bugün

ebubekir sofuoğlu

osmanlının 6 yılda yıkıldığını sanan Akademisyen, Profesör, Sosyal siyaset ve sosyoloji araştırmacısı, yazar.
6 Asırlık Devlet 6 Yılda Nasıl Yıkıldı diye ciddi ciddi kitap yazmış. iki üç çapulcu(!) kişiler olarak resmedilen ittihat ve Terakki cemiyeti ve yandaşçılarının yanlış siyasetleri kendi içlerinde olan siyasi çatışmalar sebebiyle koskoca 6 asırlık devleti nasıl 6 yılda yıktıklarından bahsediyor.
yere göğe sığdıramadığımız ve nereye koyacağımızı şaşırdığımız koskoca cihan padişahı abdülhamid han'ı iki üç çapulcu tasviri yapılanlar hainler kandırmış zorlamış (rabbi de milleti de af etsin) algısı işleniyor gibi. oysa osmanlı 6 yılda yıkılmadı, yıkım süreci 1923 türkiye cumhuriyeti kuruluş ilanına kadar 370 yıl sürdü.

daha basit olarak örnekleyerek anlatmak gerekirse

ara edibüdü: huyumu seveyim, sözlük ortamında bir şeyleri her eğitim ve akıl, zeka seviyesinde insanın anlayacağı basitlikte örneklerle anlatırım. gereksiz yersiz mütevazilik yapmayacağım, malumunuz; bazen mütevazi olmak sizi dert anlatmak istediğiniz insanların seviyesinde gösterir ve aranızda ki fark algılanmaz. bir şeyi basite indirgeyerek herkesin anlayacağı seviyede anlatmak, örneklemek bilgi, birikim, eğitim, akıl ve zeka yanı sıra tecrübe gerektirir.

neyse, konumuza dönersek...
sosyal medya da görmüşsünüzdür. 20-30 katlı binalar, büyük stadyumlar, fabrikalar, siteler saniyeler içinde patlayıcılarla yıkılıyor. yıllar süren inşaat 20-30 saniyede çöküyor.
çıkıp "vvvay be! adamlar 20-30 saniyede yıktı" demek en basit tabirle bilgisizlikten söylenebilecek sözdür.
bu saniyeler için yıkım yapılan devasa stadyumlar sitelerin yıkımı aslında yıllar alıyor. 20-30 saniyenin arkasında denemeler ile yanılmalar, ar-ge, mühendislik, fizik, enerji vb alanlarında yılların deneyimi, iş tecrübesi, uzmanlığı, eğitimi, yatırımı var. yılların getirdiği bu bilgi birikimin yansıması olarak ortaya 20-30 saniyede yerle bir olan yapılar ortaya çıkıyor.

bırakın onu, 30-40 yıllık bir stadyum yıkımı veya fabrika veya site-çok katlı bina yıkacağınız zaman o binaya patlayıcıları yerleştirmeden önce binanın durumu mühendislik ve mimarlık açısından inceleniyor.
yapı projesi yapım ve kontrol raporları ellerinde olsa bile bina mühendislik mimarlık açısından yıkılacak yapı yeniden inceleniyor. kullanılan demir çimento mukavemeti her kat her kolonda ne durumda, birleşik yapılar, bölümler, katlar arası bağlantılar ne durumda vb en ince ayrıntısına kadar kontrol ediliyor. bu kontroller sonunda patlayıcı miktarı ve türü, nereye ne kadar nasıl konulacağı belirleniyor. bina yana doru çökmesi devrilmesi ya da olduğu yere kot kaybı yaşayarak çöküp yine ayaktta kalması vb senaryolar test ediliyor. 20-30 saniye için aylarca hazırlık çalışmalar yapılıyor.

bu açıdan 600 yıllık bir imparatorluğun yıkılmasını 6 yıla bağlamak biraz dar görüşlülük olmuş. dönem ödevi veya bitirme tezi yazacak olsam bu başlığı seçmezdim.