bugün
- 28 eylül 2026 türkiye italya maçı30
- bir sözlük erkeğine yürüyüp karşılık bulamamak12
- sarma saramayan kız9
- sarma saran kaslı sözlük erkekleri6
- bir erkeğe saklama kabında sarma götürmek14
- futbol11
- izmirin diğer büyükşehirlere göre çok geri olması9
- türkiye28
- arkadaşlar bişe dicem ya7
- italya10
- altay bayındır6
- barış alper yılmaz6
- sözlük erkeğine açılmak4
- bir sözlük erkeğine sarma sarmak6
- gocu'nun 2 günde unutulması13
- bir sözlük erkeğine sarma tenceresiyle saldırmak5
- milli takıma alınmaması gereken futbolcular4
- konfor alanına yapışıp kalmak4
- yasak cinsel ilişkiler12
- bir sözlük erkegine merhaba adın ney diye sormak5
- arkadaşlar biraz dertleşelim mi23
- online listesinin yine gelmesi3
- ortada bir yolsuzluk olmaması28
- yağmurlu gece5
- the end of oak street3
- nick vermeden bir yazara seslen17
- ibrahim ethem hacıosmanoğlu3
- vincenzo montella4
- ayasofya camii2
- kokoreççi asım usta3
- abberline ın yeni hesabı12
- hala mehdiye deccale inanan insanların olması6
- fransa13
- orkun kökçü4
- belçika7
- istanbul5
- ankara da aym önünde intihar eden emekli polis16
- kadınların bilerek kavga çıkarması5
- kız kulesi2
- fatma betül sayan kaya41
- hepinizi yazdım bir kenara8
- rapunzel'in bitli bir çingene olması2
- bizim çocuklar3
- italya attı3
- inci sözlük11
- ölem ölem derdo ölem'in ingilizcesi3
- 28 eylül 2026 ahmet şık süzer plaza iddiaları2
- judas'ın ölmesi6
- deniz göktaş6
- finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi3
yazıyı, tarihinin en büyük buluşu saymak yanlıştır. yazıdan önce insanlık, tarımı ve hayvanların evcilleştirilmesini bulmuştu ki, bunları yazıdan çok daha önemli saymakta bütün bilim adamları ortaktırlar. okumanın kolaylaşması, kağıdın ve kitabın ortaya çıkmasından sonradır. sümer'in, tuğlalar üzerindeki çivi yazısını okumanın güçlüğünü unutmayalım. yüzyıllar sonra çivi yazısı ile karşılaşan bilim adamlarının çoğu, bu yazıyı süsleme sanmışlardı. gene bu bilim adamları, çivi yazısını soldan sağa mı, sağdan sola mı, yoksa yukardan aşağı mı okumak gerektiğinde bir süre ikircimli kalmışlardır. bilindiği gibi, hitit çivi yazısı ve hiyeroglifi soldan sağa başlar, sonra sağdan sola, daha sonra soldan sağa... sürer, ki buna 'öküz yolu' adı takılmıştır, öküzün toprak sürerken izlediği yol. kısacası, bu yazıyı öküz esinlemiştir insanlara, ama kendisi öğrenmeğe kalkmamıştır.
mısırlılar yazı için papirüs özü levhalar kullanmışlardı. keçi, koyun, buzağı derisinden yapılma parşömen, eski bir batı anadolu buluşudur. kağıdı birinci yüzyılda çinliler buldular ve onun üzerine kendi resim yazılarını yazdılar. bu yazının, güçlüğü yanında büyük bir kolaylığı da vardır; çünkü fonetik değildir, sese dayanmaz, bu bakımdan da anadille ayrılmaz bir bütün oluşturmaz. öyle ise çin yazısı uluslararası bir yazı olmaya en elverişli yazıdır. Bilim adamları, bu konuda da birliktirler.
mısırlılar yazı için papirüs özü levhalar kullanmışlardı. keçi, koyun, buzağı derisinden yapılma parşömen, eski bir batı anadolu buluşudur. kağıdı birinci yüzyılda çinliler buldular ve onun üzerine kendi resim yazılarını yazdılar. bu yazının, güçlüğü yanında büyük bir kolaylığı da vardır; çünkü fonetik değildir, sese dayanmaz, bu bakımdan da anadille ayrılmaz bir bütün oluşturmaz. öyle ise çin yazısı uluslararası bir yazı olmaya en elverişli yazıdır. Bilim adamları, bu konuda da birliktirler.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar