bugün
- falıma bakmak isteyen var mı20
- kemal kılıçdaroğlu14
- aylık 307 bin lira iyi para mıdır sorunsalı5
- bir çift bacak arasında boğulmak4
- chp'li 17 belediye başkanının akp'ye geçmesi9
- arap gibi giyinerek sevap kazandığını sanan tip4
- sabah kahvesi eşliğinde sohbet etmek4
- sıkıldım ulan sıkıldım anlıyor musun sıkıldım5
- aldım kabul ettim9
- bir scottish fold sahibi olmadan ölüp gitmek3
- özel okul öğretmenleri açlık grevinde10
- benim gibisi bir iki senede bir gelir4
- sokak köpekleri sorununun çözümü5
- yaz aşkı bulamamak7
- göğüs dekoltesi olan erkek7
- romanya romanı3
- iş flörtü5
- yazarların hastalıkları2
- erkek erkeğe açık oylaşmak11
- jojo tarzı sözlük yazarları2
- paraya ip bağlayıp komşu fakir ülkeye atıp çekmek4
- ısır diyor şu güvercin ayakları2
- chp izmir il örgütünü basan hırsızlık hükümlüsü4
- itperestler yüzünden kuduzdan ölümlerin başlaması2
- düşünürken tavana bakmak4
- muhalefet2
- herbokolog4
- ofis masasında pörsüyen mandalina3
- müşriklerin esasında putlara tapmaması7
- bu saatte teyzesinde olduğunu söyleyen kız5
- kalamar ızgara3
- beyler gammazlandım3
- ona bir şey söyle8
- anormal intikamlar2
- su içmekten göbeğin çıkması4
- kurban2
- chp den akp'ye jet geçiş5
- tembellik hakkı4
- pelin gümüşdağ2
- meme mutluluk getirir mi getirmez mi sorunsalı15
- biraz osursak mı3
- yastığın soğuk tarafı2
- para mutluluk getirir mi getirmez mi sorunsalı16
- kadınlar neden aldatır17
- arkadaş kafayı mı yedin sen2
- gece 23'ten sonra sözlüğe giren erkek10
- ayrılığın 7 aşaması4
- erkek aldatabilir ama kadın aldatamaz14
- iran la ilgili endişe ortaya çıktı2
- 23 haziran 2026 portekiz özbekistan maçı12
Nargile nin vatani Hindistan dir. Nargilenin kökeni ise Farsça'da bir tür'Hindistancevizi' anlamina gelen 'Narçil' sözcügüdür. Hint kökenli bu bulus Araplar tarafindan 'Sisa', Iranlilar tarafindan ise 'Kalyan' olarak adlandirilmistir. Temel mantigi hindistan cevizinin içi bosaltildiktan sonra kabuguna bir kamis sokularak hintkeneviri içmektir. Zaman içinde hindistan cevizinin yerini kabak almistir. Bulusun Iran ve Arap kültürü ile bulusmasi ise cam, çini ve porselen nargile gövdelerinin dogmasina neden olmustur. Osmanlilarin nargile ile tanismasi 16. yüzyilda Yavuz Sultan Selimin Iran ve Misir seferleri sirasinda oldugu tahmin ediliyor. I. Ahmet ve IV. Murat gibi nargileyi yasaklayan padisahlar olsada sonradan bu yasaklar kaldirilmistir. Osmanli nargileyi çok benimsemistir. Lülecilik önemli bir sanat kolu haline gelmis, Tophane`de birbirinden güzel lüle imal eden sanatkarlar lüleciler çarsisini olusturmustur. 19.yüzyilda marpuççuluk da bir sanat kolu haline gelmistir. Misirçarsisi ndan Mahmutpasa ya giriste Marpuçcular çarsisi bunu en önemli göstergesidir. Nargilenin de dili var. Nargilenin etrafinda çevrelenen sohbet kültürü, beraberinde insana has iletisim sözcüklerini de beraberinde getirmis. Bunlardan nargileyi anlatan ve en çok bilineni ise "Masa, Mese, Köse, Ayse" kelimeleri..Yanyana geldiklerinde tatli bir ahenk veren bu kelimelerin herbiri aslinda bir çok seyi anlatiyor. Tütünün oldugu yerde olmazsa olmazlardan biri olan ates beraberinde "masa"yi getirmis. Nargilenin közlerini her dem tazelemek mutlaka masaya ihtiyaciniz var. "Mese" ise, atesin olmazsa olmazi. Çünkü nargilenin közünun mutlaka mese odunundan yapilmis olmasi gerektigini anlatiyor. Nargilenin en önemli özelliklerinden biri de süphesiz ki rast- gele bir mekanda içilmemesi. Hem nargile kültürüne olan saygi hem de alinan keyfin olur olmaz sebeblerle bölünmemesi açisisindan kendinize mutlaka bir "köse" bulmaniz gerekiyor. Tekerlemenin son kelimesi "Ayse" ise hizmet edenlere verilen lakab. Servis yapan garsonlarin güleryüzlülüklerini ve hizmetlerinin kalitesini Ayse kelimesi belirliyor. ~http://members.lycos.co.uk/sultankosk/ ~
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar