bugün

eli kalem tutan, ard arda üç mantıklı cümle kurmaktan aciz olmayan, aklı başında yazarlarla tartışmak istediğim konudur.

adam akıllı yazmayıp saçmalayanların da kaynatasıyla iki el tavla atayım.

bu konuyu açmamda kesinlikle bir kara propaganda amacı ya da art niyet yoktur. inanan inanmayan herkesin değerli yorumlarını ve görüşlerini dinlemek istiyorum. şimdiden teşekkürler.

evet arkadaşlar bugün ki konu başlığımız: "tanrı olgusu bir yanılgıdan ibaret midir?"

öncelikle görüşlerimi aktarmadan önce konudan sapmamamız ve farklı şeylerden bahsedip bilgi kirliliği yaratmamamız açısından birkaç soru sorayım ve onların üzerinden ilerleyelim.

- günümüzde hiçbir enerji yoktan var olamıyorken evreni oluşturan bu büyük enerjinin bir tanrı olmadan oluşabilmesi mümkün müdür? (yıldızlar vs.)

- her şeyin bir ömrü ve başlangıç noktası varken bunca şeyin sonsuzdan geldiğine ve hep var olduğuna inanmak akıl karı mıdır? dayanaklarınız nedir bunu yaparken?

- eğer böyle kudretli, koca evreni ve insanlığı yaratabilecek kadar muazzam bir tanrı varsa kuran ve diğer kutsal kitaplar bu tanrıyı tanımlamak ve anlatmak için yeterli midir?

- (en çok merak ettiğim soru da bu) : bu kudretli yaratıcının bizi ve evreni yaratmasındaki amaç nedir? insani zaaf ve isteklerinin olmadığını düşünürsek neden böyle bir şey yapmış olabilir?

siz uzun uzun yazın kimse okumasa da ben okuyacağım. siktir edin sikişi sokuşu o başlıklar yarın da olacak aynı yerde.
Birincisi bir tanrının varlığı, yokluğu muammadır.
Varlığı ve yokluğu muamma olunca nasıl'lığı ve ne'liği muamma olacaktır haliyle.
Evrenin oluşumu , neden var olduğu da muammadır.
Açıklanmayan şeylere hemen "tanrı yarattı " demek boşluktur, sığlıktır.
Çünkü tanrı kavramı insanların zihinlerinde ve insanların isteklerine göre oluşmuş bir kavramdır.
Nasıl mı ? insan tanrının yarattığı en özel canlıdır. Çünkü insan özel olmak ister.

Tanrının kendisine tekrar dönecek olursak eğer insanların düşündüğü gibi bir tanrı varsa ona soralım " Ne zaman var oldun ? " diye.
Ya cevap verecek yada cevap veremeyecek..
Eğer cevap veremezse nasıl oluştuğunu ve ne zaman oluştuğunu bilmiyor demektir.
Böyle tanrı olur mu ?

ikinci seçenek : Ne zaman oluştuğunu ve nasıl oluştuğunu biliyor. Bu durumda bir başlangıcı ve yaratıcısı olması gerekir. Çünkü kendisinden önce de bir zaman dilimi olacaktır haliyle.
Peki böyle tanrı olabilir mi ?

Bana kalırsa tanrı -eğer varsa- dünyayı ve evreni kendi varoluşsal problemini unutmak için yarattı.
Bize yönelip kendini düşünmekten alıkoyuyor kendini.
Tanrısallık fikri uzerinde kafanda birkac sorunun oldugu acık ve net.
Evet hicbirsey kendiliginden var olamaz. Buyuk bir guc ve kudret sahibi oldugu acık. Ve biz ona tek, yaratıcı ve herseyin mutlak sahibi olan diyoruz. kuranın bir kitap olarak gormemek gerekir. Orada yazanlar hicbir insan tarafından kaleme alınmamıstır. Yaratıcı kuranda bizleri neden yarattıgı kendisini nasıl tanıyacagımızı acıkca belirtmistir. Aslında kafandaki soruların cevabı onda mevcut.
Gelelelim en merak ettigin soruya:
O bizleri yaratmıstır ve bu dunyaya kulluk vazifemizi yapıp yapmayacagımızı olcmek icin gondermistir. Peki herseyi biliyor o halde neden bu kadar zahmet? Bizi bu dunyaya gondermeden cennet veya cehenneme gondermis olsaydı cehenneme gidenler biz bunu hakketmedik derlerdi.
Asıl kafana takılan soru su galiba. Neden bizi yarattı, neden evreni var etti. Bunlar hak katında olanlardır. Nedeni bize bildirilmemis (veya ben bilmiyorum). Akıl ve zekanın bir cizgisi vardır. O cizgiden ilerisine gidilemez.

Ne kadar anlatmaya calıssak da bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadıgımı belirtmek isterim. Bir cogumuzunda yoktur. Sana tavsiyem kuranı incelemen arastırman bu sorularına orada yanıt araman gerekiyor. Bir camiye gidip imama dahi sorabilirsin. Kendini farklı gorme her insan belli bir zaman bu soruları kendine sorar. Bir cevap arar.
Ben kendimde bu soruları zamanında sormus cevap aramıstım. Birkac dini yazı metin kitap vs alıp okudum. Ama asıl cevapları kuranda buldum.
Barsacar yazarımızım bahsettigi sey var olmanın baslangıcı. Kuranda su gecer. O ne dogmustur ne de dogurmustur. Yaratıcı yarattıklarına benzemez. O bizler gibi yeme icme ihtiyacı duymaz. Dedigim gibi ince bir cizgi var ilerisine akıl yetmiyor.
islamı ele alırsak ana hatları ile bir toplumun yasantı tarzının utopyasıdır. En iyi halidir. Ama bugun islamı yasamaya calısan sıg dusunceler geri kafalılar ( uzerine alınan alınsın) bu utopyayı ne yasar nede yansıtır. Daha da kotuler. Emin ol ki bugun bu toplumun yasadıgı islam islam olmaktan uzaktır. En basit ornek; bir musluman elinden ve dilinden kimseye zarar gelmeyendir. Ama bakıyoruz. Bir bayan bası acık oldugu icin asagılanıyor saygısızlıga maruz kalıyor veya yere cop atan insana sorsan muslumanım cevabını alman olası. Peki nerse bu muslumanlık?
Kısacası bir inancı dini onu yasayanlara bakarak degil onun kurallarını okuyarak yargılamak gerek.
kur' an' ın yaratıcıyı tanımlamak gibi bir amacı yoktur. zaten bu insan aklının alabileceği bir konu değildir. fakat bir yaratıcının olduğu insanın varacağı tartışmasız sonuçtur. kur' an- ı kerim' in amacı insalara yol göstermektir. doğru yola ve huzura ulaşmak isteyenler objektif de olsa bir baksınlar. zarar etmezler.
Ebu lehebin ellerinden bütün evrene nedir ?
Yahut peygamberinin evlatlığının eşiyle evlenmesine aracı olan bir tanrı ?
Bir kere beddua ediyor tanrı kendi öz kitabında.
ikincisi her şeyi yaratan bir tanrı eski dinlerdeki gibi aya güneşe yıldızlara yemin ediyor.
Erkege 4 kadın vaat edilmiyor. Besleyip haklarını gozetebilceksek 4 ese kadar ruhsat verilmistir. Verilmesindeki amac eger o yasanılan yerde kadın nufusu fazla ve kendine bakamayacak durumda bir kadın varsa onu himaye altına almak ve ihtiyaclarını karsılamak icin evlenebilirsinizdir.
Huri vs konular bu zamanda azmıs olan musluman yasamaya calısan sakallılar yuzunden tiksindirici hal almıstır. Evet cennette erkege ona hizmet etmeleri icin huriler verilecektir. Kadına sadece esi verilmesi konusınu bilmiyorum arastırmadım.
Kurandaki ayetler o gunu anlatmıyor. O gunden ornekler veriyor. o gun nerde bugun nerde diyebilirsin. Eminimki kuran o donemi anlatıyor o doneme ogut veriyor lafı sana degil bir baskasından duydugun ve destekledigin bir soz. Alınma fakat ciddi bir sekilde kuranı acıp tamamen okumadıgın kanatindeyim. internwtte gecen bir kac ayetle sınırlı kalmıssın. O ayetlerin devamı oldugunu belirtmek isterim. Yanlıs anlama beni seni yermeye calısmıyorum dusuncelerimi paylasıyorum. Kuranda yazılanlar dusunup tutalım diye yazılmıs. Dusunmeden ne anlatmaya calıstıgını anlamamız pek mumkun degil.
(bkz: hitler in mezarı) olmalidir.
yorum yapmaktan çok kitap önerebileceğimi sanıyorum. tabi sözlüğü foruma çevirsek de......
riçhırd davkins in tanrı yanılgısı kitabı sizin için zaman kaybı olacaktır fanatik bir ateist olan michael ruse bir ateist nasıl tanrıyı kim yarattı diye bir soru sorar demiş ve kitabı okuduktan sonra utandığını belirtmiştir guardian gazetesine...
aramızda kalsın tanrı var diye bir kitap var alın okuyun oxfordlu bir abimiz yazmış.
tanrı bizi neden yarattı diye sorarsanız çıkın gidin. yaratma gücü olan bir varlığın yaratması yaratmamasından daha mantıklıdır.
neden hiçbir şey yerine bir şeyler var? hadi şimdi düşünün.
konu dünyanın yaratılmasıysa bence bunu kimse net bir şekilde Allah yaptı yada yapmadı diyemez. Eğer Allah var ise ve bu kadar olay ardı arkasına geliyorsa bir çekilememezlik vardır ortada. daha net açıklamak gerekirse aramızda yarıştığımız gibi başka alemlerin (ki kainatta 16000 alem var olduğu söylenir) bireyleriyle yarış durumundayız. Kuran da buraları biz yarrattık der. ve ekler. hiç bir şey yoktan var olmaz ve vardan yok olmaz. bu söyleme göre biz ölümsüzüz yani sonsuz olarak yaşayacak bir ruhumuz var. (burda herkes kabullenecek) fakat Allahın da bir yaratıcısı var. bu nokta böyle. ya allah yok ise. şimdi benim aklımın ermediği konu mısır piramidlerinin hâli hazırda çözülemeyen yüzlerce sırrı var iken o zaman nasıl yapılmış. acaba belli bir teknoloji limitini aşıp teknolijiyi sıfırlamak için bir güç bunu durdurdu mu ? burda yine allah akla geliyor ve bu düzenin içinde ki karmaşıklıkla ilk var olan şey nasıl var oldu sorusuna geliyor. maymundan gelme olayı falan mantıksız ama bir insanın her hangi bir etkileşim sonrası doğup genleriyle bu güne gelebilmesi olabilir mi ? yıldızların oluşumda hidrojen ve helyum bi kaç tane de ağır gaz olduğundan bilimsel açıklanabiliyor. ama insan yahut herhangi bir canlı ?
en sevmediğim konu üzerinde tartışmaktır.

arada benim de kafama takılan şeyler oluyor. aldığım cevap tatmin etmiyor. cevap verenin de dünyanın en mantıklı şeyini söylüyormuş davranmasına kıl oluyorum. o yüzden dinsel kavramları pek de tartışmaya niyetli değilim.

başka bir gece görüşmek üzere öptüm.
rabbimiz kalu bela gunu tum ruhlara ben sizin rabbiniz degilmiyim diye sordugu zaman bi kisim aninda secdeye kapilarak bela (rabbimizsin) demistir bi kisim ise aklinda suphe olusmus daha gec secdeye kapilmistir diger bir kisim ise neam ( degilsin ) diyerek cevap vermistir...iste dunya yasami dedigimiz bu yasamda ki inanclarimiz o gun orda verdigimiz cevaplarin dogrultusunda gecmektedir.. o gun orda bizi duraksatan supheye dusuren neyse onunla sinanmak icin bu hayata geldik...

yukardaki yazilanlar sadece bi yorum herseyin.

dogrusunu allah bilir.

varligina gelince hic bir insan oglu bunu ispatlayamaz kavram zaman boyut dusunce ve bizim bilmedimiz bunun gibi nice kavramlar otesi bir durumdan bahsediyoruz bu icinden gelen bi histir teslimiyettir..
tanrı bir olgudur.
tanrıya dair ne varsa ne yoksa olaydır.
ilk canlı bir insan mıydı bir maymun muydu?
tanrı'nın varlığı ispatlanmış bir şey değildir.
hiçbir zamanda olmayacaktır.
tanrı geniş aynı zamanda sığ bir kavramdır.
tanrıyı odanın içindeki bir nesne gibi düşünmeyin.
tanrıyı oda gibi düşünün.
ama odadan büyük yani tanrıdan büyük bir ispat varsa tanrı oda formatındayken sığ gibi olur.

richard dawkins tanrı yanılgısı kitabında doğanın tanrının olmadığını ispat etmeye çalıştığını belirtmiş.
lakin kitap pek görünür de olmasa da spoiler veremiyorum.

ilk insan dünyaya mı geldi uzaya mı geldi?
sürekli uzaylılar diye tabir ettiğimiz canlı veya cansız varlıklar belki de orijinal insan ırkı onlardır.
tanrı yanılabilir ama tanrı yanıltmaz.
tanrı yanıltır ama yanılmaz.
bu iki fonksiyonu derinine tartışmak uzun bir sohbete neden olur.
o yüzdn kısa kesmek en iyisi.

şüphesiz bir enerji akımı var evrende.
mekanizma sağlam.
n ve s kutuplarının dünyayı güneşi ve diğer gezegenleri bir arada tutması bir mucize mi ya da bir rastlantı mı?
hayat kuantum fiziğindeki gibi belirli varsayımlara göre mi oluştu?
ee burada big bang teorisini ekarte etmiş oluruz.

tanrı eğer varsa bizi sınıyordur.
tanrı eğer yoksa biz kendinizi sınıyoruz.