bugün

world trade center

amerika'nın dünya uyuşturucu ticaretini tekrar eline almak, güçlenen ve afganistan'da amerika'nın 20 yıl once diktiği afyon tarlalarını yakmaya başlayan taliban üzerinde tekrar etki kazanmak için uydurduğu senaryonun uygulama yeri.

uyuşturucu ticareti'nin parasal büyüklüğü konusunda bilgiye gerek yok fakat yıllardır kolombiya ve güney amerika diye yutturdukları dünyanın ana uyuşturucu üretim bölgesinin aslında afganistan olması ve dünya'nın toplam uyuşturucu üretiminin geçen 20 yıl içinde planlı bir şekilde yükseltilerek %80'ine varan kısmının burada yapılmaya başlanması son olarak tabiki bunun ekonomik boyutu amerika'nın asıl peşinde olduğu şeydir.

bu iddianın inandırıcılığına gelince; hepimiz biliyoruz ki amerika petrol için ırak'ta bulunmaktadır babasının hayrına, oraya demokrasi(!) götürmek uğruna değil. Peki oyleyse *allahın sktrettiği petrolü dahi olmayan, hiçbir stratejik konumu bulunmayan orta asya ülkesi afganistan'da ne aramaktadır?

hepimiz osmanlı tarihi okuduk, özellikle ilk dönemlerde yaptığımız savaşların sebepleri arasında iki şey mutlaka olurdu: ipek yolunu kontrol altına almak ya da baharat yolunu kontrol altına almak yani ticaret yolları. Şimdi amerika modern çağın ticaret yolunu, uyuşturucu yolunun başlangıç noktasını yani afganistan'ı ve ekonomisini elinin altında 11 eylül bahanesiyle tutmakta.

türkiye'de gümrük kapılarında, polis operasyonlarında yakalanan tonlarca uyuşturucu nereden geliyor? yakalanabilen kısmının dışındakilerin miktarı ne kadar?

obama ilk icraat ırak'tan asker çekerken ikinci icraat afganistan'a neden ek asker gönderiyor?

bütün amerikan filmlerinde gördüğümüz kahraman(!) amerikan ordusu, vietnam'da, 2. dünya savaşında kahramanlık öyküleri(!) çıkartan amerikan ordusu şimdi modern imkanları, dev b-52'leri, binlerce uydusuna rağmen neden yıllardır bin ladin'i bulamamakta?