bugün

(bkz: osmanlıca)
hepsinin esası yuvarlak asıllı arap harflerine dayandığı için '' kalemler '' manasına gelen; topluca aklam olarak anılan altı cins yazıya denir.
islam yazılarının ilki Ma'kılidir. Bütün harfleri düz ve köşelidir. Yuvarlağı yoktur. Bundan sonra Kûfi hattı doğmuştur ki, bir kısmı düz, bir kısmı yuvarlaktır. Her ne kadar Mansur ve Mehdi devirlerinde hat nevilerini otuz yedi'ye kadar çıkarmışlarsa da, bugün Kûfi hattından doğan altı çeşit yazı bilinmektedir. Hat nevileri manasına Kalem tabiri de kullanılır. Bu altı nevi yazının usulü ve kaidesi, harf ölçülerinin daire ve nokta ile belirlenerek her birine manasına göre isim verilmiştir. Bu yazıları birbirinden ayıran, bünye farkıdır. Yoksa harflerin, şekillerinin esası birdir. Farklılık her yazı nevindeki özel şekildedir.

kaynak: http://www.turkish-media....index.php?showtopic=11666
Şeş - kalem olarak da bilinir.

Şeş - kalem diye şöhret bulan altı nevi yazı şunlardır:

1-RiKA': Dört bölüğü düz, iki bölüğü yuvarlaktır.
2-SÜLÜS: Bir buçuk bölüğü düz, bakisi yuvarlaktır.
3-NESiH: Muhakkak'a tabidir.
4-TEVKiÎ: Sülüs'e tabi olup, kalem kalınlığı onun üçte bir'i kadardır.
5-REYHANÎ: Yarısı yuvarlak, yarısı düzdür.
6-MUHAKKAK: Düzlüğü ve yuvarlaklığı değişik, çoğu harfleri bitişiktir.
Daha sonra iran'da ortaya çıkan ve bir kuğunun vücut, kanat ve gagasından esinlenerek ortaya çıkarılan TA'LiK hattı da bunlar arasında sayılmıştır. Bu yazılardan başka, GUBARi (ince yazı), DiVANi, RiKA', SiYAKAT ve MÜSELSEL hat çeşitleri de vardır.

kaynak: http://www.turkish-media....index.php?showtopic=11666
güncel Önemli Başlıklar