bugün

bir insan hayati boyunca x defa y yapar insanlari

hepimizin cevresinde boyle insanlar vardir. surekli matematiksel hesaplar yapip istatistik verirler.
misal hapsurursunuz, arkadasinizdan basit bir 'cok yasa' beklerken o ; 'abi * biliyo musun bir insan hayati boyunca 348293 defa hapsuruyormus, bu da toplam 4 saat 53 dakika 2 saniye ediyormus. bu surede 586 defa gegirebiliyormusuz' der. bu tarz veriler esliginde gunler gelir gecer, mevsimler degisir, cicek bocek filan, hayat kendi akisina devam eder.
derken gunlerden bir gun hesapci arkadasinizla aksama kadar dolasmis sonunda evin yolunu tutmussunuzdur. uzunca sure cisinizi tuttugunuz icin ortaligi talan etmemek icin eve girince kendinizi tuvalete atmissinizdir, bizimki yine baslar -allah vergisi ciplerine kuvvet- hesaplamaya. ilk baslarda hesap makinesiyle yapilan carpmalar bolmeler zamanla yerini saniyelik beyin islemlerine birakmistir cunku. taa tuvalete laf yetistirmek icin yukselttigi ses tonuyla:
' abi * biliyo musun bir insan hayati boyunca 395889 lt kadar sidik uretirmis.'der.
tam da 'bana ne yaa' diye cik cik yapacakken birden kendinizi, mesanenizin kapasitesine sasirmis vaziyette bulursunuz. siz verilen kusuratli rakamin inandiriciligina yenik dustugunuzde beyniniz de o ara gorsel olarak kodlamaya gecmistir. o an gozunuzun onunden 395889 lt lik miktarin ne demek olduguna dair sahneler ucusmaya baslamistir. 395889 lt su ile kah 3955 hektar alan sulanmakta, kah dunyanin 372 ayri yerinde 19495 kisilik su savaslari organize etmeye yetecek su temin edilmektedir.
tuvaletten ciktiginizda;
'o degil de abi * dusundum de bir insan hayati boyunca kac metre tuvalet kagidi harcar? tahmini olarak gunde 6 defa tuvalete girse, her girisinde ceyrek metre kullansa, e bu adam 50 yil yasadi diyelim...' diye devam eden hesaplama girdabinda bogulmak uzere oldugunuzu farkeden arkadasiniz usulca evi terk eder. bir misyoner edasiyla attigi her uzaklasan adimda 'bir insan hayati boyunca' nin agina dusurecegi yeni uyelerin kararliligi vardir.