bugün

hükümet para bassın herkese dağıtsın

para basarak ve bunun maaş ve teşvikler vesaire gibi yollarla insanlara dağıtılması ile ekonominin canlanacağı , bu yolla da kalkınılanabileceğine dair görüştür.

ancak malesef durum böyle değildir.

para basılıp piyasaya sürüldüğü takdirde enflasyon oluşturma olasılığı oldukça yüksektir.

yani insanların ellerinde para fazla olup satın alınacak ürün sayısı sınırlı olursa , insanlar almak zorunda oldukları ürünler için yüksek fiyat ödeyebilecek ve bu durumda satın alınmak zorunda kalınan ürünün fiyatında hızlı bir yükseliş getirebilecektir.bu da enflasyon oluşturacaktır.

enflasyon oluştuğu takdirde faiz oranlarında yükseliş meydana gelebilecek. ve bu durum da kamu bütçesinden faize daha fazla para ödenmesi nedeni ile bütçe de bozulma meydana getirebilecek.

ayrıca enflasyon nedeni ile faizlerde oluşabilecek bir yükseliş. parasını yatırım yapıp , fabrika kurup , istihdam yaratmak isteyen yatırımcıları bu kararından vazgeçirip, parasını daha riski düşük olan faize yatırtabilcektir.

ayırca enflasyon nedeni ile faizlerdeki yükseliş insanların ellerindeki dövizleri satıp parasını faize yatırmasına neden olabilecek bu durun da dövizde bir düşüş meydana getirebilecektir.

dövizlerde meydana gelebilecek düşülerde ihracatçıları zor durumda bırabilecek ve yatırımlarını düşürebilecektir.

dolayısı ile para basarak kalkınabileceğini düşünmek çok sağlıklı bir yaklaşım değildir.