bugün

iran'ın dini lideri Ali Hamaney'in ifadesi. seçim sonuçlarının çok basite indirgenmiş ifadesi olabilir, lakin sonuçlara ilişkin en doğru analizdir. iki dakka oryantalist bir kafayla düşünelim (hürriyetin kafasıyla) ve ülkede seçimlere ilişkin müdahaleler olmuş olabilir diyelim, lakin böylesine muazzam bir oynama nasıl olabilir. olgular ortada ve batının oryantalist tarihi de yerli yerinde şimdi neye inanırsın be sözlükçü..

(bkz: #5384328)
(bkz: olsa olsa baskı olur gözdağı olur)
(bkz: milyonlarca sinek yanılıyor olamaz)
bir baskı rejiminde sarfedilmesi dolayısı ile dünyanın en saçma lafıdır.

sonuçlar bir merkeze gelir.

ahmedinecad 5,5 milyon
musavi 19 milyon
diğer 13 milyon

ve bilgisayar veya daktilo ile şöyle yazılır.

ahmedinecad 27,5 milyon
musavi 10 milyon

evet, bu kadar basittir. oryantalizmle ilgisi yoktur. ben oryantalist değilim hatta sürekli de oryantalizm eleştirisi yaparım. ama iran bir baskı rejimidir, seçimden önce bile başındaki dini lider "kimse rejime dil uzatmasın" tarzı açıklamalar yapmıştır. bir ülkede "rejim koruma" adı altında her nanenin yenilebileceğini bilen biri şüpheye düşmez. türkiye'de rejimi koruma adına yenilen naneleri gören biri zaten bu olaya bu kadar skeptik yaklaşmaz.
(bkz: iran/#5423228)
(bkz: ayar aldım cevap yazayım)

11 milyon oy hile olamaz ifadesi çok pis bir popülizmdir, evet öyledir. rejimi koruma ısrarı çok pis bir totaliterizmdir, evet öyledir.

bütün bunlar varken, nasıl olur da iran'ın mevcut durumu savunulabilir. üsütüne üstelik türkiye'deki duruma eleştiri getiren biri tarafından.

bir, iran hürriyet ve benzeri gazeteler için boş gösterendir. yani sürekli kendisine referansta bulunularak içerideki korkuyu sürekli canlı tutmaya yarar. o halde bu miti (boş göstereni) yıkmanın yolu, iran'da yaşananları savunmak değil, neden iran'ın böyle tasvir edildiğini ifşa etmektir.

iki, daha genelde batı (ki hepsi kastedilmiyor burda) için de bir öteki'dir, kendi ben'ini temellendirdiği, yarıcaklıklaştırdığı, ayırıp temize çıkardığı bir şey. bunun için iran sürekli bir şekilde malum haliyle tasvir edilir. bu tasvire, iran'ın külliyen bir diktatörlük söylemine itiraz edilmezse ancak bu söylemin bir taşıyıcısı olursun.

üç, iran'daki seçimin daha dürüst olması çağrısında bulunabilirsin, lakin bu seçim sonuçları külliyen yalandır dersen iranı topyekün reformculardan ibaret görürsen "at gözlüğünden" başka bir şey takmamış olursun. elitist olur çıkarsın. bu seçimler değil daha önceki dönemlerde sokaktaki küçük bir çatışmayı iran yıkılıyor diye duyuran hürriyetten ne farkın kalır. analizin beş para etmez.

iran sütten çıkmış ak kaşık değildir, lakin buraya yazılanlar, hürriyet okuyan ingilizce dünyayı takip eden bünye için yazılır, irandaki mevcut durumu daha erdemli hale getirebilecek bünye için değil.
yalan ne kadar büyük olursa inanan o kadar çok olur.
oryantalistliği bilmem ama oryantallik olduğu kesindir. molla bir geldi mi daha da gitmez. haa gitse kaç yazar? sistem değişmedikten sonra rus mollası gidip amerikan mollası gelecek sonuçta.
iran'daki rejimi desteklemekle mantığı konuşturmanın karıştırılmasına yol açmış söz. 11 milyon oyun hile olabilmesi için bilgisayarla girilmesi yeterli gibi bir iddia da muheşem olmuş ayrıca. aynı bakış açısıyla bakarsak, ahmedinejad'ın da 5,5 milyon oy alması o derece mantıksız. şimdi reformcular kazanmalıydı diye ahmedinejad'ın 5,5 milyon oy aldığına inanmamız mı bekleniyor? diğer de nasıl bir diğerse ahmedinejad'ın 2 katından fazla oy almış. gülerim ben buna. iran rejimine karşı olmak ayrı şey, buna binaen seçim sonuçlarında bir kolpa aramak ayrı şey. reformcular kazansaydı iran'ın bir cennet vatana dönüşeceğini sanmak apayrı bir şey, hem de "reformcu" diye bize sunulan adamın geçmişi ortadayken.

seçim sonuçları hoşumuza gitmese de budur kardeşim. batıdan doğru bize dayatılan bu iran imajına gönülden bağlananları da anlamış değilim. yav yanıbaşımızdaki ülkede insanlar ne yapar, ne eder bilgimiz var mı? daha düne kadar bizleri fesli, çarşaflı olarak dünyaya lanse eden batılıların gözünden iran imajını nasıl olur da sorgulamadan doğru kabul ederiz? komik düşünceler bunlar. seçimi ahmedinejad kazanmıştır. eğer iddia edildiği gibi ahmedinejad 5,5 milyon oyda kalmış olsaydı, musavi'ye oy verenlerle "diğer"e(hakkaten 13 milyon nedir ya?) oy verenlerin yarısı ayaklansa iran'da halk darbesi olurdu. neyse bu kadar popülist bir yorum yapmaya gerek yok.

ben iran'ı bilen birinin, mete çubukçu'nun yazısının linkini vereyim siz okuyun. yine iknâ olmazsanız, argümanlarınızı özelden ve de genelden bekliyorum...

http://www.ntvmsnbc.com/id/24975596/
"iran'dan haberimiz yok ki, onu bize batı gösteriyor" şeklinde serzenişte bulunabilen insanların hemen angaje olduğu söylemdir.

birincisi dünyayı "hürriyet böyle lanse ediyor o halde o mutlaka tersidir" şeklinde algılama eğiliminde olmak metodolojik olarak yanlıştır. ikincisi "iran'ı bize sadece batı gösteriyor" söylemi iran'la ilgili fikirlerini bu gösteriş üzerinden savunma odaklı olarak oluşturmuşlar için sığınılacak bir liman haline gelmiş, bunu aşmanız lazım.

iran'da olanları iranlılar ağzından dinlemek istiyorsanız iran başlığında verilen bağlantılara girip bunu yapmanız mümkün. hala orada duruyor o bağlantılar.

diğer savunu ise abd emperyalizmi ile ilgili. oysa şu bilinir ki iran halkı abd'nin baskıcı politikalarına karşı her zaman rejiminin yanında durdu bugüne dek. bugün abd'nin politikası değişmişken, barack obama göstericileri desteklemediği için eleştiri alırken iran halkının bu tepkisini dış mihraklara yormak buradaki ulusalcıların yediği nanenin aynısıdır. zaten ulusal kanal da ahmedinecad'ın en sıkı destekçisidir. mütedeyyin takılan arkadaşlarımızla ortaklaşmaları bu bakımdan ironiktir. aynı kişilerin akp'yi desteklemesi ise daha ironik olabilir eğer böyle bir durum varsa. neyse, daldan dala atlamayalım.

abd bugün iran'a müdahale etmemeye dikkat etmektedir. çünkü başında iran'daki devrimi getiren müdahalelerden dolayı üzgün olduğunu söylemiş bir adam var. abd'nin hatalarını belirtmiş bu yüzden de abd'nin bugüne dek sürdürdüğü politikaların en büyük savunucusu şahinleri kızdırmıştır. ama çok doğru bir şey yapmaktadır müdahale etmeyerek. çünkü bugün bile iranlı mollalar abd ve israil'i öne sürerek kendi siyasi cukkalarını meşrulaştırma derdinde. cuma hutbesine toplanan insanları izledim. dini liderleri hutbe verirken ağlayan o insanlar... burada mantığın olmadığı ortada. ve bu "duygusallık" iran halkının başında bir baskı unsuru olarak dikilmektedir.

ben şah'ın neden devrildiğini ve dindarı komünisti tüm iran halkının bundan nasıl ortak bir haz aldığını, komünist iranlıların bile humeyni'yi nasıl kucakladığını bilen biriyim. izlediklerimden bunu biliyorum, şahın yüzeysel modernleşmeciliği ile ülkesini nasıl sömürttüğünü ve bu yüzden haklı olarak devrildiğini bilen birisiyim.

lakin iran'ın bugünkü durumu ortadadır. mesele nükleer silahlanması da değildir. türkiye'nin incirlik üssü'nde abd nükleer füzeleri iran'a çevrilmişken ve dünyanın kelekkesenlerinde nükleer füzeler varken iran'a bu konuda posta koymanın anlamsızlığının farkındayım. ama bu iran'daki baskı rejimini kutsayacağımız, kadınları ve gençleri baskı altına alıp dışa kapanmacı ve baskıcı bir politika izlemek isteyen mollaları destekleyeceğim anlamına gelmez. zaten humeyni'yi getiren bunları da götürür, yusuflamalarının nedeni budur.

diğer taraftan mosavi zaten rejimi yıkmaya uğraşmamaktadır. iran-ırak savaşı döneminde halkını açlıktan kurtarmış olan bir adamdır. ahlak polisini kaldırmak istemekte ve kavgacı bir üslupla siyaset yapmak istememektedir. bu bizim de kardeş iran halkı için istememiz gereken bir şey olmalı. baskıcı diye sscb'ye küfredenlerin molla rejimini desteklemesi tuhaftır. bir sosyalist olarak sscb'nin bu baskıcılığını onaylamadım ve yıkılmasındaki en büyük etkeni de bu olarak gördüm, ama sanırım kimileri işin içine kur'an girdiği için fazla "duygusal" davranmaktadır.

iran'daki rejim bütün iran'ı kucaklamamaktadır. ama daha önemlisi bugün idrak ettiğimiz mesele rejimin yetersizliğinden ziyade ahmedinecad'ın tekrar seçilmesinde bu rejimin kapalı şeklinin etkisinin iranlılarca da eleştirilmesidir.

bu toplumsal hareketin dış mihraklarca desteklendiğinin söylenmesi iran yönetimlerinin bugüne dek yapageldiği dışarıyı gösterip eleştiriden sıyrılma hevesleridir. bunu diyen sokaklardaki iran halkıdır. 15 kişi hayatını kaybetmişken bugün hala sokaklara dökülen insanları abd desteği ya da batı oyunu olarak yorumlayabilen insana diyeceğim bir şey yok. onlar zaten kendilerini ve toplumlarını da kutsayan ve sorgulamayan insanlardır. tabi burada kemalizm eleştirisi yapmaları bu anlamdan çok ama çok komik kaçmaktadır. kemalizm eleştirisi yapabilecek olgunlukta değillerdir zira. ve bunu yapmalarının nedeni de daha baskıcı olan din merkezli bir rejimi desteklemek bence. çünkü samimi değiller. kemalistlerin bugüne dek nefret ettikleri şeri bir devleti bugün bütün baskıcılığına rağmen kucaklayarak sergiledikleri "samimiyet" kadar samimiler.