bugün

sinir karakolu

Sınır karakollarımız adı üzerinde sınırlarımızın kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilmesini önlemek amacıyla kurulmuş güvenlik zırhının kilit noktalarıdır.

Vatanımız için daha çok Van, Hakkari, Şırnak il sınırlarındaki karakollar önemlidir.

Bu karakollar jandarma birliklerine tabi olup gece gündüz demeden 24 saat sınırları bilfiil kontrol ederek olası terörist yada kaçakçı faaliyetini önlemekle birinci derceden sorumludurlar.

En sağlıklı şekilde bu görevi icra etmek için karakolun ve bulunulan mevkinin hakim noktalarına emniyet mevzileri alınır ve bu mevzilerde karakol ve sınırın güvenliğinin sağlanması için 24 saat nöbet tutulur.

Görüş kabiliyetinin arttırılması için gündüz dürbün gece ise gece görüş ve termal kamera sistemlerinden faydalanılır.

Bu karakollarımızda sosyal imkan hiç yoktur hemen hepsi 2000 metre rakımın üzerinde konuşlandığından çok sert doğa koşullarına karşı mücadele gerekmektedir. Yılın 8 ayı ulaşıma kapalı olup tüm gıda, sağlık, ve cephane tedariki yaya olarak metrelerce kar üzerinde yoğun tipi altında yürümek şeklinde karşılanır.

Sular soğukta donduğundan su ihtiyacı kar suyu eritilerek karşılanmakta ancak bunun içinde ısı kaynağı gerekmekte yakıt son derece kısıtlı olduğundan ısınmak bir yana bireysel temizlik ve hijyenden bahsetmek dahi mümkün olamamaktadır.

Karakolların bir kısmında elektrik ve telefon olamadığından Dünyadan bihaber yaşanmakta izine gidildiğinde yada terhis olunduğunda kendini uzaydan gelmiş gibi tüm dünyaya yabancı hissetmekte, bu yeni ortam ve sosyal koşullara alışma süreci aylar sürmektedir.

Bu yerlerde Mehmetçik denilen üstün varlıklar dışında canlı organizma bulunmadığı ve hatta ayı dahi yaşamadığı bilinmektedir.

Dünya üzerinde bilinen en yüksek karakol; ülkemizde bulunan bir jandarma sınır karakoludur. (Rakım 3100 metre)

Özetle Sınır Karakolları Kahraman Mehmetçiklere şükran borcumuzu ödeme şansımızın olmadığının ispatıdır.