bugün

milliyetçilik

aslına bakılırsa güçlü bir ideolojidir; ama bir yandan da bütüncül bir yapı ifade etmez daha doğrusu sosyalizm gib bütüncül bir yapı değildir; bunun yanında virüs özellikleri gösterir [aslında bu miliyetçiliğin en önemli özelliğidir]. diğer akım ve yapılarla birleştiği zaman güçlü olur; kendi başına çok fazla bişey ifade etmeyebilir. bunun yanında ulus devlette devlette yaşayan kişilerin kimliğini meşrulaştıran bir yapıya da sahiptir.

biraz da türkiye'deki gelişimini izlersek;cumhuriyetten önce ve sonrasında da dayandığı yapılar farklılaşmıştır. özellikle kemalizm incelendiği zaman bu noktaya ulaşılır; cumhuriyetten önce bolşevizm ve islam temel dayanak noktaları olurken cumhuriyetten sonra da bunlara karşıt bir şekilde ilerlemiştir: ta ki 1940'da mhp kurlana kadar. aslında mhp de 1960'a kadar laik bir yönde hareket etmiştir daha sonra söylemler özellikle 70'ten sonra türk islam sentezine dönüşmüştür.

yani bir nevi geçmişe dönüş halini alır bu noktada. daha sonra ise; bu hareket içersinde de çeşitli ayrımlar olacaktır. özellikle bbp ile mhp arasındaki ayrım; türk ve islam unsuru arasındaki önceliktedir. mhp'de türk unsur bbp'de ise islami unsur daha önemli bir şekilde yer alır; biri diğerini tamamlar nitelikte bu partilerde konumlanır..

genel anlamda da milliyetçiliği tanımlamak hakikaten zor bir olgudur. 1789 sonrası yayılan milliyetçilik ile 20.yy başındaki milliyetçilik aynı kefeye konumlanamaz. dediğimiz gibi virüs gibi bir ideoloji; sosyalizm, faşizm, etnisite, din, çeşitli bireşimler halinde yer alır. aslında bunu ifade edelnlerde belirli noktalarda neye dayanacaklarını bilemeyebilirler;çünkü oldukça belirsiz bir kavramdır: zaten birlikte bulunduğu yapıları da bir noktada elemine eder.

bunun yanında abartılmaması gereken bir akımdır; fazla elastiktir; özellikle türkiye'de doğru düzgün bir sağ sol ayrımının olmaması bu akım ile diğer akımları iç içe grifit bir yapıda bulunmasına neden olur. 70'lerde maocu bozkurt tipi bir kavramın bulunduğunu düşünürsek bu söylemimizde pek yanılmış olmayız. bununla birlikte özellikle belirli yerlerde bir meta aracı[ülker reklamındaki amerikalıların kolayı içtiğinde birden türk olması, burger king reklamındaki hamburger yiyen yeniçeri] olarak kullanılır. hatta devlet ideolojik olarak da sürekli beslenir bu kavramdan[ülkemizde her dönem polisiye mit eskisi ülkeye hizmet eden deli yüreklerin polat alemdarların bilmem ne lerin] dizilerde yer alması da bunu doğrular niteliktedir.