levrek

enteresan huyları olan bir balıktır. literatürde geçmez ama tehlike halinde kendilerini kuma gömerek saklandıkları defalarca görülmüştür.
son yıllarda karadeniz'de kurulan ve fırtınılarda zarar gören balık çiftliklerinden (ordu'nun perşembe ilçesi açıklarındakiler) kaçanları civarda ciddi bir levrek popülasyonu oluşturmuştur. yılın belli dönemlerinde (ağustos sonu-ekim başına kadar) 300 gramdan, 2,5 3 kiloya kadar bireylerden oluşan sürüler halinde (abartmıyorum. gerçekten bulutlar halinde geliyorlar. biyologlara da araştırma paslamış oluyorum. isteyen varsa gitsin araştırsın) bölgedeki irili ufaklı koylara inerler.

kıyıya inen bu sürüler bölgenin amatör ama son derece acar balıkçıları tarafından kolaylıkla avlanır. oyle ki geçen eylülde tek bir balıkçı ailenin (3 kişi) kayık ve 150-200 kulaçlık bir kıyı ağı ve 4 metrelik kürekli tekneyle gerçekleştirdikleri avlarla ordu'da levreğin kilo fiyatını 2 liraya kadar indirdiği kesinlikle efsane değildir.

oltayla tutulmasının zor olduğu efsansi ise bu bahsedilen popülasyon için geçerli değildir. bizzat abim tavuk etini yem olarak (bildiğiniz kara tavuğu deniz tavuğu değil) kullanarak bir gecede her biri en az 500 gramlık 200 levrek yakalamıştır. biz de öküz gibi yedik tabi.