taylor swift

daha öncede başlığına çok kez yazdığım bayan müzisyen. kendisini neredeyse müzik piyasasına adım attığı ilk günden beri dinleyen bir bünye olarak yazacağım bunları. yani bu kadar ünlü olmadan, dünyada bu kadar popüler olmadan önce de zevkle dinliyordum kendisini. öncelikle sırf güzel diye taylor swift diyen binlerce abaza var bunda hemfikirim. ama bu abaza bakış açısı olduğundan normal karşılıyorum.

güzel olduğu bir gerçek ama bana müzikal açıdan bir şey vermeyen bir kişiyi neden yıllarca sırf güzel diye dinleyeyim. yani öncelikle yaptığı işle beni eğlendirdiği, kulağıma hoş geldiği ve beğendiiğim için büyük bir zevkle dinliyorum kendisini. bu bayanın sesi çok mükemmel olmayabilir ya da şarkıları. ama ilk çıktığı günden beri büyük bir zevkle dinledim. tam olarak tarzına country demek eski ustalara saygısızlık olur ama bu türe çok yakın olduğu bir gerçek. şarkılarında genelde aşk temasını işler ki daha henüz 20 yaşında birisi için gayet normal. hayat görüşü ne olabilir ki daha sosyal şarkılar yazabilsin. bildiğin 20 yaşında daha. çağımıza baktığımızda artık aşk acısının olmadığı şarkı yok gibi ve bu kızımızda tamamen yaşadıklarını yazıyor genelde.

gelelim sesine. sesi çok mükemmel değil evet bu bir gerçek ama gayet dinlenebilir bir sese sahip. canlı performanslarda rezil olmaz, çünkü kayıttaki ile aynıdır sesi. altyapısının iyi olduğunu düşünüyorum bu kadar dinlemeden sonra. özellikle slow şarkılara inanılmaz uyan yumuşak ve hoş bir sese sahip. huzur veren bir seste diyebiliriz. çok fazla rock söyleyebilecek kadar güçlü değil sesi bu bir gerçek ve o da zaten tarzına, sesine en uygun country tarzda söylüyor genelde. iyi de yapıyor, çünkü bu tarzda gerçekten iyi, yaşını da katarsak kendisini daha da geliştirir bence.

müzikal olarak gördüğüm kadarıyla genç bir ekibi var arkasında çalan. ama iyi işler çıkartıyorlar. müzikleri gerçekten hoş oluyor. cold as you, tied together with a smile gibi iki öneri yapabilirim bu konuda. bu iki şarkıyı dinlemeniz bile yeterli olacaktır kaliteli müzik yaptıklarına. yani genel olarak kaliteli müzik yapıyor o ve ekibi.

şimdi neden bu kadar uzun yazıyorum. çünkü müzikten anladığını sanan bazı ukala kişilikler sırf güzel diye herkesin bu bayanı dinlediğini sanıyorlar ki bunları söyleyenlerin çoğu kendisini toplasan 5 kere dinlememiştir. ama öyle değil işte. kimseye babasının hayrına grammy de vermezler başka bir ödül de. birşeyler var ki 2 sene içinde bu yaşta bu kadar ödülü topladı, albümleri rekor sattı. evet piyasa oldu biraz ama bu çağımızın gerçeği. şu an yetişen 10-18 arası nesil böyle genç ve eli yüzü düzgün sanatçıların birçoğuna ilah gibi baktıkları için kaliteli olanların da adlarını kirletiyorlar. ama taylor swift gerçekten belli bir müzikal kaliteye, iyi bir sese ve yeteneğe sahip. o yüzden şu lanet olası ergen kitleler yüzünden biraz bok atılıyor üstüne. ama country seven birisi için yaşı her ne olursa olsun kendisini zevkle dinletiyor, çünkü iyi iş çıkartıyor. popüler olmasaydı da çok fazla dinleyeni vardı yani. o müzikal açıdan sıfır, sesi bile olmayan popüler kültürün maymunlarından farkı var bana göre.

magazsinsel açıdan da şu ana dek pek bir şeyini duymadım. hoş duysamda ben ilk olarak müziğine bakıyorum ve ileride de pek bozulacak gibi durmuyor. umarım da bozulmadan yoluna böyle devam eder, çünkü kendisinde yetenek ve gelecek var.

kısacası şu yaşında kalitesini belli etmiştir gözümde. güzelliği için değil müziği için dinlerseniz de sevebilirsiniz tarzını ve kendisini. kendi şarkısını yazar, sesi ile iyi yorumlar, müzikleri gayet iyi, magazinde skandallarını görmedim, kendi gitarını çalar ve herşeyden önemlisi olduğu gibi birkaç programda izlediğim kadarıyla, oynamıyor, samimi ve içten. ve henüz 20 yaşında bu kadar göz önünde kendisi ve bunra rağmen kaldırdı gibi şöhretin ağırlığını. yani böyle devam ederse geleceği inanılmaz parlak ama yok bazı ablaları gibi bozulursa yok olur kendine yazık eder.

demek istediğim sırf bok atmış olmak için dinlemeden, araştırmadan, bilmeden konuşmamak lazım. çünkü piyasa kaşarlarından hem müzikal olarak hem de duruş olarak farklı bir müzisyen bana göre. he dinlemezsin saygı duyarım sevmezsin eyvallah ama bok atmış olmak için laf yapmakta komik. bakalım göreceğiz 20 sene sonra ne durumda olacak ama bu şekilde devam ederse kendisi unutulmaz bir müzisyen olabilir.

şöyle en iyi şarkılarından öneri yaparsak son olarak; breathe, cold as you, crazier, fifteen, fearless, change, invisible, love story, you're not sorry, our song, tied together with a smile, a perfectly good heart, i'm only me when i'm with you, should've said no, teardrops on my guitar, silent night, tim mcgraw, you belong with me, jump then falli stay beautiful diye gider.

ayrıca efsanevi grup def leppard ile yaptıkları düet şarkılar birbirinden harikadır. dinlenilmesi tavsiye edilir.

son bir ekleme daha, çok büyük bir fanı gibi yazmışım sanki mesajı ama öyle değil. sadece gereksiz yanılsamalardan ve peşin hükümlerden kurtulup dinlenilebilecek hoş bir ses olduğunu belirtmekti istediğim. dinleyen anlarsınız zaten.