal derecede protein depolanmasıyla karakterize edilen bir hastalıktır.
insan beyninin bilişsel fonksiyonlarını sekteye uğratan bir hastalık olup, yaşlı hastalarda hafıza kaybına neden olur.

yukarıda da ifade ettiğimiz gibi beyinde biriken protein depozitleri Alzheimer hastalığının klasik bir belirtisidir. ve biriken bu depozitler beyin hücrelerinde ilerleyici dejenerasyonu tetikler.

-Alzheimer hastalığının tedavisine yönelik umut verici bir gelişme-

bilim insanları Alzheimer hastalığının erken aşamasındaki hastalarda zararlı beta amiloid plaklarının azalmasını sağlayan -yeni bir antikor olarak tanımlanan- ''aducanumab'' adlı ilaç üretmeyi başardılar.

seçici bir şekilde bir epitopa karşı reaksiyon gösteren bir antikor olan ''aducanumab'', beyindeki ambloid plaklarını bağlar. böylece ilaç mikroglial hücreleri de aktifleştirir ve plaklar ortamdan uzaklaşır.

(bkz: epitop)
(bkz: mikroglia)

araştırıcılar erken evre klinik çalışmalarla aducanumab ilacının 1 yıl düzenli kullanımına bağlı olarak bilişsel gerilemenin hastalarda önemli bir şekilde azaldığını rapor etmişler.

aducanumab ilacı Alzheimer hastalığın tedavisinde umut verici bir gelişme gibi gözüküyor.
yalnız yine de temkinli olmakta yarar var.
ilacın yan etkilerinin incelenmesi gerekiyor. ayrıca ilaç doz uygulamalarının da detaylı bir şekilde araştırılması gerekir.
Az önce alzheimer hastalarına özel bir huzurevindeydim. insanlar seni sanki öz evladınmış gibi karşılıyorlar önce bugünün onlara bayram olduğunu söylemişler belki de bayramın ne demek olduğunu hatırlamasalar bile hepsi özene bezene giyinip süslenmişti. Konuştuğumuzda ise oturdukları koltuğun yastıklarını hediye olarak bana vermek istediler. Bir tanesi torununa benzediğimi söyledikten sonra ismini sorduğumda hatırlamadığını söyledi.

insanlar orda belkide hayatlarının son günlerini zor şartlar altında geçiriyorlar ve görevlilerin söylediğine göre haftada birkaç kişi o da ailesinden biri olduğu için geldiğini söylediler. Orda sadece bütün gün oturmaktan başka bir şey yapmayan insanları gidin görün beş dakika sonra belkide sizi hatırlamayacak olsalar bile sevindirin.

Kimsenin başına gelmemesini dilediğim hastalık, gördükten sonra insan bir hayatını sorguluyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, Alzheimer hastalığı hakkında toplumda “doğru” sanılan “yanlış” bilgileri anlattı, önemli bilgiler verdi.
1. YANLIŞ: Alzheimer hastalığı normal yaşlanma sonucudur.
DOĞRUSU: Yaşlandıkça hafif düzeyde unutkanlıklar olması, örneğin yeni tanışılan birinin isminin unutulması, anahtarların kaybedilmesi veya ilk defa gidilen bir yerde yolun şaşırılması normal olabiliyor. Alzheimer ise unutkanlık dışında bulguların da eşlik ettiği bir hastalık. Hafıza kaybına ek olarak başka bilişsel alanlarda da bozukluklar ortaya çıkıyor ve giderek diğer alanlara yayılıyor. Beyin hücrelerindeki hasar sebebiyle çok uzun yıllardır tanınan kişilerin isimleri veya yıllardır her gün gelinen evin yolu unutulabiliyor.
2-YANLIŞ: Alzheimer hastalığı sadece ileri yaşta ortaya çıkar.
DOĞRUSU: Nadiren de olsa Alzheimer hastalığı 30-40'lı yaşlarda da görülebiliyor. Bu durum genellikle genetik geçişli Alzhemier hastalığında gelişiyor.
3.YANLIŞ: Annem Alzheimer hastası. Benim de Alzheimer hastası olma riskim çok yüksek.
DOĞRUSU: Günümüzde yaşam süresinin uzaması nedeniyle Alzheimer hastalığı görülme sıklığı arttı. Öyle ki 65 yaş üzerindeki kişilerde bu oran yüzde 10 iken, 85 yaş üzerinde yüzde 50'ye yaklaşıyor. Bu sebeple de hemen herkesin belli bir yaş üzerindeki aile üyelerinden biri Alzheimer hastası oluyor. Genetik geçişli Alzheimer hastalığı tüm hastaların sadece yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor. 65 yaşından sonra başlayan Alzheimer hastalarında genetik geçiş olma olasılığı 30-60 yaş arasında başlayan hastalara göre çok daha düşük seyrediyor.
4. YANLIŞ: Grip aşıları, alüminyum tencerelerde pişen yemekler, alüminyum kutulardan içilen içecekler, diş dolguları ve bazı suni tatlandırıcılar Alzheimer hastalığına sebep olur.
DOĞRUSU: Bilimsel olarak böyle bir ilişki gösterilememiştir.
5.YANLIŞ: Bunamanın tek sebebi Alzheimer hastalığıdır.
DOĞRUSU:Alzheimer hastalığı bunamanın en sık görülen sebebidir. Ancak tedavisi çok daha kolay olan vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar, hidrosefali vb. pek çok hastalık da benzer bulgulara sebep olabiliyor. Bu nedenle kesin tanı bunama belirtileri olan kişilerin nöroloji uzmanları tarafından ayrıntılı değerlendirilmesinden sonra konulmalı.
6.YANLIŞ: Alzheimer hastalığının tedavisi mümkündür.
DOĞRUSU: Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, günümüzde Alzheimer hastalığını tedavi etmenin veya ilerleyişini durdurmanın mümkün olmadığını belirterek, “Verilen ilaçlar, bulguların kötüleşmesini yavaşlatmak, davranış bozukluklarını düzeltmek ve komplikasyonların önlenmesine yönelik oluyor” diyor.
7.YANLIŞ: Alzheimer hastalığı önlenebilir/önlenemez .
KISMEN DOGRU: Hastalığı önleyici bir ilaç olmadığı bir gerçek. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenme, Akdeniz diyeti, beyin ve vücut egzersizleri ile iyi bir sosyal yaşamın hastalık riskini azalttığına dair çalışmalar mevcut. E, B, C vitaminleri, balık yağı, gingkobiloba ve selenyum takviyelerinin önleyici tedavideki rolleri ise tartışmalı.
8.YANLIŞ: Alzheimer Hastalığı tanısı konulduğunda yaşam bitmiştir.
DOĞRUSU: Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyici bir hastalıktır, tanı aldıktan sonra uzun süre yaşam kalitesi korunabiliyor. “Hastalığın hasta yakınları tarafından doğru anlaşılması hastaya yardımcı olmak için ilk şartı oluşturuyor.” diyen Prof. Dr. Geysu Karlıkaya şu bilgileri veriyor:“Hastanın keyifle yapabildiği aktivitelere devam etmesi, yakınları tarafından hastada saldırganlık ve korkuya yol açacak davranışların iyi tanınarak kaçınılması, hastanın kendisini güvende hissedeceği pozitif bir yaşam çevresi sağlanması ve mutlaka konuyla ilgili sağlık personellerinden yardım alınması yaşam kalitesinin korunmasına yardımcı oluyor. “
9.YANLIŞ: Alzheimer hastaları hastalıklarının farkında değildir.
DOĞRUSU: Alzheimer hastalarının çoğu hastalığın başlangıç dönemlerinde bir şeylerin ters gittiğinin farkında oluyor. Hastalık; hafıza bozuklukları ve daha önce kolaylıkla yapılan işlerde zorlanmalar, depresyon ve agresif tavırlara sebep olabiliyor. Bu dönemde hasta yakınlarının yaklaşımı hastayı rahatlatmak açısından çok önem taşıyor. Hastalık ilerledikçe her şey bulanıklaşıyor ve farkındalık da azalıyor.
10. YANLIŞ: “APOE e4” geni olan kişiler mutlaka Alzheimer hastası olacaktır.
DOĞRUSU: APOE e4 geni taşıyan kişilerin tümünde Alzhemier hastalığı görülmediği gibi Alzheimer hastalığı bu geni taşımayan kişilerde de gelişebiliyor. APO E geninin üç çeşidi var; e2, e3, e4. Toplumun yarısından fazlasında APO E e3 geni bulunuyor. APOE e4 geni ise sadece bir risk faktörüdür, bunun dışında henüz bilinmeyen başka riskli veya koruyucu genler olma olasılığı yüksektir. Alzheimer hastası olma riski 85 yaşından sonra yaklaşık yüzde 50'dir. Tek Apo E4 geni olan kişiler bu yüzde 50 oranını 75 yaşında yakalıyor, her iki ebeveynden de bu geni alarak 2 kopya taşıyanlar ise bu oranı 65 yaşında yakalıyor.
Çözüm değil fakat hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak adına hindistan cevizi epey faydalı olabiliyormuş diye duydum.
iğrenç bi hastalık.

bu hastalıkta hiperseksuelite denen bir şey var.
siz hiç 92 yaşındaki dedenizi anneannenize tecavüz etmeye çalışırken yakaladınız mı?

su 22 yıllık ömrü hayatımda şahit olduğum daha iğrenç bir şey hatırlamıyorum

travmadayim amk.
bununla ilgili bir makale bulmam gerekiyor.
türkçe, ingilizce farketmez. yardımcı olan olursa çok sevinirim.
bi hastalık.
Bunama diye tarif edilen genetik kökenli olduğu varsayılan hastalık. (bkz: lanet bir hastalık) . teyzemin başına geldi. Şuan beyni ceviz büyüklüğünde ve kesinlikle hatırlama diye bir şey kalmadı. 6 aya ölür diyorlar. Yürüyemiyor yatalak. Konuşuyor ama seninle benimle değil kendi kendine. Bağırıp çağırıyor çığlık atıyor ama ortada birşey yok anlamsız herşey umut diye birşey kalmadı. Yemeğini tek başına kesinlikle yiyemiyor. Yediriyorsun altına anında yapıyor bez bağlıyoruz. Yataktan kaldırırsan ağlıyor kendini kasıyor asla kalkmak istemiyor. Yendiğini ya kusuyor ya da bezine anında yapıyor. 7 sene önce bu hastalığı öğrendik ilk başta birşeyleri kendi başına düzeltemiyordu çok düzenli olan teyzem dağınık olmaya başlamıştı şimdi ise bir deri bir kemik. Bir iskelet gibi yatıyor. Demans beyin küçülmesi alzheimer ben artık terimleri karıştırmaya başladım her ne bela ise bu teyzemi öldürecek. 6 ay diyorlar dediğim gibi 6 ay. Bir insan için biçilen zaman ne kadar kolay dile getiriliyor değil mi? Bu hastalık başta unutturuyor sonra vücudu bitiriyor en son nefes almayı da unutuyorsun yutmayı unutuyorsun yutkunmayı vs. Şuan titriyorum zangır zangır. Beni ve annemi asla unutmayacağına söz vermişti oysa ki...
şahsiyet dizisi ile dikkatimi çeken hastalık.
bu hastalıktan amiloid ß birikimi sorumludur.
Beyin kaynaklı bir hastalık. Tıbbi açıklamasını bilmiyorum ancak dedemi bu hastalıktan kaybettim. Hafızalar gün geçtikçe siliniyor. Buna biraz şizofrenlik ekleniyor. Küçüklük yaşlarından birine dönüyor ve orada takılı kalıyor. Bazı zaman ve belki çoğu zaman yaşamsal aktivitelerini dahi unutuyorlar. Aşırı ve gereksiz bir zayıflama başlıyor. Kemiklerin görünürlüğü sağlanıncaya kadar. Ve öldürüyor.