bugün

edemezsin tabi amcık ağızlı. çünkü şu kullandığın bilgisayarın tuşlarının bile hangi maddeden yapıldığını bilmiyorsun. nasıl işleniyor, nedir?

o çiplerin özellikleri nedir. ama "ay buuu i3 yhaa i7 istiyorum alırkeen en iyisi" demesini biliyorsun. tabi ki diyeceksin. ama bin yıl öncesine git bakim. padişah desin sana, e milenyum piçi, iyi bilirsin sen teknolojiyi yap bize bi şey ileriden de düşmanlara korku salalım dese. ne bok yiyeceksin lan? ha hiç düşünüyo musun yatmadan.

telefonu icat edebilir misin? anca anlatırsın dalyarak. "yea şimdi padişaam bi şey var telsiz(!) böyle uzaktan konuşuyosun aklın çıkar" demekle mi yetineceksin hımbıl.

napıcaksın. o kadar geldin gelecekten amına koyim. bişiler yap. şimdi microsoftu kurardım parayı basardım diyeceksin de. be pezevenk beğenmediğin windows 98 kurulacak daha bilgisayar yok, elektrik yok hele yani. amcık. kazağına sürterek anca elektrik çıkatırsın gidersin ibni sinanın, mimar sinanın yanına "aga siz zeki insanlarsınız böyle bi şey var gelecekte ben anlatim de siz bulun" dersin.

kötüdür.
1000 yil oncesine gidecek sistemi olusturduysan o donemde bir sey icat etmeye ihtiyacin yok demektir. gunumuz teknolojisiyle zaman makinasi icat ediyorsan gecmise gidip fakstir, telefondur gibi seyleri yapacagim diye heveslenmezsin yani.
eger kafan calisiyorsa 1000 yil sonrasina gidip o zamanin teknolojisini gormek, o zamanin teknolojisine bugunden erismeye calismak istersin.
kafan calismiyorsa o zaman makinesini nasil yaptin?
"başkalarının" yaptıkları, icat ettikleri şeyler (bilgisayar, elektrik, iphone, uzay mekiği vb) gibi şeyleri icat eden birileri gibi günümüz teknolojisiyle de "başklarının" yaptığı makinayla "random" insanı üretken olmayan insanı gönderdiğimizde karşılarına çıkacak durumdur.

ancak küçük ibo kadar einstein'a benzeyenlere edit: "başkaları" zaman makinasını üretiyor ama "deney" icabı bu sıradan insanı gönderiyorlar.
--spoiler--
edemezsin tabi amcık ağızlı.
--spoiler-- *
zoru başarmaktır.
hiç olmadı yerçekimini bulurum hacı.
yada daha akıllıcası amerikayı keşfeder parsellerim amerikayı.(1300lü yıllara dönersem)
yada ateşli silah üretir dünyanın dengelerini anında değiştiririm.(1012 yılında türkler daha orta asyadaydı.)
yada harry potterı falan yazardım paraya para demezdim amk(bu 30-40 yıl öncesine gidersem olur)
1000 yıl geri gidip insan bir şey icat edemeyebilir ama, olacakları kitap haline çevirip gelecek nesillerin okuyabilmesinide sağlarsan çok ünlü bir kain olabilirsin.