aklın cehaletle mücadele verdiği yüzyıldır.

bir yanda ruh hastası/ırkçı/ gözü dönmüş insanları ülkelerinin başına getiren sözde medeni toplumlar, bilimle, dogmalara boğulmuş bir din ile uyutulmuş ( bilimle, sanatla bağını koparmış) cahil milyonlar, mazlumun hakkını terörle savunduğunu iddia eden terör örgütleri..

bir yanda aklın, bilimin, eşitliğin, insan sevgisinin yüceliğine inanan insanlar.

şimdilik cehalet önde.
01.01.2001 tarihinde başlayan ve 31.12.2100 tarihinde sona erecek olan zaman aralığıdır. bu yıl doğanlar yüzyılın bitiminde sekseniki yaşında olacaklar.
21. yüzyılda dünyayı taşıyan, hegemonya iddiası bulunan 4 devlet var: ABD, Almanya, Çin, Japonya.

Abd, Almanya ve Japonya duraklama döneminde ülkeler. Yaşlanıyorlar ve kurulu düzenleri birçok noktadan çatırdıyor. Hepsinin son 18 yıldaki büyüme ortalaması dünyanın büyüme ortalamasının 2/3'ünden daha az.

Geriye Çin kalıyor.

Çin kişi başı geliri 10 bin doların biraz üzerinde olan 1 milyar 427 milyon kişilik devasa bir ülke ve ekonomi. Dünyanın 2. büyük ekonomisi ve ekonomik büyüklüğü euro bölgesi ekonomik büyüklüğüne hayli yakın. Fakat ihracata dayalı sistemi ve sosyal huzursuzlukları onu kırılgan yapıyor.

Çin yakın gelecekte %6 üzeri ekonomik büyüme patikasından çıkıp %3,5 civarına düşecektir. Belki de bir iç savaş marifetiyle daha fazla düşer. içinde yaşayan en kalabalık grup olan türklerin sayısı 100 milyonun üzerinde. Çinliler kendi aralarında bile sıkıntıyla boğuşurken, bir türk-çinli gerginliğini zor kaldırırlar.
ı
Hal böyleyken hayat bizi hegemon güçlerin yerine bölgesel güçlerin varolacağı yeni bir varoluş şekline hazırlıyor.

Muhtemeldir ki 21. yüzyıl ondan fazla ülkenin bölgesel güç olma yolunda çalıştığı, daha çok 18. yüzyıla benzer bir süreç oluşturacak.

Benim aklımda toplam 15 güç var: ABD, Kanada, Meksika, Brezilya, Almanya, ingiltere, Fransa, italya, Rusya, Türkiye, Hindistan, Çin, Kore, Japonya, Endonezya.

Bu 15 ülkenin dışında da sürprizler oluşturma potansiyeli yüksek 12 ülke var: Meksika, iran, Polonya, Filipinler, Tayland, Kazakistan, Irak, Suudi arabistan, Hollanda, isveç, Ukrayna, Pakistan.
cahillerin alimleri cahillikle suçladığı, hiçbir şeyin değerinin doğru düzgün kalmadığı, din ve milliyetçiliğin insanları yozlaştırdığı, halkın karanlıklara gömüldüğü çağ.
Sadece bu 2020 de o kadar çok şey yaşandı ki 22.yuzyil çocuklarının işi çok zor olacak. Bir sürü tarihi olay yaşandı ve hepsini öğrenip çalışacaklar ve hepsini öğrenince vay be aq neler yaşamışlar diyecekler bizim için.
ümit özdağ hocanın strateji enstitüsü.
insanlık adına, kabus.
bilim dallarının kırık çıkıkçı aleti gibi kullanıldığı, teknolojinin satılık ürün modeli geliştiren şirket stratejileri zannedildiği yüzyılımız.
insanlık tarihinin en yoz olduğu lanet bir dönem. Boktan bir yüzyıl..
Sosyal medya gibi gelişmiş teknolojiye rağmen insanların bir kısmının cehalette ısrar ettiği tuhaf bir dönem..
Bu olaya siyasi olarak bakarsak; 21. Yüzyıl, Dünya tarihine "mülteci yüzyılı" olarak geçti.
"Sen de yavrucağım, aman ha sen de
Yıkılma, Yıkılma! Umudum sende...
Üzgünüm, suçlusu sen değilsen de
Bu devir, dünyanın en lânet devri..." Caner Kara
Doğru bilginin git gide önemini yitirip hemen herkesin kendi doğru bilgisini yaratmaya başlayacağı ve zamanla doğru bilginin büyük oranda önemsizleşeceği söyleniyordu yanlış anımsamıyorsam ve Sanırım buna post truth deniyor. Sonra bu gibi nedenlerle felsefede ve belki bilimde gerileme olacağı söyleniyor.