bugün

teknoloji

teknolojinin aslında canlılar ile oldukça benzer yönleri vardır ama farklılıkları da vardır elbette. teknoloji ile canlılar arasındaki benzerlik gelişimleridir. teknoloji de canlılara benzer şekilde evrim geçirirler. uzun bir zaman sürecinde yavaş yavaş eklenen yenilikler ile günümüz teknolojisine ulaştık. ayrıca teknolojide de doğal seçilim vardır. işe yarayan teknoloji hayatta kalır, işe yaramayan ise bir daha üretilmez ve yok olur. canlılar ile teknoloji arasındaki fark ise şudur, teknoloji kendi kendini kopyalayamaz. kendisini kopyalaması için insana ihtiyacı vardır. ayrıca teknolojinin var olma mücadelesi, güdüsü yoktur, teknolojinin tek amacı insanlığa hizmettir.

teknolojide de tasarım var gibi gözükse de aslında teknoloji tam olarak insanların tasarımı sayılmaz. teknoloji bir bilgi birikimidir. şu anda kafamızda uzay araçları, süper bilgisayarlar hayal edebilsek bile bunları üretemiyoruz. çünkü bu teknolojileri besleyecek bilgi ve teknolojiye sahip değiliz. teknolojinin gelişimi yüzlerce hatta binlerce iterasyon sonucu çalışan bir sisteme ulaşılması sonucu olur. örneğin thomas edison bir ampül hayalini kurmuş olsa da, çalışan bir ampül yapabilmesi için yüzlerce deneme yapması gerekmiştir. bu nedenle teknoloji üretiminde eğitim ile birlikte çok fazla deneme yapmak da önemlidir. kendine güven çok önemlidir. çünkü teknoloji geliştirmede başarısızlıklar başarılardan çok daha fazladır. çabuk pes eden, sabırsız insanlar bu geliştirme aşamalarında çalışamazlar. bir elektronik cihazın hatta yazılımın geliştirilmesi aylar, yıllar alabilir.

teknolojide bir de şu şekilde bir gerçek vardır. zihinde tasarlanmış bir sistemin çalışma ihtimali oldukça düşüktür. çünkü teknolojik bir sistemde çok fazla değişken vardır ve küçük bir değişken bile sistemin başarısız olmasına neden olabilir. bu nedenle teknoloji çalışan sistemler üzerinden geliştirilir. çalışan sistemlere küçük eklemeler ile. çok küçük adımlar ile. ama bu küçük adımlar günümüzde çok fazla olduğu için bunların birikimi bizde tasarım ilüzyonu yaratıyor.