Başta Ak Parti muhaliflerinin kafa yorduğu ve yorması gereken nedenlerdir. Sol görüşlü bir sözlük yazarı olarak Ak parti hükümetinin politikalarını pek çok platformda eleştiren biriyim. Haklı olduğum kadar haksız olduğum konular da olabilir. Bununla beraber girdiği 3 seçimde de tek başına iktidar olan bir partinin derinlemesine irdelenmesi ve bu araştırmanın siyasal nedenlerinin yanında sosyolojik ve psikolojik nedenlerine de inilmesi kanısındayım.
Öncelikle Ak parti örneği ,12 Eylül darbesi sonrası buna benzer bir başarı yakalayan Anap örgütlenmesi ile benzer özellikler taşımaktadır. siyasal bir buhranın içinde yer alan bir ülkede kültürel olarak muhafazakar, ekonomik olarak liberal çizgide bir parti olan Anavatan Partisi ilk seçim başarısı rakip parti ve kadroların eksikliği ile yorumlanmış olsa da 2. seçimde de aynı başarı kaydederek iktidarını sürdürmüştür. Bu partinin genel başkanı Turgut Özal ise çizdiği imaj da Tayyip Erdoğan'a paralel bir imajdır. Bürokratik imajdan sıyrılmış rahat görünümlü bir lider ve aynı zamanda islami kültür ile harmanlanmış bir geçmiş söz konusudur. Türkiye'deki seçmen çok partili dönemde istisnai dönemler hariç her zaman bu tarz çizgideki parti ve liderleri benimsemiş ve oyları ile mükafatlandırmıştır. Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı olarak parti liderliğini devretmesi ile ANAP iktidarını da kaybetmiştir. Özal'ın teknokrat hükümet modeli dediğimiz özellikle genç finansçı, mühendis, ekonımistler ile oluşturduğu kadrosu ile Ak parti hükümetilerinin kadrosu da benzerlik taşımaktadır. Ak parti'yi daha şanslı kılan 2 öğe daha mevcuttur. 1 Liderinin okuduğu şiir nedeni ile hapis cezası almış mağdur bir siyaset figürü olması 2 Ak partinin siyaset sahnesine çıktığı tarihten itibaren diğer tüm merkez sağ, muhafazakar partilerin gücünün tükenmesi ve alternatif liberal-mukaddesatçı bir parti kalmaması. Liberal-mukaddesatçı tanımlamalarının altını çiziyorum çünkü Türkiye'deki siyasetin vardığı evrede mevcut iktidar partisinin alternatifi ancak bu çizgide bir parti olabilir. Öyle ki seçmenler sol partiler içindeki yeknesatlıktan uzak hizipçi yapı, yıllardır süregelen komünizm hayaleti propagandası vb. nedenleri ile muhalefet veya ana muhalefet pozisyonuna mecbur bırakılmıştır. 2003 yılından itibaren Tansu Çiller , Mesut Yılmaz ve partileri 90'lardaki başarısız koalisyon denemeleri ile , Necmettin Erbakan ve partisi ise 28 şubat süreci ile etkisiz hale gelmiştir. 2001 krizini de yaşamış bir ülkede yeni bir parti ve lider ile ortaya çıkan ak parti için bu şansı güçlendirecek unsurlar da yaratılmıştır. Öyle ki parti kadrosunun siyasal islam çizgisi ılımanlaştırıp muhafazakar demokrat çizgi ile kamuoyuna sunulmuş, partiye merkez ve hatta sosyal demokrat partilerin tanınan yüzlerinden transferler yapılarak parti vitrini geliştirilmiştir. ak parti mevcut koşullar içerisinde işin şansa bırakılmayacağı şekilde dizayn edilmiş bir projedir.Örgütlenmede başarısı yadsınamaz olan milli görüş çizgisi bu partinin başarısında da başat rol üstlenerek mahalle mahalle, ev ev çalışma yapmıştır. Tüm bunları bir potaya koyarsak tekrar yinelememiz gereken bir unsur da parti lideridir.
Şimdiye kadar yapılan pek çok anket, siyaset sosyolojisi araştırmaları göstermiştir ki Türkiye'deki seçmen, oyunu azımsanmayacak derecede parti liderinin imajına göre belirlemektedir. Her seçim öncesi özellikle anadolu ve kent varoşlarındaki pek çok kimse vereceği reyi parti liderinin adını söyleyerek belirtir. Halk nezninde Tayyip Erdoğan imajını oluşturan mağdur ama mağrur lider, yüksek perdeden konuşan cesur şahsiyet, dini bütün haram yemez müslüman olarak sıralayabileceğimiz başlıca özellikler zaman zaman da pekiştirilerek (one minute olayı) her daim seçmenin zihnine kazınmaya çalışılmış ve hatırlatılmıştır.
maalesef alternatifi olmamasından dolayıdır.
öyle derin sayfalarca analize gerek yok. başarısının nedeni muhaliflerinin çok daha mal oluşudur.
cemaat mensubu olmaları.
(bkz: muhalif partilerin akp den çokta farklı olmaması)*
(bkz: danışıklı dövüş)
(bkz: kafası karışmış millet)
(bkz: cahil millet)
(bkz: yıllar süren yozlaşma)
(bkz: kütle gibi entry girmek)

makarna, kömür vs dağıtması en etkili başarı sebeplerindendir. ayrıca bu kadar farkındalığı olmayan bir kitleden oy almak başarı mıdır?
türk halkının mazoşist olması.
halki din uzerinden somurmek halkin dini duygularini bir secim malzemesi olarak kullanmak.
en başlıca sebebi muhalefetin başarısızlığıdır. diğerleri ise halkı kandırmak konusundaki ustalığı, ikili oynamadaki becerisi, halkın dini duygularını sömürme konusundaki üstün yeteneği vs. vs. şeklinde uzayıp giden nedenlerdir. en vahim ve en üzücü olanı ise cehalettir.
halinden memnun edilen ve neyin ne olduğunu bilmeyen insan sayısının epey yüksek olması.
en başlıca sebebi bir amerikan projesi olmasıdır. tabi.
ii ya da kötü bazı kesime çok iyi hizmet veriyor.
dini alet ediyorlar, bizim millet duygusal yiyor bunu.
Görünmeyen ve herkesçe kabul edilen gizli güçlerin desteklemesi.
hatta ben mason olduklarını düşünüyorum. Parti logoları boş yere öyle değil.
nabza göre şerbet vermesini biliyor olmasıdır. nereye gidiyor bu memleketin hali