bugün

21 yüzyıl

21. yüzyılda dünyayı taşıyan, hegemonya iddiası bulunan 4 devlet var: ABD, Almanya, Çin, Japonya.

Abd, Almanya ve Japonya duraklama döneminde ülkeler. Yaşlanıyorlar ve kurulu düzenleri birçok noktadan çatırdıyor. Hepsinin son 18 yıldaki büyüme ortalaması dünyanın büyüme ortalamasının 2/3'ünden daha az.

Geriye Çin kalıyor.

Çin kişi başı geliri 10 bin doların biraz üzerinde olan 1 milyar 427 milyon kişilik devasa bir ülke ve ekonomi. Dünyanın 2. büyük ekonomisi ve ekonomik büyüklüğü euro bölgesi ekonomik büyüklüğüne hayli yakın. Fakat ihracata dayalı sistemi ve sosyal huzursuzlukları onu kırılgan yapıyor.

Çin yakın gelecekte %6 üzeri ekonomik büyüme patikasından çıkıp %3,5 civarına düşecektir. Belki de bir iç savaş marifetiyle daha fazla düşer. içinde yaşayan en kalabalık grup olan türklerin sayısı 100 milyonun üzerinde. Çinliler kendi aralarında bile sıkıntıyla boğuşurken, bir türk-çinli gerginliğini zor kaldırırlar.
ı
Hal böyleyken hayat bizi hegemon güçlerin yerine bölgesel güçlerin varolacağı yeni bir varoluş şekline hazırlıyor.

Muhtemeldir ki 21. yüzyıl ondan fazla ülkenin bölgesel güç olma yolunda çalıştığı, daha çok 18. yüzyıla benzer bir süreç oluşturacak.

Benim aklımda toplam 15 güç var: ABD, Kanada, Meksika, Brezilya, Almanya, ingiltere, Fransa, italya, Rusya, Türkiye, Hindistan, Çin, Kore, Japonya, Endonezya.

Bu 15 ülkenin dışında da sürprizler oluşturma potansiyeli yüksek 12 ülke var: Meksika, iran, Polonya, Filipinler, Tayland, Kazakistan, Irak, Suudi arabistan, Hollanda, isveç, Ukrayna, Pakistan.