11 milyon oy sahte olamaz

(bkz: ayar aldım cevap yazayım)

11 milyon oy hile olamaz ifadesi çok pis bir popülizmdir, evet öyledir. rejimi koruma ısrarı çok pis bir totaliterizmdir, evet öyledir.

bütün bunlar varken, nasıl olur da iran'ın mevcut durumu savunulabilir. üsütüne üstelik türkiye'deki duruma eleştiri getiren biri tarafından.

bir, iran hürriyet ve benzeri gazeteler için boş gösterendir. yani sürekli kendisine referansta bulunularak içerideki korkuyu sürekli canlı tutmaya yarar. o halde bu miti (boş göstereni) yıkmanın yolu, iran'da yaşananları savunmak değil, neden iran'ın böyle tasvir edildiğini ifşa etmektir.

iki, daha genelde batı (ki hepsi kastedilmiyor burda) için de bir öteki'dir, kendi ben'ini temellendirdiği, yarıcaklıklaştırdığı, ayırıp temize çıkardığı bir şey. bunun için iran sürekli bir şekilde malum haliyle tasvir edilir. bu tasvire, iran'ın külliyen bir diktatörlük söylemine itiraz edilmezse ancak bu söylemin bir taşıyıcısı olursun.

üç, iran'daki seçimin daha dürüst olması çağrısında bulunabilirsin, lakin bu seçim sonuçları külliyen yalandır dersen iranı topyekün reformculardan ibaret görürsen "at gözlüğünden" başka bir şey takmamış olursun. elitist olur çıkarsın. bu seçimler değil daha önceki dönemlerde sokaktaki küçük bir çatışmayı iran yıkılıyor diye duyuran hürriyetten ne farkın kalır. analizin beş para etmez.

iran sütten çıkmış ak kaşık değildir, lakin buraya yazılanlar, hürriyet okuyan ingilizce dünyayı takip eden bünye için yazılır, irandaki mevcut durumu daha erdemli hale getirebilecek bünye için değil.