zıpkın avcılığının vazgeçilmezidir. su altında balık çağırma için yapılan sestir keyiflidir.
Genellike zıpkın ucunu kuma sürerek yada parmak ucuyla kayaya vurarak balık çağırma eylemi. Kimileri ağızlarından "gurup guruk" gibi sesler çıkararak agaşon yatmakta. Kanımca en büyük agaşon hareketi suda nötr kaldığımız an zaten.
balık avında tercih edilebilecek en uygun avlanma çeşididir. diğer tekniklerle avlanması pek mümkün olmayan birçok balık bu teknikle avlanabilir.
her mevsim ve derinlikte yapılabilmesi mümkündür.
evvela uyaralım,ben bu gün elbisemi maskemi paletimi bir de zıpkınımı aldım, ne süper bir dalgıç oldum yahu, hemen agaşona yatayım diyorsanız ben de aman diyorum. önce lütfen su altı konusunda teknikleri ya işin ehlinden ya da bir kurumdan profesyonel olarak öğrenin. agaşon, acemiliğin vereceği balık hırsıyla tehlikeli sonuçlar doğurabilir. ekipmanlarımız? elbette dalış kıyafetimiz, meramıza uygun paletler ve maske, su altı bıçağı, eldiven, patik, şnorkel, ve tabii zıpkın zıpkınımız açık sudaysak en az 90 cm, kaya dalışlarında en fazla 60 cm olmalıdır. güçlü bir lastik kullanın. agaşona çoklu uçlarla başlarsanız, direk kaybedersiniz. çiftli kıstırmalı sivri uç ve kelebekli şiş kullanmayı da ihmal etmeyin. şişinize kısa bir ip değil, bir makara bağlı olmalı.
evet, suya girdik, agaşona uygun yerler de bulduk (yer seçerken dip yapısı, başlık çeşitleri vs. çok önemlidir. ) unutmamamız gereken noktalardan ilki: balıklar sizi fark ettiklerinde derine doğru kaçacaklar güdüsel olarak. o halde agaşona yatarken istikametimiz sığ su olmalı. yani sırtımızı derin sulara verip durursak balık tehlike anında yanımızdan geçip gitmek durumunda kalacak. içine sığabileceğiniz oyukları, küçük inleri görmek için agaşondan önce keşif dalışları yapın. keşif dalışları yaparken bulacağınız agaşon noktalarının üzerinizdeki ekipmanlarınızla beraber hayati, tehlike oluşturmayacak noktalar olmasına dikkat edin. agaşona yatacağınız bölgeye dikey ya da dikeye yakın bir iniş yapmak yerine agaşon noktasının birkaç metre gerisinden iniş yaparak yatağınıza dipten gitmeye çalışın. böylece fazla fark edilmemiş olacaksınız. dibe inerken serbest düşüş yapın. palet vurmadan inerseniz balıkların merakını celp edeceksiniz. ancak palet vuruşu, sizin canlı ve büyük bir yaratık; olduğunuz konusunda ip ucu verecek ve balıkların size temkinli yaklaşmalarına ya da yaklaşmamalarına neden olacaktır.

fark edilmeden agaşona yatmanın ya da yattıktan sonra fark edilmemenin bir yolu da güneş ışınlarını doğrudan almayan noktaya yatmaktır. gölge tarafta olursanız daha az görülür ve hatta çok daha net görürsünüz

ses faktörüne gelince, ben ses çıkarmayı pek tercih etmiyorum. ama bazen de (özellikle egede dalarken) sesli denemeler yapmayı ihmal etmiyorum. bunun için kendi ses tellerinizi kullanabileceğiniz gibi zıpkınınızı, bıçağınızı, aklınıza gelebilecek pek çok şeyi kullanabilirsiniz. ses çok pes bir ses olmamalı ve olabildiğince ritmik olmalıdır. sesin geldiği yöne doğru bir merak dalgası yaratacaksınız. ses çok yüksek oktavda ve tonda olmamalıdır. kayalık yerdeysem midye seslerinin yanında fark edilmesi için 3 kısa bir uzun şeklinde metal sesler çıkartırım. (su altı bıçağım ile) karagöz genellikle su altı bıçağımın bu sesine iyi tepki verir. ege sularında levrek de iyi tepki vermişti. ancak mercan ve sinarit sese daha temkinli yaklaşan balıklar. bu arada sinarit için bir tüyo, sinarit hazretleri fazlasıyla işkilli bir balık olduğu için mümkün mertebe düz zemine inmeyi tercih eder. önünüzdeki zemin düz ise fazla sorgulamadan oraya inip etrafına bakınacaktır. askerliğini yapanlar açık hedefin ne demek olduğunu biliyor değil mi...

gizlenmek için denizin bize sunduğu her şeyi ama her şeyi kullanabiliriz. kafamın üzerine yosunlar ve hatta bir iki deniz yıldızı yapıştırmışlığım bile olmuştur. hatta dip kum ise elinizle yavaş ve periyodik hareketler ile kumu bulandırmanız da sizi gizlerken balıkları oraya çekecektir. (kumun hareketlenmesi, kum altında kalan yemlerin ortaya çıkması demektir. mırmır, karagöz gibi balıklar bu minik parçacıklara bayılırlar. biri onların yerine kumu hareketlendiriyorsa bu işi kimin yaptığı onlar için önemli değildir. bu harikulade fırsatı da bizler değerlendiriyor ve kendilerini mutfağımızın baş tacı yapıyoruz

madem yattınız, sıklıkla pozisyon değiştirmeyin. ses çıkarırken mümkünse tek elinizi kullanın (ben sol elimle bıçağımı kınına sürterek, el hareketimi belli etmemeye çalışırım)

agaşonda esas amacınız avdır, gizlenmeye çalışmak değil. yani, vücudunuzu gizleme olayını yaparken balıklara bakmayı ve tetikte olmayı unutmayın. zira nefesimi oldukça kısıtlı. genellikle agaşondan boş çıkmanın sık rastlanılan nedenleri, balıkla yüz yüze gelindiğinde suyun etkisiyle hareketin yavaşlaması, zıpkını doğrultamama, fazla hızlı doğrultmaya çalışırken yaydan ya da palamuttan çıkan seslerle balığı ürkütme, heyecanlanma olarak özetlenebilir.

işte balık geliyor. gördünüz zıpkını doğrulttunuz. ardından gelenlere bakmayın. tetiği düşürün ve işinizi bitirin. elbette arkadan gelen daha büyük olabilecektir. ama imkanlarınız kısıtlı. yeniden nişan alana kadar balık sizi beklemeyecek. ilk hedefiniz her zaman en doğru hedeftir. gerisi, kaçan balık hikayesi olarak balığınızı yerken anlatılmak üzere hafızaya kaydedilir yoksa daha irisine sıkayım derken boş çıkan çoğunluktan olursunuz..

aşağıda şartların eşit olduğunu düşünenleri unutun. şartlar hiçbir şekilde eşit değil. kesinlikle deplasmandasınız. kendi sınırlarınızı sakın zorlamayı denemeyin. unutmayın, balıklar sualtında sizden daha uzun süre yaşayabilir hiç bir balığın hayatınızdan daha değerli olmadığını unutmayın. hırsınıza yenik düşüyorsanız ve buna rağmen yüzeye çıkmayı başardıysanız asla ikinci kez suya girmeyin.

levrek gibi balıklarda biz kule pozisyonunu öneriyoruz. su derinliği 80-100 cm ise ayak bileklerinize daha ağır, bel kemerinize nisbeten hafif ağırlıkları takın. derin bir nefes alıp suya çökün. bu durumda levrekler üzerinizden geçecek ve siz de ilk hedeflediğinizi aşağıdan vurabileceksiniz. lütfen bu işi derin agaşonda uygulamayın.

deniz çalkantılı ve bulanık mı? sakın umutsuzluğa kapılmayın. şansınız daha yüksek demektir. unutmayın akvaryum gibi denizde balığı iy6i görürsünüz, ama o sizi daha iyi görür. dediğimiz gibi deplasmandasınızdır.
iyi bir agaşon http://galeri.uludagsozluk.com/g/agaşon/ linkinde görüldüğü üzere doğru ağırlık, bilinçli nefes kullanımın ve hareketsiz kalmakla başarıya ulaşır. kendi fotolarımdan bir örnek.