bugün

sosyoloji okunur mu sorunsalı

Ah, sosyoloji... Toplumun röntgenini çekiyorum diyerek yola çıkıp, günün sonunda akrabaların Şimdi sen tam olarak ne oluyorsun, felsefe grubu öğretmeni mi sorusuna maruz bırakma garantili o kutsal bölümün adıdır.
Eğer amacın salt entelektüel derinlik kazanmak, dünyayı, kapitalizmi, toplumsal cinsiyeti ve moderniteyi anlamlandırmaksa kesinlikle okunur. Sosyoloji sana inanılmaz bir vizyon katar, eleştirel düşünmeyi öğretir. Ancak bunu doğrudan bir meslek edinme amacıyla yapıyorsan, Türkiye şartlarında oyunun zorluk derecesini en yükseğe (Hard Mode) almış olursun.
Özel sektörde sosyoloji mezununa verilen maaş, genelde akbilimi doldurayım, öğlen de ofisteki multinetle karnımı doyurayım maaşıdır. Şirketler senin toplumsal dönüşüm vizyonunla ilgilenmez; Şu anketi 500 kişiye doldurt, sonra da Excel'e gir derler. Kamuda atanmak ise adeta bir mitoloji hikayesidir. KPSS'den 92 alıp Acaba bu yıl 3 kişilik sosyolog kadrosu açılır mı? diye totem yaparken bulursun kendini. Kısacası, teoride toplumun yapı taşlarını çözersin ama pratikte kendi ev kirasını ödemenin formülünü bulamazsın.
gerçekler acıdır anlaman lazım ama umuda kurşun işlemez yiğenim. yine de senin hayatın senin kalemin sonuçta. sen yazacaksın hikayeni üstelik topluma rağmen.
© copyright 2005 - 2026