bugün

matriksneo

600'lü yıllarda yaşadığı doğrudur. sallamasıyla ünlüdür. hatta peygamber eşi aişe'ye aşağıdaki sözleri bizzat kendisi yazdırmıştır:

"hz. peygamber (s.a.v.) beni altı yaşımda iken nikahladı, sonra medine'ye geldik ve haris b. hazrecoğulları'nın yanına indik, bu arada sıtmaya tutuldum, saçlarım döküldü sonunda (iyi olduktan sonra) saçlarım omuzlarıma kada gürleşti. arkadaşımla beraber salıncakta (oynarken) annem ümmü ruman bana gelip beni çağırdı, kendisinin yanına geldim, benden ne istediğini bilmiyordum elimden tuttu, evin kapısına gelince beni durdurdu bu sırada ben yorgunluktan soluk soluğa kesilmiştim. nihayet soluğum biraz yatıştı, sonra biraz su alıp yüzüme ve başıma sürdü, arkasından beni eve koydu, evde ensar'dan birtakım kadınları gördüm. kadınlar: "hayıra ve berekete, iyi kısmete düştün" dediler. annem beni onlara teslim etti. kadınlar benim üstümü başımı düzelttiler. benim için beklenmedik şey rasulullah (s.a.v.)'in görünmesi oldu. kadınlar beni ona teslim ettiler. ben bu sıralarda dokuz yaşında idim."

bu alıntı ehl-i sünnet tarafından en güvenilir hadis kitabı olarak kabul edilen ve diyanet işleri tarafından türkçeye çevirisi "Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi ve Şerhi" adı altında yayınlanan sahih-i buhari den alınmıştır.