bugün

enron

yolsuzluğun dibine vurmuş, zamanında abd'nin büyük şirketlerinden. şirket yöneticileri bencillik yaparak büyük miktarda parayı ceplerine indirebilmiştir. tarihe "enron skandalı" olarak geçen yolsuzluk olayı sadece bir şirketin batışı değildi. bu şirkete yatırım yapanların, şirket bünyesinde çalışanların, bağımsız denetim kurumlarının ve finansal raporlamada güvenilirlğin batışıydı.

bu yolsuzluk sistemi şu şekilde işlemekteydi: şirket yöneticileri ve o zamanların en büyük 5 denetim kurumu arasında olan Arthur Andersen; şirket karını sürekli şişiriyordu. bu durum yöneticilerin işine geliyordu çünkü; kar üzerinden belli pay alan yönetim kademesi mutluydu, şirketin değeri borsada sürekli yükseliyordu, bağımsız denetim şirketi de bu yolsuzluktan yeterince nemalanıyordu. bu yolsuzluk çok büyük boyutlardaydı. şirketin karı son üç sende "yarım milyar dolar" artmıştı.

bu büyük yolsuzluk ortaya çıktıktan sonra enron şirketi; geçmişe dair finansal raporlarında düzenlemeye gitti ve ortaya çıkan sonuç korkutucuydu. 2001 yılındaki düzeltilmiş raporda şirketin öz sermayesi 1.2 milyar dolar azalmış olarak görüldü, net kar da 500 milyon dolar kadar azaldı. düzeltme işlemleri geçmiş yıllara da uygulandı. '97, '98, '99, '00 yıllarındaki veriler de düzeltilince; yolsuzluğun vahim durumu ortaya çıktı.

sonuç olarak dev(!) bir şirket battı, Arthur Andersen firması etkinliğini kaybetti ve piyasalarda muhasebe kayıtlarının güvenilirliği ve şeffaflığı endişeleri meydana geldi. bu olaydan sonra abd'de denetimle ilgili olan Sarbanes-Oxley Yasası yürülüğe girdi.