bugün
- insan olmaya ceyrek kala16
- yeni parti24
- benzetildiğiniz ünlü4
- ideal erkek boyunun 1 84 olması12
- ben ahbap derneğine güveniyorum16
- özgür özel chp den istifa etti4
- cumhuriyet halk partisi13
- ben burada ne yapıyorum hissi6
- aile hekimini överek istediğini yazdırmak4
- adnan oktar7
- nervio28
- true ahlaksızlığı5
- seri gizli artı oy veren melek13
- yazarların lahmacun yeme rekorları8
- put7
- anne hathaway2
- doktor bey vizitte7
- butlan chp sinde kalan 44 milletvekili2
- hayatın öğrettiği şeyler4
- pompacı kıza nasıl açılınır3
- dünya kuzenler günü5
- depremler başı açık kadınlar yüzünden oluyor3
- ben gvir'in batı şeria'nın yerle bir edilmesi tale2
- hazır başlamamışken2
- altı ok'a ihanet edip mührü başka yere vurmak21
- true abazanlığı4
- arkadaşlar bakar mısınız bi4
- erdoğan ın dünya lideri olması8
- çocukların şımarık olması6
- kabak yemeği vs hamburger13
- insan ömrü3
- sizin adınız yanınca doktorun yanına giren tip6
- 24 temmuz 20262
- ilk buluşmada ne getirilmeli8
- velvet hanım günaydın6
- izmirli kızlar8
- 186 boyundaki erkek19
- türk kızlarının sekste başarısız olması4
- norveç futbolu5
- orduspor çocukları4
- 24 temmuz 2026 istanbul baraj doluluk oranı3
- diktatörlükle yönetilen ülkeler4
- en büyük korkunuz7
- yeni parti için alternatifli hazırlık5
- sözlükte salça olunabilecek altenatif yazarlar7
- hoşlanılan kızın kot kafali olması2
- fatma soydaş7
- ilişkiyi bitirme cümlesi3
- ahmet sezer bey11
- genç işsizlik3
Ebru, kitreli yoğun su üzerine, özel hazırlanmış ödlü boyalarla resim yapma ve bunu kağıda aktarma sanatıdır. Ebru, bulut veya bulutumsu anlamına gelen Farsça ebr kelimesinden türemiş ve Türkçede ebru halini almıştır. Ebruda hazırlık aşaması uzun, eser meydana getirme aşaması ise tam tersine çok kısa zaman alır. Sanki benliğimizden alıp su üzerine bıraktığımız boya damlaları, düştükten sonra yayılırlar ve şekiller oluştururlar. Bizim de müdahalemiz ile inanılmaz resimler çıkar ortaya. Büyük sabır ve çok emek gerektiren ebru, kim tarafından, nasıl ve ne amaçla geliştirildiği tam olarak bilinmeyen mistik bir sanattır. Bazı kaynaklara göre Hindistanda ortaya çıkan ebru, önce irana ve oradan da Osmanlı´ya geçmiştir. Diğer kaynaklara göre ise, Türkistan´da Buhara kentinde doğan ebru, ipek Yolu´yla Osmanlı´ya geçmiştir. Avrupalılar ebruya Marbling Paper Araplar ise damarlı kağıt anlamına gelen Varak-ül Mücezze demektedir. Bilinen en eski ebru 1554 yılına aittir. Onyedinci yüzyıldan kalma Tertib-i Risale adlı bir kitapta ebrunun hangi malzemeler kullanılarak nasıl yapıldığı ayrıntılarıyla anlatılmaktadır. Bir ebrucunun bilinçli bir şekilde mükemmel ebrular yapması, ancak bir usta ebrucunun yol göstermesi ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle, ebru usta-çırak yöntemi ile yüzyıllar boyunca bir nesilden diğerine aktarılmıştır. Osmanlı, önemli kitap, tezhip ve hat belgelerindeki kayıpları engellemek için ebruyu kenarlık olarak kullanmıştır. Ebru ile tanışan ve onun kıymetini anlayan Avrupalılar ise ebruyu tablo şeklinde sergilemeye başlamıştır. Bugün kağıt üzerine yapılmış nadide ebrular duvarları süslemeye devam ederken; kumaş, cam, toprak süs eşyaları ve ahşap üzerine yapılan ebrular da hayatımıza girmeye başlamıştır. Güzel bir ebrunun sunduğu görsel zarafetin insan ruhu üzerinde olumlu etkilerini anlatmaya gerek yok. Ebru yapmanın ise çok daha olumlu ruhsal etkileri olduğu bilinmektedir. Geçmişte olduğu gibi bugün de çeşitli merkezlerde terapi amacıyla ebru yaptırılmaktadır. Son yıllarda değeri anlaşılmaya başlanan muhteşem ebru sanatımızın, ben ve benim gibi ebruya gönül vermiş ebrucuların çalışmaları ile daha da gelişeceğini ve yeni nesillere aktarılacağını umuyorum.
alintidir: ebruhane.
alintidir: ebruhane.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar