bugün

görsel
Tarih: 28/Mart/1994

Yer: istanbul

başbakan Tansu Çiller uzun yıllar akıllarda kalacak bir cümle sıçtı..!

"Dövize elini sürenin eli yanar"

________

Başlığı okuyunca,

türk politikacılarının her yaptığı salak açıklamalar dışında,
bir acizliğin bu kadar ayan beyan itirafı olamaz diye düşündüm.
______
Tarih: 5/Nisan/1994 (yedi gün sonra)

Yer: Ankara başbakanlık

(Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki değeri düşürüldü)

Yani devalüasyon

Gecelik overnight faizlerin yüzde üçbin olduğu dönemler,
Fatura edilmemiş malların karşılığı olan vadeli çeklerin, vadesinden evvel işleme konup temerrüt faizi işletildiği,
arkasından icra mahkemelerinden borçlunun kaçma şüphesi ile bankaların hacze gittiği bir dönem.

Varlıklı şirketlerin bir gecede borca batık hale düştüğü,

05/Nisan/1994 vurgunu..
________________________

Rumuz:

"Sokma akıl yedi adım yürür"
1994 yılbaşı gecesi bizim evde bütün yakın akrabaların toplandığını hatırlıyorum. hatta anneannemin “hepimiz bir yaş daha yaşlandık” cümlesi aklımdan hiç çıkmaz. ilkokula yeni başlamıştım. benden 4 yaş büyük olan teyzemin oğlu kelimeleri hecelere ayırma ödevimde bana yardım etmişti o gece.

hepimiz bir yaş daha yaşlandık diyen anneannem 2017’de vefat etti. teyzemin oğlu 24 yaşında intihar etti. zaman aktı geçti. biz bir daha hiç o kadar kalabalık toplanmadık. keşke o geceyi videoya falan çekseydi büyüklerim. ya da en azından birkaç kare fotoğraf.
tarkan'ın a acayipsin, burak kut'un benimle oynama, yıldız tilbe'nin delikanlım, demet sağıroğlu'nun arnavut kaldırımı ve kınalı bebek şarkıları.
neden her yer portakaldı bilmezdim.
Babamın dükkanı cok uzaktı, aksam balkonda onun gelmesini beklerdim. Iki kolunda 3 er karpuz yada başka seyler ter icinde gelirdi. O kadar yolu onca agırlıkla yürürdü, bizim oralar da hep yokuş. Canım babam, simdi çok yaşlı aynı bebek gibi oldu, özledim.
ilk oksijen çektiğim dönemdi , sonra bağımlılık yaptı 21 senedir çekiyoruz işte
Babaannemin felçli babasını hatırlıyorum. Yatakta yatıyordu.biz ziyaretine gitmiştik. Felçli olduğu için konuşurken garip sesler çıkartıyordu ve ben çok korkuyordum.o yıl öldü.

Daha 3 yaşındaydım. iyi de 5 yaş öncesi hatirlanmıyordu değil mi ? Ben bunu nasıl hatırlıyorum?
5 Nisan kararları, develüasyon.
kurt cobain ve uzay heparı'nın ölmesi.
ebem. evet 94lüyüm.
Bilmem yeni gözlerimi açmıştım dünyaya herkes bana tip tip bakıyordu. Ne bakıyonuz hayırdır diyecektim ama mecalim yoktu.
4 yaşındaydım annem bizi eve kilitleyip işe gitmek zorundaydı bizde abimde balkonda oturup sinekleri baglardik ipe bi dizi tam olunca mahallenin kokonalarinin üzerine atardik. Ciyaklarsa kaçardık içeri 2-3 saat power rangers, snoppy, Richi rich filan izlerdik aksam üstü yine çıkar mahallede kendini beğenmiş öteki çocukları ezen .iç çocuklara agzimizla kiraz, erik çekirdeği firlatma turnuvası düzenlerdik. Sonra yolun başında annemi gördükmü hemen kapiya koşardık 1-2 saatte olsa özgürlük bizim olurdu. Tabi kıvırcık salata diye dalga geçtiklerinden ben hemen yolun kenarında ağlar abime söylerdim... Ha birde evde "kalabibelim vul kadehlele hadi icelim" filan bidir budir sarki soylemistim. Kuzenim kasete kaydedip dedemlerin yaninda acmisti o utançla kaçıp kkomşunun cocugu olmuştum hemencik sahiplendiler bi guzelde her istegimi almislardi.
Kadın 21 senedir unutmuyo da arkadaş hani sen benim çocuğum olmuştun niye gelmiyon artık diyo * Heytt be ne ozlemisim o gunleri..
(bkz: il postino)
(bkz: let love in)
(bkz: kurt cobain)
17 yasımı hatırlatır. lise ikinci sınıf bitmis ucuncu sınıfa gecmistim. universite cagımız gelmisti ve su an bir cogunuzun oldugu yastaydım.
(bkz: Osman pamukoğlu)

(bkz: 1994 dünya kupası)

(bkz: tansu çiller)