bugün

(bkz: dehidrasyon)

su tüketin; hem baş ağrısı için, hemde kan ve böbrek sağlığı için.
alkol, agizda mukoza ile birlikte vücuda alinmaya baslar ama en cok vücuda (kana) gecisi midede gerceklesir. Oradan da diger organlara gecer.

Karacigerimiz alkolü parcalayan organdir. o da saatte 0,1 promil alkolü ayiklayabiliyor. bu esnada vücut özellikle beynimiz alkolün etkisi altinda kalmis oluyor.

alkol;
- beynimizdeki nörotransmitterleri engeller. bu da algilama yetenegini kisitlar. reaksiyon zamani uzar, konsentrasyonu bozar.
- vücuttaki suyu ceker. bu da vücudun yorgun düsmesine sebep olur (bkz: dehidrasyon). yüksek dozda alkol alindiginda da saskinliga, yön kabiliyetinin azalmasina sebep olur.
- 2-3 promilde vücut uyusur. >3 promilde hayati tehlike olusur ve bilinc kaybina sebep olur. vücut isisi da düser.
eger vücut alkolle bas edemez ise; burada alkol zehirlenmesi gerceklesir. kusma, nefes alamama ve koma olusur.

biyokimyasal olarak her alkollü icecege etanol gözü ile bakilir ve etanol hücre zehiridir. Bu yüzden vücut olabildigince hizli bir sekilde etanolü etkisiz hale getirmeye calisir. Bu görevi de karaciger üstlenir. Karaciger etanolü parcalarina böler. Alkolden karbondioksit ve asetik asitler alinirken; bir enzim olan alkol dehidrojenaz olusur. Bu da oldukca zehirli olan asetaldehitin olusmasi icin ara üründür. Bu molekül mukoza hücrelerine zarar verir ve kansere sebep olur.
Karaciger ayni zamanda yagli asitler üretmeye baslar ve bunlar da karacigerde yer edinmeye baslar. (bkz: karaciğer yağlanması)

Alkolün cok tüketilmesiyle beyinde sadece kütle kaybi degil, ayni zamanda hacim kaybi da gerceklesir. Her alkol alinisinda beyin hücreleri zarar görür. Alkoliklerde bu depresyona sebep olur.

Yetiskin bir insanin günlük 24 gram alkol (2 sise bira) tüketmesi büyük sorunlara yol acabilir.

(bkz: her şeyi dozunda yapmak)