bugün

para basarak ve bunun maaş ve teşvikler vesaire gibi yollarla insanlara dağıtılması ile ekonominin canlanacağı , bu yolla da kalkınılanabileceğine dair görüştür.

ancak malesef durum böyle değildir.

para basılıp piyasaya sürüldüğü takdirde enflasyon oluşturma olasılığı oldukça yüksektir.

yani insanların ellerinde para fazla olup satın alınacak ürün sayısı sınırlı olursa , insanlar almak zorunda oldukları ürünler için yüksek fiyat ödeyebilecek ve bu durumda satın alınmak zorunda kalınan ürünün fiyatında hızlı bir yükseliş getirebilecektir.bu da enflasyon oluşturacaktır.

enflasyon oluştuğu takdirde faiz oranlarında yükseliş meydana gelebilecek. ve bu durum da kamu bütçesinden faize daha fazla para ödenmesi nedeni ile bütçe de bozulma meydana getirebilecek.

ayrıca enflasyon nedeni ile faizlerde oluşabilecek bir yükseliş. parasını yatırım yapıp , fabrika kurup , istihdam yaratmak isteyen yatırımcıları bu kararından vazgeçirip, parasını daha riski düşük olan faize yatırtabilcektir.

ayırca enflasyon nedeni ile faizlerdeki yükseliş insanların ellerindeki dövizleri satıp parasını faize yatırmasına neden olabilecek bu durun da dövizde bir düşüş meydana getirebilecektir.

dövizlerde meydana gelebilecek düşülerde ihracatçıları zor durumda bırabilecek ve yatırımlarını düşürebilecektir.

dolayısı ile para basarak kalkınabileceğini düşünmek çok sağlıklı bir yaklaşım değildir.
basıp dağıtsa bile zamlarla geri almasını bilir.

kış yaklaştı doğalgaz zammı yakındır.
(bkz: züyuf akçe)

sonrasında da şu oluyor:

(bkz: vaka i vakvakiye)
önce borçlarını ödesin, kalan para olursa onuda istediği gibi dağıtsın tabi.
SONRA ENFLASYON ÇIKSIN ELiNDEKi PARA KUŞ OLSUN. PARA BASMAK ÖNEMLi DEĞiLDiR. NE KADAR BASACAĞI ÖNEMLiDiR. PARA POLiTiKASI DiYE BiRŞEY VAR. PARA MiKTARI GEREĞiNDEN FAZLA ARTARSA BU SEFERDE HERŞEYE ZAM GELECEK O ZAMAN DA BiR EV PARASINA EKMEK ALACAK DURUMA GELiRSiNiZ ELiNiZDEKi BOK GiBi PARANIN KIYMETi KALMAZ.

ATIP TUTMAYIN LAN OTURDUĞUNUZ YERDEN. KAHVEHANDE TAN OKUYUP ÜLKE KURTARAN AMCALAR GiBi.
para basarsan piyasaya sunarsın e piyasaya sunarsan talep eğrisi yukarıya tırmanır, talep oranında arz artmayacağı için piyasa dengeleri işin içine girer ve arz edilen mal/hizmet in fiyatı artar e bu mal/hizmetin fiyatı artarsa ne olur, geçmişte 3 liraya aldığın malı 5 liraya alırsın tabi bu fiyat artışı enflasyonu körüklerde körükler. demek ki neymiş; para basmak çözüm değil varolan para ve menkulleri yönetmekmiş. bu hikaye de burada bitmiş, iyi uykular..
Kriz zamanında Deniz Baykal'ın hükümete önerisidir. Eğer iktidara gelirse ekonominin ne hale geleceğini kestirmek güç değil. Bas parayı değeri düşsün dolar 3 katına çıksın dışardan 2 ye aldığın malı 5 e al enflasyon %100 lerin üzerine çıksın. Parayı basıp milletin cebini doldurur gibi yapıp vediğinin beş katını alma politikası. 70 yıl bunu yapmadılar mı?
(bkz: makro iktisat dersini sözlükte başlık yapmak)
para basılı kağıttır. karın doyurmaz elbise olmaz arabaya benzin olmaz lambaya elektrik olmaz. vb.

siz kağıt parayı daha çok bastığınızda daha çok araba benzin elektrik fabrika olmuyor.
bas bas paraları leyla'ya.
önyüzünde tayyip in, arka yüzünde de tayyip le emine nin üsküdar daki aşk yuvaları evlerinin fotografı da olursa tadından yenmeyecek olan eylem.
bırakın bizde bari oyuncak gemicikler alalım.motorları maviliklere sürelim.
bunu en iyi bir kızılderili atasözü açıklar nede güzel açıklar.

--spoiler--
beyaz adam paranın yenmeyen bişey olduğunu anladığında herşey için çok geç olacak.
--spoiler--
(bkz: cülus)
(bkz: bas bas paraları leyla ya) şarkısı eşliğinde dağıtılırsa yemede yanında yat denilesi bir durum olur. *
oldu sonra da ekonomi nin anuna koyalım dimi cümlesi ile vukuu bulacak önermedir.

(bkz: bas bas paraları leyla ya)
eğer basacağı para abd doları gibi paralar olacaksa destek bile veririm. gönüllü olarak çalışabilirim.
(bkz: monetarist yaklasim)
şimdiye kadar iç borçları basılan paralarla ödediğimiz için enflasyonun büyük rakamlara ulaştığı şüphesiz,yeni hükümeti bu konuda hem mantıklı hem mantıksız görüyorum, tamam para basımı sınırlı ama iç borçlar da özelleştirme yaparak ödenmezki kardeşim.
çocuk aklıyla düşünülmüş en eşitlikçi yaklaşımdır. ama belli bir yaştan sonra enflasyonun anlamı öğrenilir ve devlete akıl verme işi, uzun süre rafa kaldırılır. ki bu içinden çıkılmaz dönemeçte, çözümü çareyi bulmak herkese göre bir iş değildir. (bkz: şekil a)
7 yaşındayken ben babama söylemiştim bunu.ama ciddiye alınmadım pek ne bekliyorlarsa artık.
(bkz: ülke yönetmek evdeki karıyı yönetmeye benzemez)
(bkz: saf adam söylemi)

hükümetler paraya karşılık altın vb birşey göstermek zorunda olduğu için imkansız olay.

oldu amk. bende basıyım ailemiz kalkınsın...

Aslında dışa bağımlı, dış firmaların kuşatmasında olmayan bir ülke olsak; sahte para basıp devamlı ülke içinde döndürsek mantıklı. MEsela; benim 100 liram var ve toptancıyım. Alışverişi bakkaldan yaptım; 25 giysiyi bizim terziden aldım; 50 çayı bizim hasan abiden içtim 25 param bitti. Ama giysiyi aldığım yer askıyı benden alacak. Çayı satan adam tütünü komşumdan alacak, alışveriş merkezi ülkede üretilen malı alacak. Yani paraya dışarı gitmeyecekse sorun teşkil etmez. yanlış mıyım?

Bildiğim kadarıyla en fazla sahte para amerikada ama bu büyük bir problem değil. Para ülke içinde dönüp duruyor çünkü.
haydar baş'ın nobel ödüllü olduğunu iddia ettiği ekonomi programı'nın bir ayağıdır.
hiperenflasyon'a sebep olur.

Hiper enflasyon, enflasyonun yılda yüzde 1000 sınırını aştığı anlardaki halidir. "Dörtnala enflasyon" olarak da adlandırılır. Paranın değerinin yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir. iktisat tarihinde çoğunlukla savaş ya da sonrasında ortaya çıkmış ve yeni bir para biriminin kurulmasını zorunlu hale getirmiştir. En önemli örneği II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'da görünen enflasyondur.
(kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Hiper_enflasyon)