bugün

savaş meydanlarının hakimi soylu şövalyelerin, profesyonel asker olan okçular tarafından perşan edildiği muharebedir.

6000 kişi civarındaki ingiliz ordusu 20000 kişiden fazla olan fransız ordusu'nu mağlup etmiştir. 112 ingiliz kaybına karşılık 10000'e yakın fransız kaybı vardır. Tabi kayıpların bu kadar büyük olmasındaki en önemli etken fransız taarruz istikametinin çamurdan bataklığa dönmüş olmasıdır. çamura saplanan fransız birlikleri ingiliz okçularının hedefi olmuştur.

M.S. 378'teki adrianopol savaşı'ndan beri süvari sınıfı tarafından hor görülen, özellikle feodal ortaçağ kültüründe soylu şövalyeler tarafından sürekli aşağılanan piyadenin öfkesini kustuğu ve savaş meydanlarının hakim gücü olma vasfını tekrar kazandığı muharebe olmuştur. ingiliz okçularının başarısı süvari sınıfının önemini yitimeye başlamasındaki en büyük etkenlerden biridir. diğer etken de isviçrenin tüm ordular tarafından paralı asker olarak aranan, dillere destan kargıcılarıdır.

William Shakespeare'in Henry V oyunuyla ölümsüzleşmiştir.
medieval 2 total war oyununda tarihte yazıldığı gibi oynanabilir.fakat çamurun oyunda sökmemesi sonucu fransız elit süvarileri tarafından tüm okçularınız biçiliyor.
fransız feodal ağalarının, statik paşalarının yarısının çamura saplanıp perişan olduğu savaştır. kendilerini ingilizlerin zırh delen okları ve zekice seçilmiş savaş mekanı bitirmiştir. savaş da okçular düşman eline geçipte "ok tutan parmaklar" ı kesilmesin diye şevkle savaşınca 25000 kişilik fransız ordusu 6000 kişilik ingiliz ordusu karşısında tam manasıyla "delik deşik" olmuş ve 10000 zayiat vermiştir.

kuvvetli rivayet: okçular savaştan sağ çıkınca "ok tutan parmaklarını" yani işaret ve orta parmaklarını fraansızlara göstererek zafer kutlaması yapmışlardır. o gün bu gün bu işaret zannedildiği gibi Victory'nin V'si değil ok tutan parmakların kurtulma sevincidir...
(bkz: azincourt)
kralı ölen fransa'nın tacını isteyen ingiliz kralı'nın başlattığıyüzyıl savaşları'nın adı en bilinen çarpışmasıdır.

kaynaklar kesin rakam veremiyorlar ama işin özeti dallama fransızlar'ın dingilizler'den 6 kat fazla oldukları yönünde görüş birliği mevcuttur.

beşinci henry efendi yağmur ve fırtına nedeniyle bitip tükenmiş, hasta ve perişan halde, neredeyse tümü okçu, kalanları kargılı birkaç bin kişilik ordusuyla memleketine gitmeye çalışıyor.
fransızlar kaçış güzergahını kapatıyorlar.
bir bekleme var burada. sayıca üstün olan fransızlar başka birliklerin de orduya katılmasını bekliyorlar.
bu sırada beşinci henry büyük bir kumar oynuyor. kargılı askerleri ileri sürüyor ki okçuları koruyabilsin.
ormanlık alan, yol dar.
fransızlar kendilerinden emin. neredeyse tümü soylulardan oluşan atlılar oh mon dieu nidalarıyla ileri atılıyorlar.
ingilizler'in kargıları uzun. fransız soyluların atlarını şiş kebap yapıyorlar. soylular da okçular tarafından atlarının yanına söğüş ediliyor.

sonuç kısa vadede fransızlar için tam bir yıkım. 4 lord ve paşa, 3 dük, 7 kont ve içlerinde başpiskoposlar da olan 90 soylu ve ruhban ölüyor, kalan soylularınsa neredeyse tamanı savaş esiri oluyor. beşinci henry de "vay siz benim canıma kastedersiniz ha!" deyip, çok az görülen bir işi yapıyor ve sağ kalan soyluları da kendisi öldürüyor.

sonrasında jeanne d arc diye deli bir kadın çıkıp fransa'da içlerinde binlerce soylu da bulunan erkeklerin yapamadıklarını yapıyor.

ha, yüzyıl savaşları'nın ardından bu soylu kıyımı fransa'nın siyasi olarak birliğini tamamlamasının yolunu da açıyor. krala karşı gak guk edecek neredeyse hiç soylu kalmayınca işler kolaylaşıyor haliyle.
görsel
tarih: on the 25th of October in 1415.
sayıca çok daha fazla olan süvari ağırlıklı fransız ordusu'nun akıllıca bir taktikleri ingiliz ordusu tarafından mağlup edildiği savaş.

Bildiğiniz gibi ingilizler de fransız kökenli hanedan tarafından yönetiliyordu o sıralarda.
25 Ekim 1415 yılında meydana gelen bu savaşta ingiliz Kralı 5.Henry'nin kısıtlı güçleriyle kendisininkinin iki katı büyüklüğünde bir orduya karşı kazandığı bu ünlü savaş Fransa için sert bir yenilgi olmuştur.

Muharebe, Henry'nin yolunu kestiği Kuzey Fransa'nın Agincourt kenti yakınlarında gerçekleşti. D'Albert, sayısal üstünlüğü elinde tutan ordusunun Henry'nin küçük ve ağırlıklı olarak okçulardan oluşan ordusunu kolaylıkla yenilgiye uğratacağına inanıyordu. Bu yüzden, ani ve şiddetli süvarilerine saldırılarına da güvenerek, taktiksel ayrıntılara dikkat etmeksizin birliklerini konumlandırdı. Fakat işler planladığı gibi gitmedi. Aslına bakılırsa, Henry'nin uzun ingiliz Yayı taşıyan okçuları, dünyanın en iyi okçularıydı. Doğal olarak, Fransızlar ne zaman saldırıya geçseler okçular geniş çaplı bir hasara yol açıyordu. Dahası, D'Albert bölge koşullarını yeterince göz önünde bulundurmamıştı; süvarilerinin büyük bir kısmı şiddetli yağmur ve balçık nedeniyle savaş meydanında çamura gömülüyorlardı. Henry, ardında epik bir zafer bıraktı. Fakat uzun vadede bakıldığında, Agincourt Savaşı'nın Yüzyıl Savaşları'nın sonucuna olan etkisi oldukça düşüktür. (All About History, Mart Nisan 2021 - Sayı:3)

ingiliz Uzun Yaylı Okçularının etkisinin çok fazla azımsanmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ingilizler bu okçulara ve ok türüne uzun zamandır yatırım yapıyorlardı. Bu ok sayesinde bir piyade ile bir zırhlı arasındaki savaş gücü azımsanmayacak denli azalıyordu. Ayrıca okçuların hareket kabiliyeti dönemin tankı sayılabilecek zırhlı şövalyelere karşı çok fazlaydı. Atılan okların göğüs zırhına etkisi olmayabilir belki ama bir insanı öldürebilecek ya da savaş dışı bırakabilecek tek noktası göğsü değildir.