16 Türk devleti efsanesini, sayın Tekin Ererin Ocak 1969`da kendi sütununda yazdığı “Türklüğün 16 Avizesi” başlıklı makaleden öğrendim. Bu makalede sayılan 16 devlet arasında Samanlılar gibi Türk olmayan devlet bulunduğu gibi Akkoyunlular, Karakoyunlular, Safeviler, Mısır Kölemenleri gibi büyük ve muhteşem Türk devletlerinden bahsedilmeyişi, hele cihan tarihinin en büyük imparatorluğu olan Çengiz devletinin anılmayışı konuyu daha başlangıçta sakat hale getirmektedir .

Bundan başka 16 devlet telâkkisi bizim millî ülkümüze, büyüklük düşüncemize, süreklilik vetîremize aynı zamanda tarihî gerçeklere de şiddetle aykırı düşmektedir.

16 büyük devlet… Tabii, Karamanoğulları ve daha küçükleri gibi ötekilerini de sayınca bu rakam kabaracak, en aşağı 50 devlet olacaktır. 50 devlet kurmayı bir başarı saymak, ilk bakışta mümkün gürünebilir. Fakat madalyonun ters tarafına dönünce iş tamamiyle değişir. Adama sorarlar: Elli devlet kurdun da neden hiçbirini yaşatamadın? Neden kala kala orta çapta bir Türkiye Cumhuriyetine kaldın?”. Zoraki tarih bilginleri tabii bu sorunun cevabını veremeyeceklerdir. Çünkü tarihî gerçek hiç de öyle değildir. 16 veya 50 devlet kurulmuş değildir. Gerçekte anayurtta bir, nihayet iki devlet kurulmuş, anayurt dışında da buna üç beş devlet daha eklenmiştir. O kadar. Bizi asıl ilgilendiren anayurdumuzdaki devlet olduğuna göre de konu bir veya iki devletin tarihinden ibaret kalmaktadır. Bu iki devlet Türkistan ve onun uzantıları olan doğu Avrupada kurulan devletle bugün Türkiye dediğimiz devletin kurulduğu Önasya bölgesindeki devletten ibarettir ve ikincisi birkaç defa birincisine tâbi olmak suretiyle tarihteki Tek Türk Devleti prensibini devam ettirmiştir. Tek Devlet düşüncesi sembolik de olsa son zamanlara kadar devam etmiş, meselâ Sultan Aziz zamanında Doğu Türkistan”dan Çinlileri atan Atalık Gazi Yakub Han, Türkiye Devletini kendisine metbû tanımıştır.

Herşeyimiz gibi tarihimiz de henüz kesin şeklini almış değildir dedik. Bu yüzden okullarda çocuklarımıza millî tarih terbiyesi verilememektedir. Tarihlerde hâlâ Sümerler”in veya Hititler”in Türk olduğu hakkındaki hezeyan tekrarlanmakta, bunu inanmadan öğrenen çocukta millî tarih sevgisi diye bir şey kalmamaktadır.

Türk tarihi bir bütündür. Devlet denilen nesneler ayrı hükümdarlar, hanedanlardır. Böyle olunca 16 Türk devleti masalı kendiliğinden yıkılır ve birbirinin devamı olan hanedanlarla Türk tarihindeki birlik karşımızda parıldar
görsel
"Adı güzel ama kafir" güzel espiri.
fuad köprülü tarih metoduna göre incelediğimizde 16 sayısı gayet mütevazı sayı. köprülünün metodu dediğim ise, şu an okullarda tarih derslerinde gördüğümüz şekliyle işlenen klasik tarih anlayışı. her bir devleti kendi döneminde ayrı ayrı inceler. ayrı ayrı değerlendirir.

zeki velidi togan hocanın tarih metoduna baktığımızda ise devlet devlet değil, dönem, sülale veya hanedan şeklinde tarihi işlediğini görürüz.

nasıl yani ?

şöyle:
örneğin çin tarihini ele alalım. qin, han, jin vs. şeklinde hanedanlar şeklinde incelenmiştir. peki çin tarihi boyunca bu hanedanlar hiç toprak kazanıp kaybetmedi mi ? evet. fakat ne kazandığı topraklar ne kaybettiği topraklar farklı bir isimle anılmamıştır.

peki işler bize gelince neden değişiyor ?

işlerin bize gelince değişmesinin sebebi, kavimler göçü sırasında ve sonrasında kazandığımız toprakları elimizde tutmayı başarıp ata yurdumuz orta asyadaki topraklarımızı kaybetmemizden ileri gelmektedir. hun ve göktürk döneminde hakim hanedan aşina ailesi, selçuklularda kınık boyu, osmanlıda kayılar ve son olarak türkiye'de ise yönetim şekli değişerek cumhuriyet halini almıştır. türkiye türklerini oğuz ataya bağlayan tarihsel süreç genel olarak böyle olmakla beraber, bu süreç esnasında diğer aileler tarafından bir çok irili ufaklı devletler, beylikler kurulmuştur.

tüm bunlardan ayrı olarak, bazı zihniyetler türkleri horlamak, aşağılamak amacı ile "16 büyük türk devleti yalanı" şeklinde talihsiz sözler sarfetmiş olabilir. aklınızı bulandırmasın.
*delhi sultanlığı:gurlu emirliğinden bağımsızlığını kazanan kıpçak türkü kutbettin aybek'in kurduğu delhi sultanlığı 1250 tarihli(Bu devlete; Mu’izzîler, Halacîler, Tuğluklar ve Seyyidler olmak üzere dört Türk sülâlesi birbiri arkasından iktidar oldular ta ki afgan kökenli ibrahim lodi,1451 de lodi hanedanını kurana kadar)

*memlükler:eyyubilerden bağımsız olan memlükler( Şecerüddür adlı yine bir kıpçak türkü tarafından 1250 yılında kurulmuştur bahri hanedanı olarak ta ki 1382 yılında çerkez berkuk tarafından burci hanedanı kurulana kadar)

*çağatay hanlığı: Moğol han'ı Cengiz Han’ın oğullarından Çağatay Han’ın adını taşıyan Türkleşmiş Moğol devletidir (1227–1347).

Bunların olmaması ciddi eksiklik bence.
yalan değil lakin ''aşırı'' eksiktir.

sadece ''büyük'' sayılabilecek türk devletleri dahi 30'a yakındır.
(#38497699)

O nasıl mantık amk

O zaman listede aynı anda osmanlı ve timur devleti nasıl olabiliyor amk.